SZÉP-kártya élelmiszervásárlásra

SZÉP-kártya 2024 - minden, amit tudni érdemes róla

SZÉP-kártya élelmiszervásárlásra

SZÉP-kártya 2024 - minden, amit tudni érdemes róla

Vrazsovits Rita
2023-06-25 Frissítve: 2024-01-11
2023-06-25 Frissítve: 2024-01-11
33516071

A Széchenyi Pihenőkártya, röviden SZÉP-kártya egy béren kívüli juttatás, melynek eredeti célja a hazai turizmus fellendítése volt. Mára ez már csak részben igaz, 2023. augusztusától az év végéig újra fel lehetett használni az adókedvezménnyel kapott összeget bolti élelmiszervásárlásra is. Ráadásként a munkavállalók december 31-ig 200 ezer forint plusz pénzt is kaphattak a SZÉP-kártyájukra egyszeri juttatásként. Ez a két lehetőség 2024-től megszűnt. Összefoglaltunk minden információt, amit a SZÉP-kártyáról és az arra érkező pénz felhasználásáról tudni érdemes 2024-ben. 

 

A Széchenyi Pihenőkártya az egyik legnépszerűbb munkabéren kívüli juttatás, sok munkáltató él is ezzel a lehetőséggel. A feltételek gyakran változtak, különösen az elmúlt néhány évben. Legutóbb 2023. június közepén jelentett be számottevő módosítást a kormány, ami 2023. augusztustól lépett hatályba. 2023 végéig a SZÉP-kártyát újra fel lehetett használni a bolti élelmiszervásárlásra, és december végéig a maximum 450 ezer forintos adókedvezménnyes keret megnőtt egyszeri, maximum 200 ezer forintos juttatás lehetőségével.  Ez a két kedvezmény 2024-től már nem él.

 

Mi az a SZÉP-kártya?

 

A SZÉP-kártya, teljes nevén Széchenyi Pihenőkártya egy adókedvezménnyel támogatott béren kívüli juttatás, amelyet szállásra, vendéglátásra, és meghatározott szabadidős és rekreációs célokra lehet felhasználni a kártyaelfogadó helyeken. 

 

Hogyan kaphatunk SZÉP-kártyát?

 

A SZÉP-kártyát a munkavállalók igényelhetik a kibocsátó bankoktól. A munkaadók a dolgozóik ez alapján kapott számlaszámára utalhatják a SZÉP-kártya juttatást. 

 

Mekkora SZÉP-kártya összeget lehet adni adókedvezménnyel?

 

Évi maximum 450 ezer forintot. Az összeg kifizetése éven belül szabadon meghatározható. 2023. augusztus 1. és december 31. között ezen felül további, maximum 200 ezer forint egyszeri juttatás is adható volt kedvezményesen.

 

Fontos, hogy az ideiglenes adható plusz 200 ezer forintot mindenképpen egy összegben kellett kifizetni. Nem volt tehát arra mód, hogy a 450 ezer forint felett a plusz, maximum 200 ezer forintot több részletben, például a havi kifizetéseket növelve kapja meg a munkavállaló.

 

Az ideiglenesen adható plusz pénz felhasználására az általános szabályok vonatkoztak, tehát nem kell még 2023-ban elkölteni, így akár decemberi bónuszként, prémiumként, pulykapénzként is adható volt, 2024-ben is felhasználható.    

 

Hogyan lehet használni a SZÉP-kártyát?

 

A kártya használata egyszerű. A kibocsátó banktól a bankkártyához hasonló plasztikkártyát kapunk. Ezzel tudunk fizetni a kártyánkon lévő összeg terhéig a belföldi kártyelfogadó boltokban és szolgáltatóknál, szállásoknál, akár online fizetéssel is. A bankkártyánkkal ellentétben csak arra használhatjuk fel, amilyen célokat a jogszabály megenged. 

 

Mire lehet használni a SZÉP-kártyát?

 

A SZÉP-kártyához korábban három különböző alszámla tartozott, amelyekre eltérő összegeket utalhatott a munkáltató:

 • szálláshely alszámla,
 • vendéglátás alszámla,
 • szabadidő, rekreáció alszámla. 

 

Mivel a SZÉP-kártya eredetileg a belföldi turizmus fellendítését szolgálta, elsősorban a hazai szálláshelyeken való felhasználás ösztönzése volt a cél. Erre lehetett a legtöbb pénzt adni és elkölteni, 225 ezer forintot. A vendéglátás alszámlára legfeljebb 150 ezer forintot lehetett utalni, rekreációra pedig 75 ezer forintot.

