Csok rendeletek

Családtámogatási rulett: decemberig régi CSOK-ot új szabályokkal vagy januártól új CSOK-ot régi szabályokkal?

Csok rendeletek

Családtámogatási rulett: decemberig régi CSOK-ot új szabályokkal vagy januártól új CSOK-ot régi szabályokkal?

Vrazsovits Rita
2023-09-14 Frissítve: 2023-10-01
2023-09-14 Frissítve: 2023-10-01
34690471

Igénylő legyen a talpán, aki kiigazodik a CSOK-szabályok változásaiban. A kormány először december végével bezárta ezt a lehetőséget a városokban és a nagyobb településeken, majd most egyszerűsített az igénylés feltételein és adott egy nagy kedvezményt. Utóbbit azonban csak négy hónapra, mert onnantól visszaállnak a szeptember előtti szabályok. Ráadásul még azt sem lehet tudni, milyen új támogatás lép a megszűnő városi CSOK helyébe. Csak az a biztos, hogy aki szerencsétlenül dönt a CSOK igényléséről, az sok milliót bukhat. Vagy azért, mert még felvette 2023-ban, vagy azért, mert nem. 

 

Alaposan megkavarta a kormány a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) felvételét tervezők dolgát. A jelenlegi CSOK-ot már csak december 31-ig lehet igényelni, addig viszont módosították a feltételeket. A szeptembertől bevezetett engedékenyebb feltételeket azonban mindössze négy hónapig használhatják ki a CSOK igénylők, januártól ugyanis ismét az augusztus végéig érvényes feltételekkel lehet kérvényezni a lakástámogatást, legalábbis mindazoknak, akik nem esnek el teljesen a lehetőségtől. 

 

Rendelet rendelet hátán

 

A miértre a választ a támogatásra vonatkozó jogszabályokban találjuk meg. Jelenleg két kormányrendelet, az új építésű lakásokra vonatkozó 16/2016. (II. 10.) és a használt lakásokra vonatkozó 17/2016. (II. 10.) határozza meg a CSOK feltételeit. Ezeket számos alkalommal módosította a kormány az elmúlt években, legutóbb augusztus végén változtatott rajtuk. E rendeletek alapján 2023. december 31-ig lehet új CSOK igénylést benyújtani, azaz a mostani változtatások is eddig élnek. 

 

2024. január 1-jétől már egy másik rendelet alapján lehet csak CSOK-ot kapni, ennek szabályait júliusban tett közzé a kormány. A 302/2023. (VII. 11.) kormányrendelet a kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatások feltételeiről szól. Ez alapján 2024-től már csak a 2630 preferált kistelepülésen lesz elérhető a CSOK, viszont használt lakásra nagyobb összegű támogatást lehet igényelni. A rendeletben szereplő kistelepülések listája megegyezik azzal, amelyikre a jelenlegi szabályok szerint extra kedvezményes falusi CSOK-ot lehet kapni. 

 

A januártól hatályos feltételek között azonban nem szerepelnek azok a változások, amelyeket most szeptembertől a “régi CSOK”-ra bevezetett a kormány, és a jogalkotó a mostani módosítások során nem változtatta meg az “új CSOK” feltételeit, így a jelenlegi állapot szerint a szeptemberi változások januártól visszaváltoznak a korábbi feltételekre. Ha az olvasó elveszett a jogi dzsungelben, akkor a hibát ne magában keresse.

 

December végéig vállalható 3 gyerek is használt lakásra

 

A CSOK-ra jövőre is jogosultak a szeptembertől decemberig élő szabályok alapján több ponton is kedvezőbb helyzetben vannak, mint amilyenben 2023. januártól lesznek (újra). 

 

Használt lakás vásárlása esetén az új, szeptembertől december végéig élő szabály alapján akár három gyermeket is lehet vállalni előre, míg korábban csak kettőt lehetett. A januártól hatályos új rendelet szerint azonban ismét csak két gyermek vállalására lesz lehetőség használt lakás vásárlása vagy a meglévő ingatlan bővítése, korszerűsítése esetén, így ez a lehetőség csak év végéig használható ki. Hacsak nem változtatja majd meg a kormány ilyen módon a januártól hatályos jogszabályt is, kiterjesztve ezt a kedvezményt az új falusi CSOK-ra is. 

