Tranzakciós illeték

Tranzakciós illeték 2024 - minden, amit az emelés után tudni kell

Tranzakciós illeték

Tranzakciós illeték 2024 - minden, amit az emelés után tudni kell

Bank360 tartalom
2024-07-09 Frissítve: 2024-07-09
2024-07-09
23885827

Egy évtizede kell már fizetni az államnak a mindennapi pénzügyi tranzakciók után. A tranzakciós illeték 2024. augusztusától jelentősen megemelkedik, októbertől pedig új fajtáját is bevezetik.

 

Mi a tranzakciós illeték?

 

A tranzakciós illetéket 2012-ben szavazta meg az Országgyűlés, a bevezetésére 2013. január 1-jén került sor. Az illetéket minden esetben a bankok fizetik be az államkasszába az általunk elvégzett tranzakciók után. Különböző formában azonban ezt a pénzintézetek jelentős részt ráterhelik az ügyfelekre a díjaikban. 

 

A tranzakciós illetéket röviden összefoglalva a pénzmozgások után kell megfizetni az államnak. Ide tartoznak az alábbiak:

 

 • átutalás magyar bankszámláról hazai vagy külföldi számlára - határon átnyúló szolgáltatásoknál (például Revolut, Wise) is
 • nem magánszemélyek fizetési kérelem elfogadásával történő átutalása,
 • készpénzfelvétel,
 • készpénz be- és kifizetés,
 • készpénzátutalás,
 • pénzváltás,
 • bankkártyás vásárlás boltban vagy online felületen,
 • értékpapír-vásárlások, -tranzakciók.

 

A tranzakciók után a bankok minden esetben fizetnek az államnak. A hivatalos nevén pénzügyi tranzakciós illetékből a 2021-es év után 233 milliárd forint érkezett az államkasszába, ezt az összeget a kormány tovább növelte 2022-ben és 2023-ban a bevezetett extraprofitadók részeként.

 

Mennyi a tranzakciós illeték?

 

A tranzakciós illeték mértéke a tranzakció típusától függően eltérő.

 

Készpénzfelvételnél

 

Készpénzfelvétel esetén a tranzakciós illeték a felvett összeg 0,6 százaléka, 2024. augusztus 1-től 0,9 százalék, felső határ nincsen.

 

Ez alól az egyetlen kivételt a lakossági ügyfelek számára a havi két darab, összesen 150 ezer forint értékű ingyenes készpénzfelvétel jelenti. Ez azonban csak az ügyfélnek van ingyen, a bankoknak ezek után a tranzakciók után is be kell fizetniük az illetéket. 

 

Banki átutalásnál

 

Átutalásnál a 0,3 százalék a tranzakciós illeték, amely 2024. augusztus 1-től 0,45 százalékra emelkedik. Emellett van egy felső korlát is, ami 2022. július 1-től 10 ezer forint az addigi 6000 forint helyett, 2024. augusztus 1-től pedig maximum 20 ezer forint. 

 

2024. július végéig 20 ezer forintig illetékmentes az átutalás

 

Az átutalás után fizetett illetékkel kapcsolatos kedvezmény, hogy:

 1. 20 ezer forint alatt nem kell tranzakciós illetéket fizetni
 2. 20 ezer forint felett pedig csak az összeghatár feletti rész után lehet felszámítani az illetéket.

 

2024. augusztus 1-től 50 ezer forintig illetékmentes az átutalás

 

Illetékmentesség az alábbi tranzakcióknál jár:

 1. 50 ezer forint alatt nem kell tranzakciós illetéket fizetni az átutalás, postai befizetés és értékpapírügyletek után.
 2. 50 ezer forint felett pedig csak az összeghatár feletti rész után kell megfizetni az illetéket. (Az értékpapírügyleteknél ilyen esetben már a teljes összeg után.)

 

A kedvezmények a magánszemélyek számára érhetőek el, vállalkozói bankszámláról történő készpénzfelvétel vagy átutalás után nem

 

Tranzakciós illeték értékpapírügyletek után

 

Az extraprofitadó részeként 2022. július 1-től az értékpapírügyletekre is kell tranzakciós illetéket fizetni. Ennek alapja a pénzügyi eszköz ügyfélszámlán (értékpapírszámlán) jóváírt értéke (vételára). Amennyiben ez az érték külföldi pénznemben van meghatározva, akkor a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, a teljesítési napon érvényes hivatalos devizaárfolyamon kell forintra átszámítani. (A megfogalmazásból az következik, hogy az illetéket az értékpapír vételekor kell megfizetni.) 

