Versengenek a boltok az élelmiszeres SZÉP-kártyásokért

Kalóriabombává vált a SZÉP-kártya február óta, boltok ezrei szálltak be

Versengenek a boltok az élelmiszeres SZÉP-kártyásokért

Kalóriabombává vált a SZÉP-kártya február óta, boltok ezrei szálltak be

Bank360 tartalom
2022-03-18 Frissítve: 2022-11-16
2022-03-18 Frissítve: 2022-11-16
19787812

A vevők és a boltok is tolonganak az élelmiszeres SZÉP-kártyákért. Az összes nagy lánc beszállt a kártyatulajdonosok keretéért folyó harcba, a vásárlók pedig öntik a pénzt az élelmiszerekre, amíg lehet. Több ezer új bolt csatlakozott elfogadóként, hogy éljen az egyelőre május végéig nyitva álló lehetőségért.

 

Februártól szinet bármilyen élelmiszer megvásárlására fel lehet használni a SZÉP-kártyákon lévő pénzünket. Ráadásul szabadon, hiszen most az összes alszámlán (zsebben) lévő minden összeget el lehet erre költeni egy darabig. Az élelmiszervásárlásra megnyitott lehetőség május végéig él, a zsebek közötti teljes átjárhatóság pedig szeptember 30-ig

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető személyi kölcsönöket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

 

A SZÉP-kártyás élelmiszervásárlás lehetőségére annak ellenére ráugrott szinte minden nagy áruházlánc, hogy az egyelőre csak négy hónapra szól. Többüknél meleg ételnek számító termékekre már eddig is fel lehetett használni a SZÉP-kártyának a vendéglátós keretét, így nyilván kisebb adminisztráció volt számukra a bővítés. Rajtuk kívül azonban azok a hálózatok is beszálltak, amelyek eddig nem voltak kártyaelfogadók. Az adatok azt mutatják, hogy több ezer kisebb bolt is úgy döntött, hogy beszáll az elfogadásba, mert nem akar lemaradni a néhány hónapos lehetőségről sem. 

 

Az élelmiszerkereskedők tolongását az is motiválhatta, hogy esetleg számítanak a lehetőség május utáni meghosszabbításával. Ha azonban ez nem történik meg, akkor már az is elég lehetett a döntésükhöz, hogy ne maradjanak ki a SZÉP-kártyás költésekből. Aki ugyanis most nem fogad el SZÉP-kártyát élelmiszervásárláskor, az nyilvánvalóan hátrányba kerül a többi üzlettel szemben. Arról ebben a cikkünkben írtunk, hogy a lehetőség februári megnyílta óta melyik hálózatban hogyan fogadják el a SZÉP-kártyát.

 

Már a februári adatok is visszaigazolták az előzetes várakozásokat. A nagy SZÉP-kártya kibocsátók közül az OTP azt közölte az MTI-vel, hogy a 2022. februári OTP SZÉP-kártya költés összege majdnem a duplája volt a tavaly februárinak. Tavaly februárban 11,7 milliárd, míg idén már 22,2 milliárd forint volt a havi költés összege, ami 90 százalékos növekedés. Ez az OTP szerint leginkább azzal magyarázható, hogy tavaly év elején még a járványhelyzet jelentősen korlátozta a szabadidős tevékenységeket, és így a SZÉP-kártya forgalom is alacsony volt. 

 

Ezt alátámasztja az is, hogy az idei januári - még élelmiszervásárlási lehetőség nélküli - forgalom 64 százalékkal meghaladta a tavalyit. Az idei februári költés a januárinál már 14 százalékkal volt magasabb. Az alacsony bázis és a járványhelyzet enyhülése mellett minden bizonnyal az élelmiszervásárlási lehetőségnek is szerepe volt a februári magas költési adatban.

 

Az OTP adatai szerint februárban a SZÉP-kártyás költések  több mint 20 százaléka történt élelmiszerboltokban. Február eleje óta az összes nagy élelmiszer üzletláncban elfogadják az OTP SZÉP-kártyát, emellett a kisebb, önálló üzletek is szép számban, folyamatosan csatlakoznak az elfogadóhelyek köréhez: 2022. januárban és februárban összesen 3977 elfogadóhellyel - döntő többségében élelmiszerboltokkal - bővült az OTP SZÉP-kártya hálózata, ami rendkívüli növekedés. Ezzel az OTP SZÉP-kártya elfogadóhelyek száma közel 55 ezerre nőtt.

A K&H Banknál a SZÉP-kártya költések közel negyedét élelmiszervásárlások tették ki a múlt hónapban. Emellett a felhasználás összértéke is megugrott: januárhoz képest 20, az egy évvel ezelőtti költéshez képest pedig 80 százalékkal többet vásároltak az idén februárban K&H SZÉP-kártyával. Az élelmiszervásárlás újabb lendületet adott a SZÉP-kártya piacnak a felhasználói és a kereskedői oldalon egyaránt. Februárban egyetlen hónap alatt közel annyi kereskedő csatlakozott a K&H SZÉP-kártya elfogadóhelyek közé, mint tavaly egy teljes negyedév alatt. Ezzel a K&H SZÉP-kártya elfogadóhelyek száma országosan meghaladja a 36 ezret.

 

Az adataik szerint főként a kisebb üzletek látják úgy, hogy még most is érdemes beszállni, és lehetőséget nyújtani a vásárlóknak a SZÉP-kártyás fizetésre. A SPAR, az Aldi, a Lidl, és a TESCO áruházlánc mellett már több ezer COOP, CBA, Reál üzlet és húsbolt is lehetővé tette a SZÉP-kártyás élelmiszer-vásárlást. Így közel 6500 kereskedelmi egység van Magyarországon, ahol K&H SZÉP-kártyával lehet élelmiszert venni. Az elmúlt hetekben aktivált elfogadóhelyek közel negyede budapesti, míg a többi vidéki üzlet - közölték.

 

A SZÉP-kártya piac harmadik nagy szereplőjénél, az MKB-nál is jelentősen megnőttek a költések 2021 azonos időszakához képest. Számottevően nőtt az elfogadóhelyek száma, ugyanakkor az élelmiszervásárlás szempontjából leginkább meghatározó az, hogy már több mint 10 ezerrel több POS terminál fogadja el az MKB SZÉP-kártyát most, mint január 1-jén. A bank honlapján található adatok szerint több mint 35 ezer szolgáltatónál lehet MKB SZÉP-kártyával fizetni.

 

Az majd az elkövetkező hónapokban dől el, hogy a karácsony előtt szinte a kamatstoppal együtt bejelentett lehetőség májussal végleg lejár-e, vagy esetleg meghosszabbítják, és továbbra is lehet majd SZÉP-kártyára élelmiszert venni. Ha megmarad ez a felhasználás, az tartósan átalakíthatja a cégek és dolgozók cafetéria költéseit, szokásait, hiszen így szinte készpénzt kapnak a dolgozók a cafetériából. Míg a többi lehetőségnél, például az önkéntes nyudíjpénztári vagy egészségpénztári befizetésnél inkább a hosszabb távú öngondoskodás a cél. Igaz, utóbbinál az önsegélyező pénztári funkcióval kombinálva sokfajta és a SZÉP-kártyához hasonlóan azonnali felhasználása is lehetséges a befizetéseknek.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!