Családtámogatás

Egy tucat állami támogatás folytatása múlhat a választáson

Családtámogatás

Egy tucat állami támogatás folytatása múlhat a választáson

Vrazsovits Rita
2022-01-28 Frissítve: 2022-01-28
2022-01-28
18485572

A jelenleg hatályos törvények szerint június és december végén több állami támogatás és kamattámogatott hitel is megszűnne. Orbán Viktor miniszterelnök a héten azonban azt ígérte, hogy ha kormányon maradnak, akkor velük együtt a családtámogatási elemek is maradnak. Konkrétumok említése nélkül további elemek bevezetéséről, a családtámogatási összegek emeléséről is beszélt a miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában. Összegyűjtöttük a jelenleg elérhető támogatási formákat.

 

A családtámogatási elemek sora évről évre nő, számon tartani is egyre nehezebb ezeket. Vannak vissza nem térítendő támogatások és kamattámogatott hitelek, ezek között pedig vannak egymáshoz kapcsolt támogatások is. Az alábbi listával rendet teszünk a támogatások rendszerében.

 

  1. Babaváró hitel: 10 millió forint kamatmentes kölcsön - bármilyen célra

A babaváró hitel a folyósítási adatokat és a szerződésszámokat tekintve az elmúlt évek egyik slágere: az indulástól 2021. november végéig 1600 milliárd forintot vettek fel belőle a fiatal házaspárok. A maximális hitelösszeggel számolva ez legalább 160 ezer igénylőt jelent. A babaváró hitel a jelenlegi rendelet szerint 2022. december 31-ig érhető el - ez a dátum a miniszterelnök ígérete szerint kitolódhat, ha megnyerik a választást, de ez nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy az ellenzék győzelme esetén is meghosszabbítják a programot. 

A program elsődleges célja a gyermekvállalás ösztönzése. Az erre vonatkozó eredményekre még éveket kell várnunk, a házasságok számát azonban jelentősen megdobta a lehetőség. 2019-ben, az indulás évében 28 százalékkal nőtt a házasságkötések száma az előző évhez képest, ami közel 15 ezerrel jelent több házasságkötést. 2020-ban a koronavírus-járvány ellenére még tovább emelkedett a házasságok száma.

 

  1. Csok: akár 10+15 millió forint

A csok más támogatási formákkal ellentétben nincs végdátumhoz kötve - vannak viszont olyan kedvezmények, amelyek a csok-hoz vannak kapcsolva, viszont 2022 végén kifutnak, például az áfa-visszaigénylés. A hagyományos csokot a 2015. júliusi indulása óta több mint 200 ezer család vette igénybe a kormany.hu oldalán közzétett információk szerint. 

 

  1. Falusi csok

A 2019 júliusa óta érhető el a csok speciális formája, a falusi csok, mely csak a preferált kistelepüléseken érhető el. Eddig több mint 27 ezer család vásárolt vagy korszerűsített használt lakást a támogatás segítségével: összesen 149 milliárd forint támogatás került az igénylőkhöz, emellé pedig 53 milliárd forint kamattámogatott hitelt vettek fel. A falusi csok 2022. június 30-ig érhető el a tervek szerint. 

 

  1. Otthonfelújítási támogatás

Az otthonfelújítási támogatás 2021. január óta érhető el, és az indulás óta már legalább 80 ezer család adott be igénylést a kormány által közzétett információk szerint. A támogatás utólagos finanszírozású, és legfeljebb a felújítási költségek fele fizethető belőle. A maximum támogatás összege hárommillió forint.

 

Az indulás óta már 120 milliárd forintot folyósított az igénylőknek az államkincstár. A támogatás a jelenlegi tervek szerint 2022. december 31-ig lesz elérhető. Ahhoz, hogy eddig az időpontig sikeres igénylést lehessen beadni, el kell készülni a felújítási munkálatokkal, mivel az igénylés egyik feltétele, hogy az alapanyagokról és a munkálatokról kapott számlákat is be kell mutatni.  

 

Hasonlítsd össze az alábbi kalkulátorral az elérhető lakáshiteleket! Állítsd be, hogy mekkora hitelösszegre van szükséged, és találd meg a számodra ideális ajánlatot! A kalkuláció ingyenes.

