Revolut

Revolut kártya és számla: egyszerű pénzváltás és külföldi vásárlás

Bank360-logo Bank360 tartalom
2019.08.09
Frissítve: 2019-10-17 Létrehozva: 2019-08-09
4417896

Már Magyarországon is gőzerővel építi bázisát a Revolut fintech startup. Kérdés azonban, mit tud kezdeni azzal, hogy már kinőtte a “játszóteret”. A legtöbb bankhoz képest kedvező deviza árfolyam érhető el, ha külföldön használjuk a Revolut kártyát. Kérdés azonban, elég biztonságos-e az elektronikus pénzügyi szolgáltató, mint bank.

 

Ingyenes prepaid kártya külföldi utazáshoz

 

A Revolut egy elektronikus prepaid kártya: tetszőleges összeget lehet rátölteni, amit azonnal el is lehet költeni. A rendszer lényege, hogy az ügyfelek ingyen, a bankokat megkerülve tudnak pénzt küldeni, saját tárcájukba pénzt feltölteni, készpénzt felvenni több pénznemben és természetesen vásárolni. Ehhez nem kell mást tenni, mint regisztrálni, letölteni az appot, igényelni, majd használni a kártyát. Revolutos ügyfelek szabadon utalhatnak egymásnak, feltölteni azonban csak saját bankszámláról, hitelkártyáról lehet. A hitelkártyás feltöltés vásárlásnak minősül, vagyis nem terheli extra díj és jár az egyes hitelkártyáknál elérhető vásárlásonkénti jóváírás is.

 

A Revolut Mastercard kiváló megoldás külföldi utazásoknál, mert sokkal olcsóbb fizetni vele, mint bármilyen más bankkártyával, hitelkártyával. Míg ugyanis a bankok saját maguk által megszabott marzzsal devizaárfolyamot alkalmaznak, addig a Revolut középárfolyamon számol. Vagyis ha külföldön bankkártyával fizetünk, a bankunk meglehetősen rossz árfolyamon fogja lekönyvelni az ügyletet. Esetenként rosszabb árfolyamon, mintha a forintunkat egyszerűen euróra váltanánk az aluljáróban. Ehhez képest a Revolut a középárfolyam értékéhez közel vált.

 

Jól jön a Revolut akkor is, ha szeretnénk pénz kivenni. Ez az ügylet külföldön bankkártyával meglehetősen drága, hitelkártyával pedig egyenesen horror, de Revoluttal a készpénzfelvétel ingyen van havi a 200 eurós limitig. Ez az opció mentő lehet akkor is, ha eljátszottuk már a két ingyenes készpénzfelvételt belföldön (azt persze ne felejtsük el, hogy külföldön az ATM kérhet díjat a pénzfelvételért). Revoluttal ingyenes a pénzküldés is a rendszeren belül. Ez kincset ér, ha a külföldön tanuló gyereket a szülők megtámogatnák hónap végén, vagy ha hazautalnánk a fizetésünk egy részét a családnak.

 

Annyit érdemes azért tudni, hogy az alapkártyához bizonyos limitek tartoznak: így a készpénzfelvétel havi 75 000 forintig ingyenes, afölött 2 százalék a díj, a devizanemek közti váltás 1 850 000 forintig ingyenes, afölött szintén 2 százalék a díj.

 


Igényeld meg ingyenes Revolut kártyádat még ma! 


 

Egyszerű az igénylés, egyszerű a működés

 

A Revolut kártya online igénylése nem túl bonyolult. A felületen regisztrálni kell, értelemszerűen kitöltve az adatokat, majd várni a kártyát. A Revolut Magyarországon is ugyanazt a szolgáltatást nyújtja, mint bárhol máshol, a felület magyar nyelven is elérhető.

 

A multicurrency card feltöltése 150 devizanemben működik, köztük az euró, dollár, font  a legnépszerűbb, de május óta a Revolut feltöltés forintban is működik, ugyanezen devizanemekben tudunk vásárolni is, mindig az adott országban használt devizában történik a fizetés.

 

Akár kriptovalutákban is lehet vele fizetni, feltölteni, utalni, így Bitcoinnal is fizethetünk a kávéért. Vagyis feltölthetünk eurót, dollárt, fontot, forintot, vásárolhatunk ötfajta kriptovalutát, 29 fajta devizát pedig szabadon átválthatunk, majd költésnél eldönthetjük, melyikből költsünk. És ez mind ingyen van. Ha a preferált zsebek kiürülnek, onnan költ, ahol forrást talál. Erre azért érdemes figyelni, és adott esetben egy kis forintot átutalni, nem az épp összeomlott kriptót költeni. 

 

Forint alapú Revolut-töltés és ApplePay

 

A magyar ügyfelek sokáig csak félig-meddig élvezhették a Revolut előnyeit, mivel nem működött a forint alapú feltöltés. Vagyis a bankunk váltotta át a forintunkat euróra vaskos devizaárfolyamon, így a magyar ügyfél kövér árfolyamveszteséget könyvelhetett el - a dollár és font esetében a bukta kétszeres, mert a Mastercard először euróra váltja a forintot, majd onnan dollárra, fontra, vagyis kétszeresen is lehúz a bank az átváltással. Ez már a múlté, a Revolut ugyanis már forint alapú feltöltést is lehetővé tett, így teljes mértékben ki lehet kerülni a bankok nagyon nem baráti árfolyamát.

