Tranzakciós illeték

Tranzakciós illeték 2024 - minden, amit az emelés után tudni kell

Tranzakciós illeték

Tranzakciós illeték 2024 - minden, amit az emelés után tudni kell

Bank360 tartalom
2022-05-30 Frissítve: 2024-03-27
2022-05-30 Frissítve: 2024-03-27
23885827

Csaknem egy évtizede kell már fizetni az államnak a mindennapi pénzügyi tranzakciók után. Az extraprofitadók egyikeként ez a teher is nő, és kiterjed az értékpapírügyletekre is. Ezt kell tudni a tranzakciós illetékről.

 

Mi a tranzakciós illeték?

 

A tranzakciós illetéket 2012-ben szavazta meg az Országgyűlés, a bevezetésére 2013. január 1-jén került sor. Az illetéket minden esetben a bankok fizetik be az államkasszába az általunk elvégzett tranzakciók után. Különböző formában azonban ezt a pénzintézetek jelentős részt ráterhelik az ügyfelekre a díjaikban. 

 

A tranzakciós illetéket röviden összefoglalva a pénzmozgások után kell megfizetni az államnak. Ide tartoznak az alábbiak:

 

 • átutalás magyar bankszámláról hazai vagy külföldi számlára - határon átnyúló szolgáltatásoknál (például Revolut, Wise) is
 • nem magánszemélyek fizetési kérelem elfogadásával történő átutalása,
 • készpénzfelvétel,
 • készpénz be- és kifizetés,
 • készpénzátutalás,
 • pénzváltás,
 • bankkártyás vásárlás boltban vagy online felületen,
 • értékpapír-vásárlások, -tranzakciók.

 

A tranzakciók után a bankok minden esetben fizetnek az államnak, összességében nem is keveset. A hivatalos nevén pénzügyi tranzakciós illetékből a 2021-es év után 233 milliárd forint érkezett az államkasszába, ezt az összeget a kormány tovább növeli 2022-ben és 2023-ban a bevezetett extraprofitadók részeként.

 

Mennyi a tranzakciós illeték?

 

A tranzakciós illeték mértéke a tranzakció típusától függően eltérő lehet.

 

Készpénzfelvételnél

 

Készpénzfelvétel esetén a tranzakciós illeték a felvett összeg 0,6 százaléka, felső határ nincsen.

 

Ez alól az egyetlen kivételt az ügyfelek számára a havi két darab, összesen 150 ezer forint értékű ingyenes készpénzfelvétel jelenti. Ez azonban csak az ügyfélnek van ingyen, a bankoknak ezek után a tranzakciók után is be kell fizetniük az illetéket. 

 

Banki átutalásnál

 

Átutalásnál a 0,3 százalék a tranzakciós illeték. Emellett van egy felső korlát is, ami 2022. július 1-től 10 ezer forint az addigi 6000 forint helyett. 

 

20 ezer forintig illetékmentes az átutalás

 

Az átutalás után fizetett illetékkel kapcsolatos kedvezmény, hogy:

 1. 20 ezer forint alatt nem kell tranzakciós illetéket fizetni
 2. 20 ezer forint felett pedig csak az összeghatár feletti rész után lehet felszámítani az illetéket.

 

A 20 ezer forint alatt kedvezményről ebben a cikkben írtunk korábban. 

 

A kedvezmények a magánszemélyek számára érhetőek el, vállalkozói bankszámláról történő készpénzfelvétel vagy átutalás után nem

 

Tranzakciós illeték értékpapírügyletek után

 

Az extraprofitadó részeként 2022. július 1-től az értékpapírügyletekre is kell tranzakciós illetéket fizetni. Ennek alapja a pénzügyi eszköz ügyfélszámlán (értékpapírszámlán) jóváírt értéke (vételára). Amennyiben ez az érték külföldi pénznemben van meghatározva, akkor a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, a teljesítési napon érvényes hivatalos devizaárfolyamon kell forintra átszámítani. (A megfogalmazásból az következik, hogy az illetéket az értékpapír vételekor kell megfizetni.) 

 

 • Az értékpapírügyletek tranzakciós illetéke 0,3 százaléka, de vételenként legfeljebb 10 ezer forint.
 • Mentes az értékpapírügyleteket terhelő tranzakciós illeték alól a pénzügyi eszköz vétele, ha a befektetési szolgáltatást a Magyar Államkincstár vagy a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény nyújtja. 
 • Emellett abban az esetben sem kell a tranzakciós illetéket megfizetni, ha az értékpapír ügylet magánszemély (kivéve egyéni vállalkozói minőségében) javára vételenként 20 ezer forintot meg nem haladó értékben történik.

 

Tranzakciós díj bankkártyás fizetéseknél

 

Bár a gyakorlatban ezt nem észlelik az ügyfelek, tranzakciós illetéket a bankkártyás vásárlások után is fizetnek a bankok. Ebben az esetben nincs százalékos mérték, egész évre az érintéses fizetési funkcióval ellátott kártyáknál (vagyis szinte az összesnél) 500 forintot kell fizetni, más kártyáknál 800 forintot. Ezt a költséget a bankok az éves kártyadíjba tudják beépíteni, de a kártyás vásárlásokért az ügyfeleknek általában nem kell fizetni. 

 

Az újbankoknak is kell fizetniük

 

A tranzakciós illetéket azokra a hitelintézetekre és pénzügyi szolgáltatókra is kiterjesztette az extraprofitadó 2022. július 1-től, amelyek Magyarországon határon átnyúló szolgáltatásokat végeznek (ilyen például a Revolut vagy a Wise). Ilyennek számít a Magyarországon végzett pénzforgalmi szolgáltatási, a hitel- és pénzkölcsönnyújtási, a pénzváltási, a pénzváltás-közvetítési tevékenység. Az érintett szolgáltatóknak be kell jelentkezniük a magyar adóhatóságnál.

 

Az extraprofitadó bevezetéséig a külföldi szolgáltatóknak nem kellett tranzakciós illetéket fizetniük, így a Revoluton és a Wise-on keresztül akár ingyen és illetékmentesen is lehet utalni. Ugyanígy illetékmentes volt az itt lévő számlák feltöltése a hazai bankkártyákról.

 

Mikor nem kell tranzakciós illetéket fizetni?

 

Van néhány kivétel, amikor nem kell tranzakciós illetéket fizetni. Ilyenek:

 • ha ugyanannál a banknál egyik számláról a másikra vezetjük át a pénzt, vagy
 • ha a Magyar Államkincstárnál lévő számlánkra utalunk pénzt, például mert állampapírt vagy babakötvényt vásárolunk.
 • Ugyanígy illetékmentes a SZÉP-kártyára (Széchenyi Pihenő Kártya) történő utalás is.
 • Ha beérkező fizetési kérelemre "válaszolva" indítjuk el az utalást.
Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!