Lakástámogatás

Lakástámogatás 2022: kezdődik a hajrá a több milliós kedvezményekért, ne maradj le róla!

Lakástámogatás

Lakástámogatás 2022: kezdődik a hajrá a több milliós kedvezményekért, ne maradj le róla!

Vrazsovits Rita
2022-01-07 Frissítve: 2022-01-28
2022-01-07 Frissítve: 2022-01-28
18109684

Az állami családtámogatások folyamatos bővülése igazi pénzesőt hozott a gyerekesek vagy gyermeket vállalók számára, de a programok közül 2022-ben több is véget ér. Így aki szeretne kihasználni minden lehetőséget, annak már sietnie kell. Összesítettük, mennyi pénzt lehet kapni támogatásként lakásépítésre vagy vásárlásra.

 

Egymást érték az elmúlt két-három évben a család- és lakástámogatási programok. Nem csoda, hogy sokaknak már számba venni sem könnyű, mire mennyit ad az állam, jogosultak-e erre, és vajon melyiket éri meg nekik a legjobban igénybe venni. Nekik segítenek a Bank360.hu elemzői: összegyűjtötték, mi mindenre lehet még beadni az igénylést 2022-ben, hogy több pénzből lehessen megvalósítani a család lakáscélját. 

Az alap, amire több támogatás is épül: a csok

A családi otthonteremtési kedvezmény, röviden csok a szocpol utódjaként ismert. Két eleme a vissza nem térítendő állami támogatás és a hozzá kapcsolódó kamattámogatott jelzáloghitel. Mindkettő összege attól függ, hogy a családban hány gyermek van, illetve hányat terveznek még a szülők vállalni. Nézzünk meg egy összefoglaló táblázatot az elérhető támogatásokról:

A vissza nem térítendő támogatás mellé legfeljebb 3 százalékos ügyleti kamattal igényelhető csok otthonteremtési kölcsön, két gyermek után legfeljebb 10, három vagy több gyermek után legfeljebb 15 millió forintig. 

 

Falusi csok felújításra is

A csok speciális formája a falusi csok, mely csak a preferált kistelepüléseken vehető igénybe. A maximum támogatási összeg ebben az esetben is 10 millió forint. A pénzt használt lakás vásárlására és bővítésére, korszerűsítésére lehet felhasználni. Ez a támogatás már csak fél évig érhető el, 2022. június 30-án véget ér a program. 

 

Aki ezt már nem tudja igénybe venni, annak 2022 végéig még ott van az otthonfelújítási támogatás, amiből maximum 6 millió forintos összegig a költségek felét kaphatjuk meg. A Falusi csok befejezése után is igénybe lehet venni a normál csokot, és ezt is ki lehet egészíteni az otthonfelújítási támogatással a megvásárolt használt ingatlan renoválásához. 

 

A csok hitel akár kamatmentes is lehet

Ha energiatakarékos, legalább BB energetikai besorolású lakást veszünk vagy építünk, még elcsíphetjük a zöld hitelt, ami legfeljebb 2,5 százalékos ügyleti kamattal vehető fel. A maximum hitelösszeg 70 millió forint, melynek egy része akár csok hitel is lehet. Ha a két támogatott hitelt kombináljuk, akkor a 10 vagy 15 millió forintos kölcsön kamatmentes. Ez a kedvezmény csak a Zöld Otthon Program 200 milliárd forintos keret kimerüléséig érhető el. Az ugyan nem jósolható meg, ezt a határt pontosan mikorra érik el a folyósítások, de a program indulásától 2021 végéig három hónap alatt 22 milliárd forint értékben kötöttek hitelszerződést a bankok. Fontos azzal is kalkulálni, hogy  - amint erre korábban már felhívtuk a figyelmet - a banki gyakorlat szerint vásárlás esetén aláírt végleges adásvételi szerződés kell a hitelszerződés megkötéséhez, illetve a folyósításhoz, az ingatlanpiacon az új lakásberuházásoknál elterjedt előszerződés kevés. 

A csokhoz kapcsolt kedvezményekkel is milliókat spórolhatunk

Több kedvezmény is csak a csok-kal együtt vehető igénybe. Ilyen például az illetékmentesség: a csokos vevőknek nem kell megfizetni az egyébként a vételár 4 százalékát kitevő visszterhes vagyonátruházási illetéket

 

Szintén milliókat jelenthet a csok-hoz kapcsolódó áfa-visszaigénylés lehetősége. Ez csak az új lakások vásárlására vonatkozik. A csokos vevők gyakorlatilag áfamentesen juthatnak új lakáshoz, mivel az egyébként is kedvezményes 5 százalékos lakásáfa összegét is visszaigényelhetik.

 

Nem lakáshitel, mégis arra használják legtöbben

A babaváró hitel elméletben bármire felhasználható, a gyakorlatban viszont az igénylők zöme valamilyen lakáscélra költi. A legfeljebb 10 millió forintos kölcsön a futamidő első öt évében kamatmentes, utána viszont csak akkor, ha ebben az időszakban legalább egy gyermeket vállalt az igénylő házaspár. Ha ez nem történik meg, vissza kell fizetni az állami kamattámogatást. A felvett hitelösszeg 75 százaléka önerőként is felhasználható, ha lakásvásárlás a cél. Ez az állami támogatás is 2022 végéig él. Természetesen nem zárható ki a valamilyen formában történő meghosszabbítása, de aki biztosra akar menni, annak ezzel a dátummal kell kalkulálni.

 

Ha túl sok a tartozás, faraghatunk is belőle

A támogatások és kölcsönök kihasználása után is van további lehetőség javítani az anyagi helyzetünkön. A jelzáloghitel elengedésnek köszönhetően ugyanis a már felvett lakáshitel tartozásunkat csökkenthetjük, feltéve, hogy a második vagy további gyermek a hitelszerződés megkötése után születik meg. A második gyermek után egymillió forintot, a harmadik gyermek után további négymillió forintot enged el az állam a fennálló lakáshitel tartozásból - akkor is, ha a kölcsön már eleve támogatott volt. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!