 

A legújabb fejlesztés, hogy a magyarországi Revolut kártyákon is elérhető az ApplePay, vagyis akinek iPhone vagy Apple Watch készüléke van, már a telefonján, óráján is kezdhet revolutos tranzakciót. Ez nagymértékben megkönnyíti a fizetést, hiszen egy edzést is befejezhetünk úgy, hogy csak az óránkat érintjük oda, és máris miénk a jól megérdemelt frissítő.

 

Kényelem és ügyfélélmény

 

A cég igyekszik speciális kényelmi funkciókat és szolgáltatásokat is kitalálni, hogy az ügyfél akkor is a Revolut-kártyáját vegye elő, amikor elvben mindegy lenne, mit használ. Tipikusan ilyen az úgynevezett split bill. Gyakran előfordul, hogy egy baráti társaság vacsora után az étteremben nekiáll “pénzezni”. Vagy külön kérik a részszámlát a saját fogyasztásról, vagy valamelyikük fizet, és majd behajtja valahogy a társaságtól a rájuk eső részt, de ez mindenképp kényelmetlen és felesleges időveszteség. A Revolut split bill segítségével egyszerűen meg lehet osztani a számlát - igaz, egyenlő arányban. Aki fizet, megjelölheti a költést az appban és a telefonjából egyszerűen kiválaszthatja, kivel akarja megosztani azt. A megjelölt személy pedig csak engedélyezi az ügyletet, és a Revolut-kártyák között lezajlik a tranzakció.

 

Másfajta kényelmi szolgáltatás a költségvetés és a malacpersely funkció. Ha elfolyik a pénz az ujjaink között, a revolutos költségeket listázhatjuk: mennyi megy élelmiszerre, szórakozásra, ruhákra, rezsire. A végén pedig ki lehet okoskodni, honnan lehet spórolni. Ez persze csak akkor működik, ha a lehető legtöbb költésünk Revolut-kártyán keletkezik, így a teljes költségvetés nyomon követhető. A malacperselynél a rendszer egyszerűen minden költésnél elvesz egy előre beállítható összeget, és félreteszi. Ha kell ez az összeg, egyszerűen el lehet költeni, vagyis nincs szó semmiféle kikötésről, korlátozásról, mégis segít spórolni. 

 


Spórolj te is a Revoluttal! Rendeld házhoz és próbáld ki a Revolut ingyenes bankszámláját mindössze néhány kattintással!


 

 

Biztonságos-e a Revolut?

 

A Revolut kártya letiltás egy gombnyomás az app-on keresztül, ahol szintén fel lehet oldani a tiltást. Akár be is állíthatjuk, hogy a kártya csak akkor működjön, ha a telefonunk a közelében van.  Vagyis ebből a szempontból nem jelent a többi bankkártyához képest nagyobb kockázatot a használata. Az viszont más kérdés, hogy mennyire van biztonságban a pénzünk egy olyan szolgáltatónál, amelyik nem bank és nem banki szolgáltatást nyújt. A Revolut a Barclays és Lloyds bankokkal kötött megállapodást az ügyfélpénzek kezeléséről, ám ez nem jelent mást, mint pénzkezelési szolgáltatást. Vagyis a pénzekre nem vonatkozik betétvédelem, ehhez banki licensz kell.

 

A Revolut megszerezte ugyan Litvániában a banki licenszt, ez azonban nem jelent sok mindent. Bár a Revolut előszeretettel hivatkozik arra, hogy banki licensszel rendelkezik, és hamarosan az európai licenszt is megszerzi, az nem derül ki, hogy mire is lesz ez elég. Egyelőre annyi jelenthető ki, hogy a litvániai banki szolgáltatásokra vonatkozik a litván betétbiztosásítási alap védelme. Vagyis a litván Revolut Bankban elhelyezett számlapénz biztosítva van, az összes többi számla, ügylet és tranzakció azonban nem a litván banki szolgáltatás körébe tartozik. Így a magyar ügyfelek pénzéért sem felel az Országos Betétbiztosítási Alap. Ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni, ha esetleg a Revolut-számlánkra utalnánk az egész fizetésünket.

 

Biztosítás a Revolutnál

 

Problémakezelés szempontjából egyébként is nehézkes még az ügymenet, reklamálni csak angolul lehet, nincs még magyar nyelvű ügyfélszolgálat, de ha nem okoz problémát a nyelvtudás, akkor a lehetőség adott.

 

A Revolut az első ugráson túl van, vagyis startupként túlélte az ötletelés időszakát. A második ugrás most a pénztermelés lenne, ami még nem jött össze. Leegyszerűsítve a modell az, hogy irdatlan felhasználót össze kell szedni, és az ingyenesség megtartása mellett adott szolgáltatásért pénzt lehet kérni.