 

Értelmezhető ez a kedvezmény afféle last minute lehetőségként is azoknak, akik jövőre már nem lesznek jogosultak CSOK-ra, mert azt nem a kijelölt falvakban akarják felvenni. Ha a támogatás maximalizálása érdekében 3 gyerekes CSOK-ot vállalnának, akkor az utolsó hónapokban ezt most úgy is megtehetik, hogy még nincs gyerekük. Aki viszont jövőre is jogosult lesz a CSOK-ra, de még nincs gyereke, az most vakarhatja a fejét: jövőre ugyan jelentősen növekszik a támogatási összeg használt lakásra, de csak akkor kaphat 3 gyerekes CSOK-ot, ha már legalább egy gyereke van. (Újépítésű lakásnál most is és januártól is legfeljebb három gyermeket lehet előre vállalni.) Akkor pedig a fejét fogja a falba verni, ha az idén igényli a CSOK-ot 3 vállalt gyerekre, de ezt a lehetőséget jövőre bevezetik a megemelt összeg “új CSOK”-ra is.

 

Módosult a gyerekszületésre adott idő szabályozása

 

A gyermekvállalás határidejét tekintve is van különbség a rendeletek között. A szeptember 1. óta hatályos szabályok szerint

 

  • egy gyermek vállalása esetén 4 év,
  • két gyermek vállalása esetén 8 év,
  • három gyermek vállalása esetén 10 év áll rendelkezésre, hogy teljesítse a pár a gyermekvállalást. 

 

Januártól azonban ez változni fog, és visszaáll a szeptember előtti, ennél enyhébb előírás. E szerint, ha az igénylő a maximális támogatási összeget veszi fel, akkor 10 éve van teljesíteni a gyerekvállalást, függetlenül attól, hogy a három gyermekből hány született már meg.

 

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a jelenleg négy hónapig élő új CSOK-szabályok a kormányzati szándékot tükrözik, vagy még jogilag hátravan a januártól hatályos új CSOK-rendelet módosítása. Az érintettek viszont biztos örülnének, ha ezt mihamarabb megtudnák, ahogy azt is, milyen támogatási forma lép a megszűnő városi CSOK helyébe, ennek kidolgozása ugyanis a kormány ígérete szerint folyamatban van, Gulyás Gergely miniszter a Kományinfón azt közölte, hogy ennek tervét első olvasatban már megtárgyalta a kabinet. (A kormányszóvivő ezt csütörtökön azzal toldotta meg, hogy néhány héten belül bejelenthetik a nagyobb településeken januártól igényelhető CSOK plusz szabályait.) Most egy rulettasztalnál érezheti magát sok jogosult, amikor arról kell határoznia, felvegye-e még az idén a CSOK-ot, vagy inkább várja meg 2024-et. A tét több milliós a számukra, és ennek elbukása vagy megnyerése a szerencséjükön legalább annyi múlhat, mint a megfontolt döntésükön.

Az elvárt munkaviszony szabályai is enyhültek

Szeptemberig a preferált kistelepüléseken igényelt CSOK-nál legalább egy éves folytonos társadalombiztosítási jogviszonyra volt szükség, a maximális támogatási igénylése esetén pedig legalább két évet kell igazolni. A jogviszonyban legfeljebb 30 napos megszakítás lehetett. Szeptember óta az erre vonatkozó szabály kevésbé szigorú: ha valakinek valamiért szünetel a jogviszonya (de nem szűnik meg), akkor a jogviszony nem szakad meg akkor sem, ha 30 napnál hosszabb időszakról van szó, vagyis akár a szünet előtti időszakot is be lehet számítani az igazolt jogviszonyba (a szünet időszakát továbbra sem). Erre a januártól hatályba lépő szabályok alapján azonban megint nem lesz lehetőség, hacsak nem módosít a kormány a feltételeken. Szintén a tb-jogviszonyhoz kapcsolódik a külföldön adózó, de Magyarországon dolgozók esete - a jelenlegi szabályozás szerint nekik december végéig van lehetőségük beadni az igénylést.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!