 

Az alszámlák (zsebek) közötti átjárást az elmúlt években többször is lehetővé tették, majd végül 2023-től ezt véglegessé vált. 2023. januártól már csak egyetlen, a szálláshely zseb maradt meg. A vendéglátás és a szabadidő zsebek megszűntek, az ezeken lévő pénz átkerült a megmaradt alszámlára. A SZÉP-kártyán lévő pénzt ugyanakkor továbbra is mindhárom célra fel lehet használni. 

 

Pontosan mi számolható el a SZÉP-kártyás fizetéseknél?

 

Szálláshely szolgáltatással kapcsolatban a magyarországi üdülések költségei számolhatók el, függetlenül attól, hogy a pénzt közvetlenül a szálláshelyen vagy egy utazási irodának fizetjük ki. Emellett akkor is fizethetünk a kártyával, ha egy szálláshelyen nem veszünk ki szobát, de fogyasztunk az étteremben vagy bemegyünk a komplexumhoz tartozó fürdőbe vagy wellness részlegre. 

 

Szálláshely szolgáltatásnak minősül többek között a szállodai szolgáltatás, egyéb átmeneti szálláshely szolgáltatások, (ide sorolhatók többek között a vendégházak, turistaházak stb.), kempingek és családi panziók. 

 

Az alábbiak nem számolhatóak el a belföldi üdüléssel kapcsolatban:

 • utazás költségei (sem autó, sem közösségi közlekedés),
 • idegenforgalmi adó,
 • diákszálló,
 • kollégium,
 • munkásszálló,
 • vasúti hálókocsi.

 

Vendéglátásban az éttermekben, kifőzdékben, menzákon, gyorséttermekben, ételfutároknál lehet költeni a SZÉP-kártyáról, és ide tartoznak a cukrászdák, de még a szendvicseket értékesítő automaták is. Az ételfogyasztás mellett az italfogyasztás is fizethető a kártyával, vagyis ebben a formában akár alkoholos italokra is költhetünk a keretből. Csak italfogyasztás ételfogyasztás nélkül nem számolható el. Elkészített (meleg) élelmiszerekre akár ilyet kínáló élelmiszerboltokban is fel lehet használni a SZÉP-kártyát. 

 

Alapesetben nem számolhatóak el a nem előre elkészített ételek (élelmiszerek) kiskereskedelmi vásárlása. Ezt azonban a kormány először 2022. február 1. és június 30., majd 2023. augusztus 1. és december 31. között lehetővé tette. Tehát a SZÉP-kártyát ebben az időszakban a bolti bevásárlásnál is fel lehetett használni élelmiszerekre (hideg élelmiszerekre, tehát nem elkészített ételekre). Nem lehetett azonban SZÉP-kártyával fizetni ekkor sem alkoholtartalmú italokért, dohány és dohánypótló termékekért és sóért.

 

A szabadidő szolgáltatások közé tartoznak a kulturális és sportprogramok, de mehetünk az oda kapott pénzből állatkertbe, növénykertbe, múzeumba vagy vidámparkba is. Emellett számos egészségügyi szolgáltatás is fizethető belőle, többek között az alábbiak:

 • fizikoterápia, ergoterápia, gyógytestnevelés, 
 • orvosi gyógymasszázs,
 • optometria, látásvizsgálat,
 • dentálhigiéniai kezelés,
 • röntgen, ultrahang, MRI vizsgálat,
 • terhesgondozás,
 • családtervezés,
 • foglalkozás terápia,
 • akupunktúra,
 • aromaterápia,
 • logopédia,
 • homeopátia,
 • táplálkozásterápia,
 • természetgyógyászati ellátás,
 • sóterápiás barlang szolgáltatás,
 • lovas terápia.

 

Ha bizonytalanok vagyunk azzal kapcsolatban, hogy hol és milyen szolgáltatásokra lehet felhasználni a kártyán lévő pénzt, érdemes böngészni a bankhoz tartozó SZÉP-kártya applikációt, mivel az egyenleglekérdezés mellett a szolgáltatók listáját is megtalálhatjuk ott. Országszerte összesen több tízezer szolgáltató közül választhatunk.

 

Hol lehet felhasználni a SZÉP-kártyát?

 

A SZÉP-kártyát a meghatározott célokra, termékekre szolgáltatásokra csak azoknál a vállalkozásoknál lehet felhasználni, amelyek szerződtek a kártyák elfogadására. Ezt jellemzően feltüntetik a honlapjukon, illetve a helyszínen. Ezen felül a kártyakibocsátó bankok oldalain keresők segítségével előre meg tudjuk nézni, hol fizethetünk a SZÉP-kártyánkkal.

 

Az ideiglenesen, 2023. augusztus 1. és december 31. között engedélyezett SZÉP-kártyás bolti (hideg) élelmiszervásárlásra ezeken a helyeken volt lehetőség, ha kártyaelfogadók:

 • élelmiszer jellegű vegyesboltban,
 • zöldségesnél, gyümölcsösnél,
 • hentesnél,
 • halat árusító üzletben,
 • pékségekben,
 • egyéb élelmiszerboltokban.

