A Diákhitel megoldást jelenthet a tanulmányaid finanszírozására

Diákhitel 1-2, nyelvtanulási diákhitel 2024

A Diákhitel megoldást jelenthet a tanulmányaid finanszírozására

Diákhitel 1-2, nyelvtanulási diákhitel 2024

Vrazsovits Rita
2018-09-10 Frissítve: 2024-02-28
2018-09-10 Frissítve: 2024-02-28
1907816

A Diákhitel is ugyanolyan hitel, mint amit a bankok kínálnak, tehát kamattal együtt kell visszafizetned, meghatározott időn belül. 2024-en háromféle diákhitelt vehetsz fel: a Diákhitel1-et és a Diákhitel2-t, valamint a Képzési Hitelt. 

 

  1. A Diákhitel1 
    Szabad felhasználású, arra költöd, amire szeretnéd, az összege szemeszterenként legfeljebb 750 000 forint. Kérheted egy összegben is a félév elején, vagy havi kifizetéssel.
     
  2. A Diákhitel2
    A hitelt a képzés költségére tudod fordítani. A Diákhitel Központ közvetlenül az egyetemnek vagy főiskolának folyósítja a kölcsönt, rendezve ezzel a tandíjat.
     
  3. A Képzési Hitel 
    Kamatmentes, felnőttképzésben és szakképzésben igényelhető, legfeljebb félmillió forintig. A képzés díját lehet belőle finanszírozni, de legalább 20 százalék önerőre szükség van.

 

A Diákhitel igényléséhez, és persze az egyetemi évekhez is szükséged lesz egy jó bankszámlára, amire a tanulmányaiddal kapcsolatos bevételeket fogod majd megkapni. 2023. júliustól négy bank közül tudsz választani, viszont az erre célra nyitott bankszámlának a hagyományos diákszámláknál is kedvezőbbek lesznek a feltételei. Az alábbi bankokhoz érkezhet a diákhitel: OTP Bank, Erste Bank, Gránit Bank és MBH Bank. A részletekről ebben a cikkben írtunk. 

 

Általános tudnivalók

 

A Diákhitelt 11 tanulmányi félévre veheted fel, egy szemeszterben legfeljebb 5 hónapra. Ha egységes osztatlan képzésben veszel részt, és a képzési idő meghaladja a 11 hónapot, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzés időtartamával, de nem haladhatja meg a 14 félévet.

 

Előnyök

 

A Diákhitel legnagyobb előnye a kedvező kamatozás. A Diákhitel a piacon megtalálható személyi kölcsönökkel összehasonlítva kedvező, évi 7,99 százalék. A Diákhitel2 kamata pedig az állami kamatkedvezmény miatt 0 százalék, hasonlóan a Képzési Hitelhez.

 

A Diákhitel összege 

 

Diákhitel1

 

A havonta igényelhető összeg 15 000 és 150 000 forint között van. Vagy havi részletekben, vagy szemeszterenként egy összegben lehet felvenni. Aki egy összegben igényli a félévi folyósítást, 750 ezer forintot (5 havi Diákhitelt) kap egy félévre.

 

Diákhitel2 

 

A Diákhitel2 összege maximum annyi lehet, mint amennyi a hallgató tandíja. A hitelt közvetlenül a felsőoktatási intézménynek utalja a Diákhitel Központ.

 

Képzési Hitel

 

A felvehető hitel felnőttképzésen legfeljebb 500 000 forint lehet, a szakképzésen nincs limit. 

 

A Diákhitel kamata

 

A Diákhitel kamatát befolyásolja az aktuális gazdasági helyzet és a referenciakamatok alakulása. A Diákhitel1 kamata jelenleg 7,99 százalék. A kötött felhasználású Diákhitel2 az állami kamattámogatásnak köszönhetően változatlanul 0 százalékos kamattal igényelhető. A Diákhitelnek nincsenek a kamaton kívül egyéb költségei vagy díjai, így a kamat egyben a teljes hiteldíj mutató is.

