Diákhitel számla

Fontos változás jöhet a diákhiteleknél: kötelező, speciális számlát tervez az állam

Diákhitel számla

Fontos változás jöhet a diákhiteleknél: kötelező, speciális számlát tervez az állam

Vrazsovits Rita
2022-10-24 Frissítve: 2023-07-27
2022-10-24 Frissítve: 2023-07-27
30106904

Egy, a kormany.hu oldalán közzétett jogszabálytervezet szerint a következő tanévtől csak azok a diákok vehetnének fel szabad felhasználású diákhitelt, akik Diákhitel számlát nyitottak az arra jogosult pénzintézetnél. Hogy ez melyik bank lesz, az később derül ki, a tervezet szerint pályázni kell rá. 

 

Az október 19-ei Magyar Közlönyben megjelent egy rövid kormányhatározat a diákhitelezés intézményrendszerének továbbfejlesztéséről. Orbán Viktor miniszterelnök Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert bízta meg a feladattal, október végi határidővel. A miniszter nem sokáig tétlenkedett: a kormany.hu oldalán már elérhető a hallgatói hitelrendszer átalakítását célzó javaslat, melynek véleményezésére október 29-ig van lehetőség. Ha a javaslatot elfogadják, akkor a hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012. (I. 20.) Korm. rendelet módosulna. 

 

A javaslat lényege, hogy 2023. július 1-jétől bevezetnének egy úgynevezett “Diákhitel számlát”, amelyet mindenképpen meg kellene nyitni azoknak, akik a Diákhitel szabad felhasználású formáját szeretnék igénybe venni. A tervezetet Nagy azzal indokolja, hogy olyan irányba szeretnék fejleszteni a diákhitel rendszerhez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatási rendszert, hogy a hallgatók diákhitellel kapcsolatos költségei a lehető legalacsonyabbak legyenek. 

A villámgyorsan elkészült hatásvizsgálat szerint a költségvetésre nincs hatással a tervezett módosítás, a Diákhitel Központ számára viszont adminisztratív többletterheket okozna a módosítás. 

 

Négy évre pályázhatnának a bankok

A kedvezményes diákszámlák gazdáját közbeszerzési eljárás útján, négyévente választanák ki. Ez azt jelentené, hogy az első nyertes pénzintézeté lenne a jog, hogy a szabad felhasználású diákhiteleseknek számlát biztosítson és azt fenn is tartsa legalább 2027-ig. 

 

Jelenleg a diákhitelt igénylő hallgatókra nem vonatkozik olyan szabály, amely meghatározná, hogy hol kell bankolniuk, a felvett kölcsönt bármelyik hazai pénzintézetnél vezetett számlájukra igényelhetik. A szabad felhasználású diákhitel jelenleg 4,99 százalékos kamattal vehető fel, emellett a kötött felhasználású, tandíjra fordítható 0 százalékos kölcsön is elérhető, ezt a Diákhitel Központ közvetlenül az oktatási intézménynek küldi. 

A tervezetből egyelőre nem derül ki, hogy a tervezett Diákhitel számlacsomagnak milyen feltételeknek kell majd megfelelnie, illetve, hogy melyek azok a szempontok, amelyek alapján a diákok számára elérhető, kedvezményes bankszámláknál többet nyújthatnának.

A piacon jelenleg a diákszámlák költségszintje az egyik legalacsonyabb, így az állami Diákhitel számla a Bank360 szakértői szerint akkor tudná felvenni a versenyt a piacon népszerű diákszámlákkal, ha a digitalizáció terén jól teljesítene, és emellé valamilyen extra kedvezményt is nyújtana, például elengedné az utalások után fizetendő tranzakciós illetéket vagy más felmerülő banki költséget.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!