Újra lehet élelmiszerre költeni a SZÉP-kártyás pénzt

Augusztustól újra lehet bolti élelmiszerre költeni a SZÉP-kártya pénzt

Újra lehet élelmiszerre költeni a SZÉP-kártyás pénzt

Augusztustól újra lehet bolti élelmiszerre költeni a SZÉP-kártya pénzt

Bank360 tartalom
2023-06-19 Frissítve: 2023-09-12
2023-06-19 Frissítve: 2023-09-12
33463535

Augusztustól újra fel lehet használni a bolti élelmiszervásárlásra a SZÉP-kártyán lévő pénzeket. A lehetőség december végéig él, és az eddig 450 ezres kedvezményes keretet még 200 ezer forinttal meg is emelik.

 

Újabb árplafont vezet be a kormány. A feldolgozóiparban, raktározásban és szálláshely-szolgáltatásban tevékenykedő cégek számára az áramvásárlásra maximált árat vezet be július 1. és december 31. között. Ez 200 euró/MWh. A tavalyi árcsúcsok idején sok magyar cég magas fix áras szerződést kötött 2023-ra. Ezek átlagára 250 euró volt, de sok szerződésben akár 300 euróig is elment a tarifa. 

 

A kormány álláspontja szerint ez túlzott terhet jelent a gazdasági szereplők számára, ezért a fenti három ágazatban maximalizálja a fizetendő áramárat. Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón azt közölte, hogy ennek az intézkedésnek a költségvetési vonzata 40 milliárd forint. Azt nem közölte, hogy ez miben áll, elmaradt adóbevételben, vagy például abban hogy a különbözetet a költségvetés állja.

 

Frissítés: a hétfő este kiadott kormányrendeletből kiderül, hogy az összeg az az árkülönbözet, amitől az áramkereskedők elesnek, és ezt a költségvetés teljes mértékben megtéríti nekik. A kompenzáció nagyjából háromnegyedét az MVM Csoport kapja majd az Energiaügyi Minisztérium közlése szerint. Az olcsóbb áramból fakadóan a kedvezményezett 5000 cégnek ennyivel csökken a rezsikiadása.

 

A hétfői Kormányinfón bejelentett intézkedések közül a legszélesebb kört az érinti, hogy újra lehetővé teszik a SZÉP-kártyán lévő pénzek hideg élelmiszerre történő felhasználását augusztus 1-től december 31-ig. Ezt korábban, 2021 végén egyszer már engedélyezte a kormány. Ekkor februártól egy hosszabbítás után 2022. június végéig élt ez a lehetőség. Az intézkedés automatikusan jelentősen megnövelte a SZÉP-kártya pénzek bolti felhasználását, amit addig csak meleg élelmiszerekre lehet költeni, ha kínált ilyet egy üzlet.

 

A kormány ráadásul nem csupán újra kiterjeszti a felhasználhatóságot, hanem egyúttal meg is emeli a kedvezményesen adható SZÉP-kártya összeget a jelenlegi 450 ezer forintról plusz 200 ezerrel 650 ezer forintra az év végéig. Frissítés: az este megjelent kormányrendelet szerint a plusz 200 ezer forint egyszeri juttatásként adható.

 

Aki élni akar az élelmiszervásárlással és a megemelt összeggel, annak érdemes ezt jeleznie a munkaadójánál például akkor, ha a cafetéria keretén belül tud éven belül változtatni. A munkaadóknak is érdemes elgondolkodni ezen a lehetőségen, hiszen ha a dolgozóiknak éppen pluszt pénzt akarnak adni, azt most ezzel kedvezményesen tehetik meg, ráadásul a bolti élelmiszerre való elköltéssel a SZÉP-kártya juttatás újra csaknem olyanná vált, mintha készpénzt, illetve sima bért adnának a munkatársaiknak.

 

A SZÉP-kártya pénzek az alzsebek megszűnésével 2023-tól szabadon felhasználhatók bármely támogatott célra minden csatlakozó kártyaelfogadónál. Ez bővül ki most újra öt hónapra a hideg élelmiszerekre is. A nagy láncok mindegyike lehetővé tette 2022 elején a SZÉP-kártya elfogadását hideg élelmiszerekre is, így ezt augusztustól újra alkalmazni tudják.

 

A kormány arról is döntött, hogy 2024-től lehetőséget kínál a gyógyszerforgalmazókra és gyógyszergyártókra kivetett extraprofitadó csökkentésére. Az érintett cégek lefelezhetik ennek összegét, ha a másik felét beruházásra, kutatás-fejlesztésre fordítják.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!