 

Fontos jellemzők

 

  • Nincs hitelbírálat: nem kell rendelkezned igazolt jövedelemmel, kezessel és megfelelő fedezettel sem az igényléshez.
  • Törlesztened csak azután kell, ha már megszűnt a hallgatói jogviszonyod. A törlesztési kötelezettség a hallgatói jogviszony megszűnését, de legkésőbb a 45. életév betöltését követő negyedik hónap első napján lép életbe.
  • A havi törlesztőrészlet nagysága és a futamidő igazodik a későbbi jövedelmedhez. A pályakezdés nehézségeire való tekintettel az első két évben a mindenkori minimálbér alapján kell törlesztened. A harmadik törlesztési évtől kezdve pedig a két évvel korábbi, bruttó éves jövedelmed határozza meg a fizetendő törlesztőrészlet összegét.
  • Korlátlan előtörlesztésre van lehetőséged, plusz költségek nélkül. Az előtörlesztés közvetlenül a tőketartozásodat csökkenti, így le tudod rövidíteni a futamidőt.
  • A futamidő szabadon alakítható. A kötelezően fizetendő törlesztőrészletektől és az előtörlesztésektől függően változik, hogy mikor fogod visszafizetni a teljes hiteltartozásodat.
  • A törlesztés során több kedvezményt is igénybe vehetsz. A Diákhitel1 esetében lehetőséged van szüneteltetni a törlesztést, vagy célzott kamattámogatást vehetsz igénybe, ha CSED, TGYES, GYED vagy GYES ellátásban részesülsz. A célzott kamattámogatás azt jelenti, hogy az állam átvállalja az erre az időszakra felszámított kamat megfizetését. Ha részesülsz célzott kamattámogatásban, akkor a kedvezmény időtartama alatt nem vagy köteles a havi törlesztőrészletet teljesíteni. Szintén igényelheted a törlesztés szüneteltetését, ha a 45. életéved előtt újra hallgatói jogviszonyt létesítesz.
  • További kedvezmények: a törlesztés szüneteltetése igényelhető azok számára, akik rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban, illetve rokkantsági vagy rehabilitációs járadékban részesülnek.

 

Diákhitel igénylés

 

Mindenki felveheti a Diákhitelt, aki megfelel az összes alábbi követelménynek:

 

  • még nem múlt el 45 éves
  • magyar állampolgár vagy menekültként elismert vagy
  • rendelkezik letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel
  • Magyarországon szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezik

 

Ezenkívül a következő feltételeknek kell megfelelned az igényléshez:

 

  • felsőoktatási intézményben érvényes hallgatói, tanulói jogviszonnyal kell rendelkezned,
  • a lakóhelyed a személyi adat- és lakcímnyilvántartásba be van jelentve,
  • az adott képzési időszakra bejelentkeztél (vagyis van aktív hallgatói státuszod).

 

Az igényléshez a következő adatokra, dokumentumokra lesz szükséged:

 

  • érvényes személyi igazolvány
  • lakcímkártya
  • adókártya
  • saját névre szóló bankszámla, melyet az alábbi bankoknál lehet megkötni 2023. július 1-től: OTP Bank, Erste Bank, MBH Bank, Gránit Bank. 

 

Nem vagy jogosult Diákhitel igénylésre abban az esetben, ha:

 

  • már van megszűnt Diákhitel szerződésed és azzal kapcsolatban tartozásod van,
  • a bíróság jogerősen végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt és szabadságvesztést még nem hajtották végre, vagy annak végrehajthatósága még nem szűnt meg(kivéve, ha a bíróság feltételes szabadságra bocsátott),
  • adósságrendezést kezdeményeztél joghatályosan.

 

Fontos, hogy ugyanarra a képzésre igényelheted egyszerre mindkét Diákhitel konstrukciót, abban az esetben, ha önköltséges képzésben veszel részt. Ekkor a Diákhitel2-ből a tandíjat finanszírozod, a Diákhitel1-et pedig arra költöd, amire szeretnéd. 

 

Mit érdemes tudni a Diákhitel1-ről?

 

A Diákhitel1 szabad felhasználású tehát arra költöd, amire szeretnéd. A Diákhitel1 kamatozása változó, a kamat mértékét a kormányrendeletben rögzített szabályok szerint határozza meg a Diákhitel Központ. A kamatszámítás az első folyósítás napjától kezdődik, a kamatot pedig a kölcsön visszafizetéséig kell fizetned.

 

Fontos, hogy egyszerre csak egy érvényes szabad felhasználású Diákhitel szerződéssel rendelkezhetsz.

