Családtámogatás

Változnak holnaptól a családtámogatások feltételei, egyszerűbb lesz a CSOK igénylés

Családtámogatás

Változnak holnaptól a családtámogatások feltételei, egyszerűbb lesz a CSOK igénylés

Vrazsovits Rita
2023-08-31 Frissítve: 2023-09-22
2023-08-31 Frissítve: 2023-09-22
34478500

Számos ponton módosulnak az állami családtámogatások feltételei szeptember elsejétől a Magyar Közlönyben közzétett változtatások szerint. Egyszerűbbé válik az igénylőknek a CSOK felvétele és az építkezés is. A támogatáshoz szükséges gyermekvállalás feltételeiben enyhített és szigorított is a kormány. 

 

Több családtámogatásra vonatkozó rendeletet is módosított a kormány, ezeknek a részleteit szerda este tették közzé a Magyar Közlönyben. A változások érintették a jelenlegi formájában december 31-ig igényelhető családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK), a babaváró hitelt és a jelzáloghitel elengedésre vonatkozó szabályokat is.

 

Több feltétel is módosult a CSOK-nál

 

Egyszerűsítették az adminisztrációt az építkezésekkel kapcsolatban. Ahol nincs szükség építési engedélyre és egyszerű bejelentésre sem, ott nem feltétele a CSOK-igénylésnek, hogy ezek meglegyenek. Ez főként azt a speciális lehetőséget érinti, mely lehetővé teszi, hogy egy meglévő ingatlant tovább bővítve, a tetőtérben kialakítson a család egy másik, teljesen különálló ingatlant is, ezzel többgenerációs lakóházat létrehozva. A tetőtér-beépítésre ugyanannyi támogatást lehet igénybe venni, mint egy újépítésű ingatlanra.  

 

Több ponton módosulnak a társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozó szabályok is. Az egyik fontos változás a tb-jogviszony szüneteltetésével kapcsolatos. Ha valakinek valamiért szünetel a jogviszonya (de nem szűnik meg), akkor a jogviszony nem szakad meg akkor sem, ha 30 napnál hosszabb időszakról van szó, viszont a CSOK-hoz szükséges tb-jogviszonyba nem számítható bele. Ez a jelenlegi szabályokhoz képest enyhítés, mivel a 30 napnál hosszabb szünetelés eddig azt jelentette, hogy a 30 napnál hosszabb szünet előtti időszakot nem lehetett beszámítani. 

 

Fontos, hogy a tb-jogviszony szüneteltetése nem egyenlő azzal, amikor a jogviszony végleg megszűnik. Ez egy speciális időszak, amikor a jogviszony fennáll, de a szünetelés során sem jogok, sem kötelezettségek nem keletkeznek. Ilyen helyzet például, amikor egy vállalkozó átmenetileg szünetelteti a tevékenységét, valaki önkéntes katonai szolgálatot teljesít vagy az, ha egy egyetemi hallgató szünetelteti a hallgatói jogviszonyát. A CSOK igénylésnél a szüneteltetés időszaka nem számít bele az elvárt jogviszonyba (ami 180 nap és két közötti időszak, a támogatás összegétől függően), az az előtti időszak viszont igen.

 

A másik tb-jogviszonyhoz kapcsolódó változás, hogy szeptembertől azok a magyar állampolgárok is jogosultak lehetnek a CSOK-ra, akik itthon dolgoznak, de külföldön adóznak. Erről az illetékes külföldi hatóságtól kell plusz igazolást bemutatni. 

 

A gyermekvállalás határidejében is történt egy módosítás. A jelenlegi szabályok szerint új lakás vásárlása esetén, ha az igénylő a maximális, 10 millió forintot vette fel, akkor 10 éve van teljesíteni ezt a vállalást, függetlenül attól, hogy a három gyermekből hány született már meg. Az új szabály szerint azonban már csak azoknak lesz 10 évük a gyermekvállalás teljesítésére, akik három gyermeket vállaltak előre, függetlenül attól, hogy mekkora a felvett támogatási összeg. Egy gyermek vállalása esetén továbbra is négy év, két gyermek vállalása esetén pedig nyolc év áll rendelkezésre a vállalások teljesítésére. 

 

Egy konkrét példán keresztül ez ezt jelenti: ha valaki kettő, már megszületett és egy előre vállalt gyermekre vett fel 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást, annak ugyanúgy 10 éve volt a gyermekvállalásra, mint annak, aki mindhárom gyermeket előre vállalta. Ez szeptembertől megváltozik, az első példában szereplő fiatal házaspárnak már csak négy éve lesz, hogy a harmadik gyermek is megszülessen. 

 

Szintén a gyermekvállaláshoz kapcsolódó módosítás, hogy használt lakás vásárlása esetén már nem csak két gyermeket lehet előre vállalni, hanem akár hármat is. Emellett a jelenlegi feltételekhez képest könnyítés egy tragikus élethelyzetben, hogy a gyermekvállalást nemcsak akkor kell teljesítettnek tekinteni, ha a gyermek halva születik, hanem abban az esetben is, ha a pár egyik tagja elhalálozik.

 

A CSOK támogatás visszafizetésével kapcsolatban is beszúrt a kormány egy kiegészítő paragrafust. Ez alapján, ha a házaspár a megelőlegezett CSOK-ot a gyermekvállalásra vonatkozó határidő előtt önként visszafizeti, akkor is kell fizetni büntetőkamatot (ami a Ptk. szerinti kamat ötszöröse, de legfeljebb 5 százalék lehet).

 

Változnak a jelzáloghitel elengedés szabályai is

 

A jelzáloghitel elengedés két gyermek esetén egy, három gyermek esetén további négy millió forinttal csökkenti a fennálló jelzáloghitel tartozást. Az erre vonatkozó módosítások között szerepel többek között, hogy a támogatás akkor is igénybe vehető, ha a pár megfelelt a gyermekvállalás feltételeinek, de a gyermek az igénylést megelőzően elhunyt. Emellett a támogatás benyújtásának a határideje is hosszabb ebben az esetben, 180 nap. 

 

További könnyítés, hogy ha a támogatást valamiért vissza kellene fizetni, akkor indokolt esetben kérhető 12 hónapos fizetési halasztás vagy 36 hónapos részletfizetési lehetőség. 

 

A babaváró hitel feltételei is módosulnak

 

A babaváró hitellel kapcsolatban a CSOK-hoz hasonló változásokat tartalmaz a rendeletmódosítás, többek között a tb-jogviszonyra vonatkozóan. Ennél a támogatásnál is igaz lesz, hogy a tb-jogviszony szüneteltetése nem szakítja azt meg, így szeptembertől egyszerűbbé válhat a három éves jogviszony igazolása. 

 

Pontosították azt is, hogy milyen élethelyzetekben van lehetőség akár többször is felvenni a babaváró támogatást. Erre a jelenlegi állapot szerint nincs lehetőség, szeptembertől azonban akár újra beadhatja az igénylést az, 

 

  • akinek a kölcsönszerződés megkötése után végül mégsem folyósított a bank,
  • aki elvált, visszafizette az igénybe vett kamattámogatást és a kölcsönt is, majd újraházasodott. 

 

A házaspár egyik tagja vagy mindkét fél meghal, akkor nem kell visszafizetni a kamattámogatást. Ebben nem történt változás, viszont ennek az igazolására a jelenlegi 60 nap helyett 180 nap áll rendelkezésre. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!