 

Ez egyelőre négyféle módon jöhet össze. Egyrészt a limitek túllépésével - például a 200 euró feletti készpénzfelvét - másrészt morzsányi díjakkal, harmadrészt biztosítás kötésével, negyedrészt pedig prémium csomagokkal. 

 

A különböző bank- és hitelkártyákat a forgalmazók azzal igyekeznek népszerűsíteni, hogy biztosítást kapcsolnak hozzá. Nincs ez másként a Revolutnál sem. És abban sincs nagy különbség, hogy ezek a biztosítások elég alapszintűek, de vásárolható hozzájuk kiterjesztett biztosítás akár a családtagokra is. A biztosítás GPS alapon működik, vagyis ha az ügyfél átlépi a határt, él a biztosítás, amelynek díja napi egy font. Ha sokat tartózkodik külföldön, 30 fontért akár éves biztosítást is vásárolhat, de az egy-egy fontos fizetéseknek is van plafonja.

 

Premium és Metal csomag

 

Az ingyenes számlavezetés mellett a Revolut bevezette a Premium és a Metal csomagot. Ezeknél magasabb a készpénzfelvételi limit és korlátlan a devizák közti átváltás értéke. Emellett korlátlan számú virtuális kártyát képez a rendszer, ami garantálja a biztonságos online vásárlást. A Premium csomagnál a készpénzfelvétel a standardnak nagyjából kétszerese, 150 ezer forint, a Metalnál 220 ezer forint. A kártyákkal be lehet menni a repterek exkluzív várójába - de azért érdemes leellenőrizni, pontosan hova engednek be. Az úgynevezett concierge szolgáltatással a Metalosoknak repjegyet, szállást is foglal a cég és egy sor egyéb “nívós szolgáltatást” is nyújt. A Premium csomag havi 2500, a Metal 4200 forint. 

 

Nyilvánvalóan nem ér meg havi több ezer forintot, hogy nagyon jól néz ki a kártya, azoknak érdemes megfontolni a magasabb kategóriájú csomagot, akik rendszeresen kilógnak a limitből. A devizaátváltási limit 6000 euró, ami majdnem 2 millió forint. Ezt a szintet átlag felhasználó nem valószínű, hogy átlépi. A készpénzfelvétel limitjét annál inkább. A Premium csomagnál 150 ezer forintig díjmentes a felvét. Ha az alapcsomaggal veszünk fel ennyit, akkor 65 ezer forintig ingyenes, 85 ezer forint pedig díjköteles az ügylet, így hozzávetőleg 1700 forint díjat kell fizetnünk. A Metal csomagnál 220 ezer forintot lehet felvenni ingyen, alapcsomaggal ez a művelet 3100 forint lenne.

 

Fontos, hogy ez azt jelenti, hogy minden hónapban ellőjük a készpénz kivétet, ráadásul ne feledjük, havi két készpénzfelvétel eleve ingyenes belföldön. Mindezeket egybe véve nem biztos, hogy megéri a magasabb csomagot választani. Ez főként akkor jöhet szóba, ha külföldön is jelentős mennyiségű készpénzre van szükségünk. Ebben az esetben sokat jelent, ha meg tudjuk spórolni az árfolyamváltásból adódó költségeket. A magasabb csomag az összetettebb ügyleteknél jöhet még jól, vagyis akkor, ha a Revolutot befekteseknél is használjuk. A kriptovaluták mellett részvénykereskedésre is van lehetőség, egyelőre a Metal csomagosok számára, de a cég ígéri a szolgáltatás kiterjesztését.

 

Az ajánlat szerint az amerikai NASDAQ, valamint a NYSE mintegy 300 cég részvényével lehet kereskedni jutalék nélkül, mindössze egy font kezelési költséggel ügyletenként. A Metal csomaggal havi száz tranzakciót végezhetnek el ingyenesen az ügyfelek, e fölött kell megfizetni az egy font kezelési költséget. A Premium csomagban az ígéretek szerint havi nyolc, a Standard csomagban pedig havi három ügylet lesz ingyenes. Mindezeken túl a cég 0,01 százalékos éves felügyeleti díjat fog felszámolni a részvényszámlákhoz.

 

Céges Revolut

 

Ha valaki elkötelezné magát a Revolut mellett, akár céges számlát is nyithat, akár havi 7500 forintos díj ellenében. Fontos megjegyezni, hogy ennek csak akkor van értelme, ha a vállalkozás euróban vezeti a számláit, egyelőre itt a forintos ügyletek nem működnek. A céges csomagok folyamatosan fejlődnek, és a még nem hozzáférhető, de tervezett szolgáltatások alapján az a cél, hogy gyakorlatilag mindent a Revolut felületén intézzenek a vállalkozások, a szimpla kifizetések mellett a könyvelést, bérszámfejtést és akár a hitelfelvételt is. 

Banki kalkulátorok

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük,
a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
lead sikeresen elküldve