SZÉP-kártya zsebek összeolvadása

SZÉP-kártya zsebek: minden korlátot eltöröltek

SZÉP-kártya zsebek összeolvadása

SZÉP-kártya zsebek: minden korlátot eltöröltek

Bank360 tartalom
2022-11-16 Frissítve: 2023-06-24
2022-11-16 Frissítve: 2023-06-24
30369125

2023-tól összeolvadnak a SZÉP-kártyás zsebek, és átmenetileg felfüggesztik a turisztikai adót.  - derült ki a 2022. november 16-i kormányinfón. Eredetileg az orosz-ukrán háború fejleményei miatt hirdettek meg a rendkívüli kormányinfót, de ugyanitt ismertették a turisztikai akciótervet is. 

 

Megszűnnek a SZÉP-kártyás alzsebek

 

Megváltoztak a Széchenyi Pihenőkártyára (SZÉP-kártya) egyenlegén lévő összegek elköltésére vonatkozó szabályok. A három különböző zsebben lévő pénz akár egyben is felhasználható lesz, és nem kell különbséget tenni a különböző célok között sem. Tehát bármelyik célra szabadon elkölthető a SZÉP-kártyán lévő pénz, ami ezután már nem is külön zsebekbe érkezik az azokhoz tartozó korlátokkal. 

 

Ezt ideiglenes jelleggel már eddig is bevezették, de most már ez lesz a főszabály, nem lesznek zsebek és azokhoz tartozó korlátok a felhasználás céljai szerint. Tavaly a koronavírus-járvány miatt tették szabaddá a három alszámla (szálláshely, vendéglátás, szabadidő) közötti átjárhatóságot, később pedig meg is hosszabbították a lehetőséget. Idén emellett egy további könnyítés is történt a SZÉP-kártyán lévő pénz felhasználásával kapcsolatban, ugyanis a korábbi gyakorlattal ellentétben élelmiszerboltokban is el lehetett költeni az így kapott pluszpénzt. Ez a lehetőség július elején szűnt meg, de a zsebek közötti átjárhatóság még megmaradt.

 

Október elején még egyet csavart a kormány a SZÉP-kártyás szabályokon, és az adókedvezmény felhasználását kötötte új időponthoz. A SZÉP-kártyák alszámláin 2022. október 15-ig jóváírt összegeket 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni, ezt követően a kártya tulajdonosnak a teljes adótartalmat meg kell fizetnie, azaz 15 százalékos egyszeri díjat számolnak fel neki a még fel nem használt összeg után. A kormány döntése értelmében a SZÉP-kártyán október 15-e után jóváírt összegek egy évig használhatók fel díjmentesen, ezután rájuk terhelik a 15 százalékot.

 

Akkor mi is megírtuk, hogy körülbelül 100 milliárd forintnyi SZÉP-kártyás pénz van ilyen formában a lakosságnál, ennek az elköltését szorgalmazza a ma bejelentett intézkedés, az alzsebek eltörlése is. Így akár egy összegben, a felhasználási céltól függetlenül is elkölthető lesz a kártyán lévő összeg, és már nem csak ideiglenesen.

 

Átmenetileg nem kell fizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást 

 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos információk közlése mellett a kormány legújabb turisztikai akciótervét is ismertették a Kormányinfón. Bár az előző évhez képest jelentősen növekedett a vendégéjszakák száma és a vendéglátás árbevétele Magyarországon, az energiaárak növekedésével a turisztikai ágazat is nehéz helyzetbe került - indokolta az akcióterv szükségességét Gulyás Gergely miniszter.

 

A turisztikai akcióterv másik intézkedése szerint átmenetileg, 2022. október 1-től 2023. március 31-ig nem kell befizetni a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást, röviden a turisztikai adót. Az eddig befizetett összeget vissza lehet igényelni. Az adatszolgáltatással kapcsolatos új kötelezettségeket pedig csak július 1-től kell teljesíteniük a turisztikai ágazat szereplőinek.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!