Ezenkívül, ha külföldön tanulsz, számodra csak a Diákhitel1, vagyis a szabadon felhasználható forma érhető el.

 

Folyósítás

 

Ahhoz, hogy a Diákhitel1-et igénybe tudd venni, az iskolának vissza kell igazolnia az aktív hallgatói státuszodat. Viszont ha költségtérítéses hallgató vagy, ez csak akkor történik meg, ha már befizetted a tandíjat. Ha a tandíjadat diákhitel segítségével szeretnéd rendezni, akkor úgy tűnhet, hogy belefutottál a 22-es csapdájába, és itt megáll a történet. Erre a faramuci helyzetre találták ki az engedményezést, aminek három résztvevője van: te, az egyetemed tanulmányi hivatala és a Diákhitel Központ. Ha te is ebben a szituációban vagy, akkor a következőképpen tudsz eljárni az engedményezésnél:

 

Engedményezési űrlap igénylés az aktív státusz igazolására

 

  1. Töltsd le az engedményezési űrlapot a Diákhitel Direktből vagy a Neptunból!
  2. Töltsd ki az engedményezési űrlapot és add le az egyetemen, a tanulmányi ügyekkel foglalkozó hivatalban. Ezt ebben a félévben szeptember 15-ig tudod megtenni.
  3. Az űrlapot ellenőrzik az egyetemen és te is, illetve a tanulmányi hivatal munkatársa is aláírja. Három példány fog készülni: egy neked, egy az egyetemnek, egy pedig a Diákhitel Központ számára.
  4. Ha új igénylő vagy, a Diákhitel Központ ellenőrzi, hogy jogosult vagy-e a hitelre. Ha már rendelkezel Diákhitel szerződéssel, és az engedélyezési adatlap helyesen van kitöltve, akkor a féléves első utalással (ebben a szemeszterben október 15-én, a tavaszi félévben pedig március 14-én) az engedményezett összeget a Diákhitel Központ közvetlenül a felsőoktatási intézmény számára fogja utalni, rendezve ezzel a befizetendő tandíjat.
  5. Az egyetem az utaláskor jóváírja költségtérítésként a Diákhitel Központ által elutalt összeget, addig pedig megelőlegezi számodra a beiratkozott, aktív hallgatói státuszt.
  6. Ha az igényelt hitelösszeg magasabb, mint az engedményezési űrlapon szereplő összeg, a különbözetet szintén a félév első utalásakor a Diákhitel Központ a te bankszámládra fogja elutalni.

 

Mit érdemes tudni a Diákhitel2-ről?

 

A Diákhitel2 igénylésére csak abban az esetben vagy jogosult, ha önköltséges képzésben veszel részt (nappali, esti vagy levelező tagozaton vagy távoktatásos formában). Ez azért van, mert a Diákhitel2-t csak a képzés finanszírozására tudod felhasználni. Ez a speciális hitelkonstrukció kifejezetten azok számára nyújt lehetőséget, akiket önköltséges képzésre vettek fel az egyetemre, de nem tudnák saját zsebből finanszírozni a tandíjat.

 

Nincs maximális összeg

 

A Diákhitel2 esetében a felvehető összeg akkora lehet, mint az önköltség összege. Nincs meghatározva a maximálisan igényelhető összeg. A felsőoktatási intézményeknek fizetendő úgynevezett térítési díjak (pl. utóvizsga díj stb.) nem fedezhetők a Diákhitel2-vel. A Diákhitel2 folyósítása mindig egy összegben történik és a Diákhitel Központ közvetlenül a felsőoktatási intézmény számára utalja a pénzt.


A Diákhitel2 kötött felhasználású hitel, ami állami kamattámogatással működik. Ez azt jelenti, hogy az ügyfelek által fizetendő kamat évi 0 százalék.

 

Határidők

 

A Diákhitel2 igénylésének a végső határideje az őszi félévben december 15-e, a tavaszi félévben pedig május 15-e.

 

Folyósítás

 

A Diákhitel2 folyósítása csak akkor valósulhat meg, ha már beiratkoztál a felsőoktatási intézménybe, ahol tanulsz, így ezt érdemes minél hamarabb megtenni. A hitelszerződés megkötése után a Diákhitel Központ egyeztet az egyetemed tanulmányi hivatalával, és ellenőrzi az aktív státuszodat. A hitelszerződés akkor lép hatályba, ha az egyetem visszaigazolja a Diákhitel Központ felé az aktív hallgatói jogviszonyodat. Ezután a következő esedékes folyósítás időpontjában utalja el a Diákhitel Központ a tandíj összegét az egyetemed számára. Minden szemeszterben a Diákhitel2 első folyósítási napja a második tanulmányi hónap 15. napja.
 

