Eljött a nagy pénzköltés ideje a SZÉP-kártyával

Pénzköltési hajrá: néhány napjuk maradt a SZÉP-kártyásoknak

Eljött a nagy pénzköltés ideje a SZÉP-kártyával

Pénzköltési hajrá: néhány napjuk maradt a SZÉP-kártyásoknak

Bank360 tartalom
2023-05-27 Frissítve: 2023-06-19
2023-05-27 Frissítve: 2023-06-19
33051050

Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak. 

 

Tavaly októberben derült ki, hogy a kormány egyszeri büntetéssel ösztönzi a SZÉP-kártyásokat arra, hogy mielőbb költsék el a munkáltatójuktól kapott juttatást. Az addigi szabályozás szerint, ha valaki nem használta fel a Széchenyi Pihenő Kártya juttatását az utalás évét követő második naptári év május 31-ig, akkor havi 3 százalékos díjat számíthattak fel neki erre az összegre. Így attól függően, hogy mikor kapta valaki a pénzt, 17-29 hónapja volt arra, hogy külön díj megfizetése nélkül elköltse.

 

Ezen szorított egy jó nagyot az októberi rendelet. E szerint ugyanis, ha valaki egy éven belül nem költi el a SZÉP-kártyára kapott juttatását, akkor ennek terhére 15 százalékos díjat kell fizetnie. Ezt már nem is puszta lehetőségként adta meg a jogszabály, hanem kötelezően levonandó összegként. Aki tehát nem figyel erre a határidőre, annak rögtön ugrik az egy éve el nem költött pénzének tetemes része.

 

Az egyszeri büntetést március 20-án és szeptember 20-án számítják fel a pénzükön ülőknek, de ugyanarra az összegre csak egyszer kell ezt megfizetni. Annyi segítséget kap ennek elkerüléséhez a kártyatulajdonos, hogy 90 nappal korábban kötelező figyelmeztetést küldeni neki erről.

 

A 2022. október 15-ig átutalt pénzekre még szigorúbb szabályok vonatkoznak. Ezeket 2023. május 31-ig el kell költeni, különben jön a 15 százalékos büntetés. Az érintetteknek tehát már csak napjai maradtak hátra. A mostani hosszú hétvége viszont jó lehetőség arra, hogy szállásra, vendéglátásra vagy más, igénybe vehető szolgáltatásra elköltsék ezt a pénzt.

 

Akinek tehát még van október 15-ig kapott juttatása a SZÉP-kártyáján, érdemes figyelnie, hogy olyan helyekre menjen, ahol így tud fizetni. Megkönnyíti a pénzköltést, hogy 2023-tól megszűntek a SZÉP-kártya zsebek, alszámlák, ezért aztán a meglévő összeget az összes kártyaelfogadónál fel lehet használni, a SZÉP-kártyával igénybe vehető valamennyi termékre és szolgáltatásra.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!