 

 • Az értékpapírügyletek tranzakciós illetéke 0,3 százalék, 2024. augusztus 1-től 0,45 százalék, de vételenként legfeljebb 10 ezer forint, 2024. augusztus 1-től pedig legfeljebb 20 ezer forint.
 • Mentes az értékpapírügyleteket terhelő tranzakciós illeték alól a pénzügyi eszköz vétele, ha a befektetési szolgáltatást a Magyar Államkincstár vagy a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény nyújtja. 
 • Emellett abban az esetben sem kell a tranzakciós illetéket megfizetni, ha az értékpapírügylet magánszemély (kivéve egyéni vállalkozói minőségében) javára vételenként 20 ezer forintot meg nem haladó értékben történik (2024. augusztus 1-től ez az összeg 50 ezer forintra nő.)

 

Tranzakciós illeték bankkártyás fizetéseknél

 

Bár a gyakorlatban ezt nem észlelik az ügyfelek, tranzakciós illetéket a bankkártyás vásárlások után is fizetnek a bankok. Ebben az esetben nincs százalékos mérték, egész évre az érintéses fizetési funkcióval ellátott kártyáknál (vagyis szinte az összesnél) 500 forintot kell fizetni, más kártyáknál 800 forintot. Ezt a költséget a bankok az éves kártyadíjba tudják beépíteni, de a kártyás vásárlásokért az ügyfeleknek általában nem kell fizetni. 

 

Konverziós illeték 2024. október 1-től

 

2024. október 1-jétől bevezetnek egy kiegészítő illetéket is a konverziót tartalmazó ügyletekre, amely a tranzakciós illetéken felül fizetendő meg. Amennyiben egy ügylet a különböző pénznemek közötti átváltást (konverziót) tartalmaz, úgy ezt az ügyletet magasabb tranzakciós illetékfizetési kötelezettség terheli. A kiegészítő illeték mértéke - az általános tranzakciós illetéken felül - tranzakciónként 0,45 százalék, 20 ezer forintos felső határral. 
 

Az általános szabályoktól eltérően a kiegészítő illeték belföldi természetes személy vagy vállalati ügyfél által ugyanazon pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett számlák közötti ügyleteket, a hitelintézeteken és központi szerződő félen kívül a pénzügyi és befektetési vállalkozásoknak, befektetési alapkezelőknek és befektetés alapnak vezetett számla terhére megvalósított fizetési műveleteket is terheli, de nem vonatkozik a bankkártyás műveletekre. 
 

Mikor nem kell tranzakciós illetéket fizetni?

 

Van néhány kivétel, amikor nem kell tranzakciós illetéket fizetni. Ilyenek:

 • ha ugyanannál a banknál egyik számláról a másikra vezetjük át a pénzt (kiegészítő konverziós illetéket ebben az esetben is fizetünk), vagy
 • ha a Magyar Államkincstárnál lévő számlánkra utalunk pénzt, például mert állampapírt vagy babakötvényt vásárolunk.
 • Ugyanígy illetékmentes a SZÉP-kártyára (Széchenyi Pihenő Kártya) történő utalás is.
 • Ha beérkező fizetési kérelemre "válaszolva" indítjuk el az átutalást.

   

Az újbankoknak is kell fizetniük

 

A tranzakciós illetéket azokra a hitelintézetekre és pénzügyi szolgáltatókra is kiterjesztette az extraprofitadó 2022. július 1-től, amelyek Magyarországon határon átnyúló szolgáltatásokat végeznek (ilyen például a Revolut vagy a Wise). Ilyennek számít a Magyarországon végzett pénzforgalmi szolgáltatási, a hitel- és pénzkölcsönnyújtási, a pénzváltási, a pénzváltás-közvetítési tevékenység. Az érintett szolgáltatóknak be kell jelentkezniük a magyar adóhatóságnál.

 

Az extraprofitadó bevezetéséig a külföldi szolgáltatóknak nem kellett tranzakciós illetéket fizetniük, így a Revoluton és a Wise-on keresztül akár ingyen és illetékmentesen is lehet utalni. Ugyanígy illetékmentes volt az itt lévő számlák feltöltése a hazai bankkártyákról.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!