Nem könnyű eligazodni a gyermeket vállaló fiataloknak a 2024-től alaposan átszabott állami támogatásokban, mert a babaváró hitelt, a falusi CSOK-ot és a CSOK Pluszt akár együtt is fel lehet venni, de több ponton is csak eltérő feltételekkel. Összefoglaltuk a legfontosabb eltéréseket.
37276618
Nemcsak a rendeleteket nézhetik árgus szemekkel azok, akik állami támogatással szeretnék megoldani a saját lakáshoz jutásukat. A jövőre kedvezőbbé váló falusi csokot most csak néhány banknál lehet igényelni, de több is fontolgatja, hogy elindul vele. A sima CSOK-ot minden nagybanknál meg lehet kapni, de aki még a jelenlegit akarja felvenni, annak nagyon figyelnie kell arra, hogy le ne maradjon a december 31-i benyújtási határidőről. Márpedig a CSOK Pluszról eddig elhangzottak alapján lesznek olyanok, akiknek sok millió forint lehet a tétje annak, hogy minden papírjuk meglesz-e a benyújtáshoz az év végéig.
34902571
Igénylő legyen a talpán, aki kiigazodik a CSOK-szabályok változásaiban. A kormány először december végével bezárta ezt a lehetőséget a városokban és a nagyobb településeken, majd most egyszerűsített az igénylés feltételein és adott egy nagy kedvezményt. Utóbbit azonban csak négy hónapra, mert onnantól visszaállnak a szeptember előtti szabályok. Ráadásul még azt sem lehet tudni, milyen új támogatás lép a megszűnő városi CSOK helyére. Csak az a biztos, hogy aki szerencsétlenül dönt a CSOK igényléséről, az sok milliót bukhat. Vagy azért, mert még felvette 2023-ban, vagy azért, mert nem.
34690471
Megjelent a rendelet 2024-től a kistelepüléseken igénybe vehető otthonteremtési támogatásokról. Eszerint a falusi csok jövőre a jelenlegi célja mellett új ház építésére vagy megvásárlására is felvehető lesz, a korszerűsítésre pedig több pénz juthat, mint eddig. A településlistán továbbra is 2630 település kapott helyet, aki nagyobb városban venne lakást, az már csak decemberig használhatja ki a lehetőséget.
33801128
Nem csak az igénylők életkorán és a felvehető összegen, de a kamattámogatás mértékén is módosított a kormány. A bankok kevesebb pénzt kapnak az államtól, és a nem teljesítők számára pedig kiszámíthatatlanná válik a visszafizetendő büntetés.
33801122
Egy év alatt jelentősen romlott a magyar családok pénzügyi helyzete, van olyan régió, ahol a fizetőképességük 58 százalékkal csökkent, de már elérhettük a gödör alját - állapította meg egy új kutatás.
32724434
2015-ben indult el a csok, 2019-ben pedig a babaváró támogatás, mindkettő gyermekvállalást ösztönző programként. Ennyi év távlatából már látható, hogy történt-e változás a gyermekvállalásban, beváltja-e a hozzá fűzött reményeket az állami pénzeső.
32245055
Több könnyítést is bevezet a kormány a csok és a falusi csok lakástámogatásoknál a közzétett jogszabálytervezet szerint. Több idő lesz a lakásfelújításra és egy újabb település is bekerül a kedvezményezett körbe. Összefoglaltuk, mi változhat.
32228267
A babaváró hitelesek közel kétharmada már teljesítette a kamatmentesség megtartásához szükséges gyermekvállalást - derül ki az MNB által közzétett, hitelekre vonatkozó elemzéséből. Eközben egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az államilag támogatott kölcsönök a lakossági összállományból. Ez az állam számára is egyre többe kerül nemcsak a babaváró, hanem a csok esetében is.
31809431
144 javaslatot fogalmazott meg a Magyar Nemzeti Bank legújabb vitairatában, ezeknek egy része a családtámogatási rendszert is érintette. Összefoglaltuk a dokumentum alapján, hogy milyen javaslatokat fogalmazott megy a jegybank a családokra és a lakáspiacra nézve.
22706842
A jelenleg hatályos törvények szerint június és december végén több állami támogatás és kamattámogatott hitel is megszűnne. Orbán Viktor miniszterelnök a héten azonban azt ígérte, hogy ha kormányon maradnak, akkor velük együtt a családtámogatási elemek is maradnak.
18485572
Hitelösszeg (Ft)
Futamidő (hó)
bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!