A nagy élelmiszerláncok kártyaelfogadóvá váltak az előző, 2022-es ilyen kedvezmény idejére, így 2023-ban is lehetett náluk ezzel fizetni. 

 

Melyik banknál lehet SZÉP-kártyát igényelni?

 

SZÉP-kártya igénylésre 2024-ban három banknál van lehetőség:

 • OTP Bank
 • K&H Bank
 • MBH Bank

 

Az OTP Banknál elérhető az online igénylés, amihez ügyfélkapu regisztrációra mindenképp szükség van. Emellett személyesen, az OTP fiókokban is lehet szerződést kötni.

 

A K&H Banknál a K&H ügyfélponton lehet szerződést kötni, ami után megújult felületen tudják ellenőrizni az adataikat a kártyabirtokosok. Emellett akciót is hirdetett bank azoknak, akik K&H SZÉP-kártyával rendelkeznek: ha emellé lakossági bankszámlát is nyitnak a banknál, akkor 30 ezer forint jóváírásra tehetnek szert. 

 

A 2023. május 1. óta MBH Bankként működő pénzintézetnél online, a Videobankban lehet leadni az igénylést és akárcsak a másik két banknál, külön erre a célra fenntartott felületen lehet nyomon követni a vásárlásokat és az aktuális egyenleget. 

 

Hogyan tudom lekérdezni az egyenleget?

 

Az OTP Banknál a SZÉP-kártya egyenleget ezen az oldalon, a kártyaszám és a telekód megadásával lehet lekérdezni. A másik lehetőség az OTP SZÉP mobil alkalmazás letöltése. 

 

A K&H Banknál itt tudsz belépni a felületre, ahol megtalálsz minden fontos információt a változásokról, valamint az egyenleged is itt tudod lekérdezni. Ha éppen nem vagy internet közelben, akkor telefonon, a K&H TeleCentert tárcsázva tudod lekérni az egyenlegedet. Ezt a telefonszámot lehet hívni: +36 1 335 3355, reggel 7 és este 10 óra között. 

 

Az MBH Banknál a SZÉP Kártya mobilapplikáció letöltése a leggyorsabb megoldás, erről ezen az oldalon lehet részletesen olvasni. 

 

A SZÉP-kártya egyenleg lekérdezéséről részletesen ezen az oldalon írtunk. 

 

Hogyan adózik a SZÉP-kártyára fizetett pénz?

 

A SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatás után a munkáltatónak adót kell fizetnie. A SZÉP-kártya birtokos munkavállalónak a kapott összeg után akkor kell plusz pénzt fizetnie, ha meghatározott időn belül nem használja fel a kapott összeget. 

 

A SZÉP-kártyán lévő támogatás után 28 százalékos adót kell fizetni, ami a 15 százalékos személyi jövedelemadóból és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adóbóll adódik össze. A kedvezményes keretösszeget meghaladó rész egyes meghatározott juttatásnak minősül, ami után a munkáltatóknak 33,04 százalékos adókötelezettséget kell megfizetni. A meghaladó rész utáni az adóterheket a juttatás hónapja kötelezettségeként kell megállapítani, bevallani és megfizetni.

 

A SZÉP-kártya juttatás az évi 450 ezer forintos adókedvezményes határig a munkáltatók számára sokkal olcsóbb, mint ha bért fizetnének a dolgozóknak. 

 

A SZÉP-kártyán lévő pénz esetében az sem mindegy, hogy azt pontosan mikor költjük el. A jelenleg érvényben lévő szabály szerint a legalább egy év alatt fel nem használt, „bennragadt” összeg után (március 20-án és szeptember 20-án) egyszeri, 15 százalékos díjat számolnak fel. Erről itt írtunk bővebben. 

 

Széchenyi Pihenő Kártya és Széchenyi Kártya: mi a különbség?

 

Széchenyi Istvánról több, jelenleg is futó programot neveztek el, amelyeknek a nevei is hasonlóak. Az egyik a Széchenyi Pihenő Kártya, vagyis a SZÉP-kártya, amiről eddig is szó volt a cikkben. Ez a munkaadók által a dolgozóiknak adható béren kívüli juttatás.

 

A másik, hasonló elnevezésű program a Széchenyi Kártya Program, melynek teljesen más célja van, a kis- és középvállalkozói szektornak kínálnak kedvező, kamattámogatással elérhető Széchenyi Hiteleket. A programot a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. hozta létre, mely a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) összefogásában jött létre 2002-ben. A KAVOSZ elsődleges célja a kkv szektor hitelezése. Jelenleg több, állami támogatással elérhető finanszírozási formája is van a programnak. 

 

A Széchenyi Istvánról elnevezett programokról részletesen ebben a cikkben foglalkoztunk. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!