 

A Diákhitel igénylés menete

 

A hiteligénylést elindíthatod a felsőoktatási intézmények tanulmányi rendszerén, a Neptunon keresztül. Ennek a módszernek az előnye, hogy a rendszerben már meglévő személyes és tanulmányi adataidat automatikusan átveszi a Diákhitel Központ, így nem kell azokat újra megadnod. Ha rendelkezel ügyfélkapus hozzáféréssel, az igényléskor a Neptunban a szerződést elektronikusan is aláírhatod. Ha nincs ügyfélkapus hozzáférésed, vagy nem szeretnéd elektronikusan aláírni a szerződést, ki kell nyomtatnod és le kell adnod a kitöltött hiteligénylési adatlapot az egyetemen vagy a Diákhitel Központ Személyes Ügyfélszolgálatán.

 

Ha nem a Neptunból szeretnéd indítani az igénylést, ugyanezt megteheted a www.diakhiteldirekt.hu online ügyintézési felületén, a Hiteligénylés menüpont alatt. Ebben az esetben  nagyobb postahelyeken, illetve  együttműködő bankok, takarékszövetkezetek kijelölt fiókjaiban tudod leadni a kinyomtatott hiteligénylést. A leadóhelyek listáját itt találod.

 

Törlesztés

 

Bár a törlesztéssel csak akkor kell majd foglalkoznod, ha már befejezted az egyetemet vagy fősikolát, érdemes tájékozódni a későbbi teendőkkel és feltételekkel kapcsolatban is. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, ami a törlesztéssel kapcsolatos:

 

  • A Diákhitel mindkét formája napi kamatozású, ami azt jelenti, hogy a hitelfelvétel első napjától a visszafizetésig napi szinten halmozódik a tőketartozásra a kamat. Emiatt azzal kell számolnod, hogy a visszafizetendő összeg a visszafizetés megkezdését követően is emelkedhet.
  • A Diákhitel1 félévente változó kamatozású hitel, így érdemes figyelemmel követned a kamatláb változását.           
  • A törlesztés első két évében a minimálbér alapján történő kötelező törlesztés összegei olyan alacsonyak, hogy jellemzően nem fedezik az éves szinten a tőkére számított kamatot. Ezért érdemes az előírt összegnél magasabb összeget utalni, hogy elkerüld a tartozásod növekedését.
  • A Diákhitel törlesztését a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónapban kell megkezdeni. Ez alól nem mentesít az sem, ha ekkor még regisztrált álláskereső vagy, és nincs fix munkahelyed.
  • A havi törlesztőrészletnek meg kell érkeznie a Diákhitel bankszámlájára legkésőbb minden hónap 12. napjáig. Ha ez nem történik meg, akkor hátralékba kerülsz, és a meglévő kamaton felül késedelmi kamatot is kell fizetned. Ezért mindenképpen érdemes elindítanod az utalást néhány nappal a határidő előtt.
  • Az első két törlesztési év után, ha a bejelentett éves bruttó jövedelmed nem éri el a minimálbér összegét, akkor is a mindenkori minimálbér alapján kell törlesztened.

 

Előtörlesztés

 

A hitel futamideje alatt bármikor lehetőséged van előtörleszteni, korlátlan összegben és külön költségek felszámítása nélkül. Ez azt jelenti, hogy a havi kötelező részleten felül extra összeget utalhatsz bármikor. Előnyös, mert az összeg közvetlenül a tőketartozást csökkenti.

 

Nagyon fontos, hogy az átutalási megbízás közlemény rovatába írd be a nyolcjegyű szerződésszámot és „előtörlesztés" kifejezést. Ha nem teszed meg, az utalás előteljesítésnek minősül, és nem csak a tőketartozást csökkented, hanem kamatot és költséget is fizetsz.

 

Végtörlesztés

 

A futamidő alatt bármikor lehetőséged van végtörlesztésre, azaz a fennálló tartozás egy összegben való teljesítésére. A végtörlesztés nincs külön díja vagy költsége, viszont a kamattal terhelt teljes hiteltartozás visszafizetésére van szükség.