  1. Lakásfelújítási hitel

Egy hónappal a támogatás után, 2021. februárban indult el a lakásfelújítási hitel, mely az otthonfelújítási támogatás előfinanszírozásához igényelhető, legfeljebb hatmillió forintig. A maximum felvehető hitelösszeg hatmillió forint, az ügyleti kamat pedig a csok-hitelhez hasonlóan maximum 3 százalék lehet.  

 

  1. Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása legfeljebb 2,5 millió forinttal járul hozzá egy új, legalább hétszemélyes családi autó megvásárlásához. Az indulás óta 60 milliárd forint értékben támogatta az állam a nagycsaládosokat. A támogatás a jelenlegi tervek szerint 2022. december 31-ig lesz elérhető.

 

  1. Áfa-visszaigénylés

Az áfa-kedvezményeknek jelenleg több típusa is elérhető, ezek a tervek szerint 2022-ben kifutnak. A 27 százalékos áfára nyújtott állami támogatás, mely használt ingatlan bővítésére és korszerűsítésére vehető igénybe, 2022. június 30-ig lesz elérhető, akárcsak a falusi csok. Ebben a formában legfeljebb ötmillió forint igényelhető vissza a már kifizetett áfa összegéből. Az új lakás építése után igénybe vehető áfa-kedvezmény 2022. december 31-ig érhető el. A csok-hoz kapcsolt 5 százalékos áfa visszaigénylése 2022. december 31-ig lesz elérhető. 

 

  1. Zöld hitel

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld Otthon Programja nem a kormány által meghirdetett támogatás, hozzá kapcsolódik azonban a kamatmentesség tehető otthonteremtési kölcsön, röviden csok-hitel. A kamatmentes zöld csok elérhetősége a program 200 milliárd forintos keretösszegétől függ: az MNB beszámolója alapján 2021. december végéig 22 milliárd forintot folyósítottak a bankok, ami a keretösszeg 11 százaléka. A jegybank egyelőre nem nyilatkozott az esetleges keretbővítésről, így a zöld hitel kifutásával véget érne a kamatmentes csok-hitel kora is. A zöld hitel igénylése során esetlegesen felmerülő problémákról ebben a cikkben írtunk

  1. Illetékkedvezmény

A csok-os ingatlanvásárlóknak nem kell megfizetniük a visszterhes vagyonátruházási illetéket. Ahogyan a hagyományos csok-nak, úgy ennek a kedvezménynek sincs végdátuma.

 

  1. Jelzáloghitel elengedése

A kamattámogatott kölcsönök igénylése után arra is van lehetőség, hogy a tartozásokat csökkentsük. A jelzáloghitel elengedés lényege, hogy a már meglévő lakáshitelből a második vagy további gyermek születése után az állam átvállal egy részt - a második gyermek után egymillió forintot, a harmadik gyermek után pedig további négymillió forintot. A kedvezménnyel eddig több mint 30 ezer család élt, előre meghatározott végdátuma nincsen. 

 

  1. Diákhitel felfüggesztése és elengedése

A diákhitelt törlesztő kismamák több kedvezményben is részesülnek. A Diákhitel1-es adósok ügyleti kamatát az állam átvállalja a várandósság 91. napja után, emellett a törlesztés is felfüggeszthető, hasonlóan a babaváró hitelhez. A kamatmentes Diákhitel2 konstrukciónál a törlesztés felfüggesztésére van lehetőség. 

 

A Diákhitel tartozás felének az elengedése részlegesen lehetséges, ha az adósnak a hitelfolyósítást követően születik a második gyermeke. Harmadik vagy további gyermek megszületése esetén a teljes fennálló tartozást elengedi az állam.

 

  1. A családi adókedvezmények, szja-visszatérítés

Egyszeri támogatásként kapják meg a gyermeket nevelő családok 2022. februárban a családi szja-visszatérítést, mely a már régebb óta meglévő családi kedvezmény után a teljes 2021-es szja-ra vonatkozik, maximum az átlagkeresetnek megfelelő szja-tartalomig, azaz 809 ezer forintig. A jogosultak egy része kérés nélkül megkapja a neki járó összeget február közepéig, a többieknek nyilatkoznia kell. Aki ezt december 31-ig megtette, az szintén februárban örülhet a pénznek, a többiek viszont csak később. A Pénzügyminisztérium legutóbbi tájékoztatása szerint 1,4 millióan már biztosan számíthatnak a februári kézbesítésre. Aki még nem igényelte, az itt olvashat a legfontosabb tudnivalókról. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!