Májusig el kell költeni a SZÉP-kártyán lévő pénzt

Új határidőt kaptak a SZÉP-kártyások a pénz elköltésére, sietniük kell

Májusig el kell költeni a SZÉP-kártyán lévő pénzt

Új határidőt kaptak a SZÉP-kártyások a pénz elköltésére, sietniük kell

Bank360 tartalom
2022-10-06 Frissítve: 2022-11-16
2022-10-06 Frissítve: 2022-11-16
29782175

Szűkítette a kormány a SZÉP-kártyás pénzek kedvezményes elköltésének határidejét. Két év helyett egy év marad erre, az eddigi összegre pedig csak 2023. május vége.

 

Újra változnak a Széchenyi Pihenőkártyán (SZÉP-kártyán) lévő pénzek elköltésének szabályai. A Covid-járvány óta folyamatos az eredeti rendszer variálása. Először a különböző felhasználási célú SZÉP-kártyák elköltését tették szabaddá, azaz bármilyen kártyán lévő pénzt bármelyik célra el lehetett költeni. Ezután jött 2022-ben a bolti élelmiszerekre való szabad elköltés lehetősége, ami július elején végén szűnt meg. 

 

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter most bejelentette, hogy a SZÉP-kártyás adókedvezmény felhasználását új időponthoz köti. A SZÉP-kártyák alszámláin 2022. október 15-ig jóváírt összegeket 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni, ezt követően a kártya tulajdonosnak a teljes adótartalmat meg kell fizetnie, azaz 15 százalékos egyszeri díjat számolnak fel neki a még fel nem használt összeg után. A kormány döntése értelmében a SZÉP-kártyán október 15-e után jóváírt összegek egy évig használhatók fel díjmentesen, ezután rájuk terhelik a 15 százalékot.

 

Az eddig szabályok szerint a SZÉP-kártyára utalt összeget az utalást követő második naptári év május 31-ig használhatták fel a kártyatulajdonosok díjmentesen. Ez rövidül le most 2023 májusának végéig az október 15-ig megkapott összegek esetében. Azután pedig egy évre.

 

Jelenleg mintegy 100 milliárd forintnyi alvópénz található a SZÉP-kártyák szálláshely, vendéglátás és szabadidő alszámláin. Ez azt mutatja, hogy még a szabad élelmiszervásárlás se tudta leszívni eléggé ezeket a pénzeket, tehát elvileg maradna belőle bőven az eredeti célokra való felhasználásra.

 

Természetesen az összeg folyamatosan töltődik is, hiszen a cafetéria keretében sok cég él a kedvezményes juttatás lehetőségével. A gazdaságfejlesztési miniszter mindenkit arra kér és biztat, hogy időben használja fel a rendelkezésre álló SZÉP-kártya egyenlegét.

 

Nagy Márton bejelentésében nem szólt arról, hogy a SZÉP-kártyás zsebek közötti átjárást meghosszabbítják-e. A jelenlegi szabályok szerint ez a lehetőség december 31-ig él. Elképzelhető, hogy ezt is csendben kivezetik, ahogyan a bolti élelmiszervásárlásokkal tették, aminél a határidő lejártakor bármiféle kommunikációs vagy indoklás nélkül nem hosszabbították meg a lehetőséget július 1. után.

 

Az élelmiszerbolti felhasználás nem szűnt meg teljesen, hiszen a meleg ételnek számító kínálatra fel lehet használni a SZÉP-kártyát, ha az üzletben van ilyen kínálat, és egyben kártyelfogadó-hely is.

 

Mekkora összeg kapható kedvezményesen a SZÉP-kártyára?

2022-től a SZÉP-kártyára kedvezményesen adható béren kívüli juttatás éves összege 450 ezer forint, ezen belül:

  • szállás alszámlára maximum 225 ezer forint
  • vendéglátás alszámlára maximum 150 ezer forint
  • szabadidő alszámlára maximum 75 ezer forint

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!