 

Törlesztési kötelezettség szüneteltetése

 

2018. január 1-jétől a diákhitellel tartozó nők kérhetik a törlesztés felfüggesztését, akár már a várandósság harmadik hónapjától kezdve. A kedvezmény örökbefogadott gyermekek esetén is igényelhető. További kedvezmény, hogy a törlesztés szüneteltetése ideje alatt a kamatterheket átvállalja az állam, így ezen időszakban a tartozás nem fog nőni. Ha szabad felhasználású és kötött felhasználású hitele is van az ügyfélnek, a kedvezmény mindkét szerződésre vonatkozik.

 

Diákhitel tartozás részleges vagy teljes elengedése

 

Azok a 30 év alatti anyák, akiknek a tanulmányaik alatt, vagy azok sikeres befejezését követő két éven belül gyermekük lesz, a fennálló Diákhitel 100 százalékát elengedi a Diákhitel Központ. A második gyermek után kortól függetlenül elengedik a diákhitel tartozás felét. Három gyermek után pedig a teljes fennálló tartozást. 

 

Diákhitel külföldi résztanulmányokra

 

2017/2018-as tanév tavaszi félévétől kezdődően az Európai Gazdasági Térségen belüli külföldi résztanulmányokra is felveheted a Diákhitel1-et. Kizárólag külföldi részösztöndíjas képzésre egy félévre akár 700 ezer forint, egy teljes tanévre 1 400 000 forint hitelösszeg kérhető. Ez a változás szintén 2018. február 1-jétől él.

 

Mikor érdemes igényelned?

 

A továbbtanulás az egyik legjobb befektetés a jövődre nézve. Természetes, ha nem szeretnél eladósodni már a felnőttkor küszöbén, de ha csak az anyagiakon múlik, hogy mész-e egyetemre vagy sem, és más úton nem tudnád előteremteni a tanulmányaidhoz szükséges pénzt, a Diákhitel jó megoldás lehet, hiszen más kölcsönökkel összehasonlítva kifejezetten kedvező a kamatozása. A döntés előtt azt tanácsoljuk, hogy mindenképpen járj utána, hogy milyen egyéb opcióid vannak a pénzszerzésre az egyetemen (ösztöndíj, szociális támogatás, diákmunka, költségtérítés összegének a csökkentése stb.). Ha még nem tudod biztosan, hogy mennyi pénzre lesz szükséged, a Diákhitel kalkulátora is segítséget nyújthat a döntésben.

 

Milyen költségeid lesznek a felsőoktatásban?

 

Ezekre a költségekre kell számítanod, ha most kezded az egyetemet vagy főiskolát:

 

Várható költségek az egyetemi évek kezdetén

 

Gyakori kérdések

 

Felvehetem egyszerre a Diákhitel1-et és a Diákhitel 2-t?

 

Igen, ha önköltséges képzésben veszel részt. A Diákhitel 2-t kizárólag a tandíjad kifizetésére fordíthatod.

 

Vonatkozik a jövedelemarányos törlesztési mutató szabályozás a Diákhitelre?

 

A Diákhitel felvételét nem befolyásolja a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató (JTM), mert a jövedelmedtől függetlenül  igényelheted. Később, amikor törleszted a Diákhitelt, a törlesztők bele fognak számítani a JTM-be, akár személyi kölcsönt, akár lakáshitelt igényelsz.

 

Mekkora a Diákhitel1 maximum összege?

 

Diákhitelt összesen 11 szemeszterre lehet felvenni, egy szemeszterben maximum 5 hónapra. A maximális hitelösszeg havi legfeljebb 750 000 Ft, így összességében 3 850 000 Ft Diákhitel1 vehető igénybe (11 x 5 x 70 000 Ft). Kivétel az olyan egységes osztatlan képzés, amelynél a képzési idő több, mint 11 szemeszter. Ezek esetében a teljes képzési időre, de maximum 14 szemeszterre igényelhető a Diákhitel1, maximum 4 900 000 hitelösszegben.

 

Vehetek fel személyi kölcsönt vagy lakáshitelt a Diákhitel mellé?

 

Igen, ha van megfelelő saját jövedelmed és az együttes törlesztők beleférnek a JTM limitbe.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!