Fiatal nő maszkban vásárol a boltban

Mostantól lesz igazi kaszálás a SZÉP-kártya: élelmiszert is vehetünk belőle a boltban

Fiatal nő maszkban vásárol a boltban

Mostantól lesz igazi kaszálás a SZÉP-kártya: élelmiszert is vehetünk belőle a boltban

Bank360 tartalom
2021-12-23 Frissítve: 2022-10-06
2021-12-23 Frissítve: 2022-10-06
17841619

Ledobta a jóléti atomot Orbán Viktor, aki bejelentette, hogy februártól SZÉP-kártyával is lehet fizetni az élelmiszerekért a boltokban. Ezzel a SZÉP-kártya jóformán olyan lesz, mintha készpénzt adnának a cégek a dolgozóknak. 

 

Orbán Viktor kormányfő a tegnap közölt lakáshitel kamatstop után a Facebook-oldalán december 23-án bejelentette, hogy februártól az élelmiszerekért is lehet majd fizetni SZÉP-kártyával a boltokban. A miniszterelnök szűkszavú bejegyzése ennél többet nem árult el az új szabályokról, de már ennyiből is sejthető, hogy meg fog ugrani SZÉP-kártya népszerűsége a cégek és a dolgozók körében is.

Ha ugyanis a legalapvetőbb szükségleteinket, az élelmiszervásárlásainkat is fedezhetjük SZÉP-kártyáról, akkor az így kapott juttatás már szinte olyan lesz, mintha 2022-ben nettó bérként kapnánk. Ez azt eredményezheti, hogy a munkaadóknak érdemes lesz SZÉP-kártyába adni juttatást a dolgozóknak, hiszen ennek kedvezőbb a közterhe, mintha bért adnának. A munkavállalóknak pedig érdemesebb lesz ebben kérni például a cafatéria csomagjukat, hiszen ha élelmiszerre is költhetik a SZÉP-kártyát, akkor az már szinte olyan, mintha bármire költhetnék.

 

A kormány már eddig is erősen liberalizálta a SZÉP-kártya felhasználhatóságát, hiszen átjárhatóvá tette az alzsebeket, azaz akármelyik célra is kaptuk a SZÉP-kártyát (szálláshely, vendéglátás, szabadidő), bármelyikre engedélyezett célra felhasználhattuk. Ezt a lehetőséget legutóbb egészen 2022. szeptember 30-ig meghosszabbította a kormány.

 

Emellett a SZÉP-kártyák lejárata is kevésbé jelent veszélyt a még a tavasszal hozott könnyítések miatt, hiszen a határidőt követő havi legfeljebb 3 százalékos levonás sem érvényesíthető a veszélyhelyzet végét követő 60. napig. 

 

A munkáltatók maximum évi 75 ezer forintig adhatnak támogatás a dolgozóknak a Széchenyi Pihenőkártya szabadidő alszámlájára, maximum 225 ezer forintig szállás alszámlájára és maximum 150 ezer forintig a vendéglátás alszámlájára. Összesen tehát évi maximum 450 ezer forint értékű juttatást kaphatnak a munkavállalók SZÉP-kártyára. Ha ezt teljesen élelmiszervásárlására fordíthatják, az havi csaknem 40 ezer forint. Ez egy átlagos jövedelmű család számára nem kis összeg, és ezt a munkaadó kedvezményesen tudja adni a dolgozóinak.

A Bank360.hu szakértőinek értékelése szerint a kormányfő által bejelentett liberalizálás sokkal népszerűbbé teheti a SZÉP-kártyát, viszont csapás lehet azoknak az ágazatoknak (szállás, vendéglátás), ahol eddig el lehetett költeni az így kapott juttatást. Ha ugyanis a mindennapi élelmiszerekre is el lehet ezt a juttattást költeni, akkor alighanem csökkenni fog a más célú felhasználás.

 

A kedvezményes öngondoskodási formák is a vesztesei lehetnek ennek az intézkedésnek, hiszen azoknál a cégeknél, ahol választani lehet a cafetéria csomag összeállításánál a támogatási formák közül, ott könnyen a SZÉP-kártya összeg maximalizálása lehet ezután a munkavállalók ésszerű döntése.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!