Hamarosan jöhet a forintfeltöltés Revoluton

Év végéig forinttal is feltölthetjük a Revolut számlánkat

Hamarosan jöhet a forintfeltöltés Revoluton

Év végéig forinttal is feltölthetjük a Revolut számlánkat

Veres Patrik
2018-10-08 Frissítve: 2022-09-20
2018-10-08 Frissítve: 2022-09-20
2159478

Devizák közötti átváltás költségek nélkül. Ezt kínálja az egyik legígéretesebb “neobank”, azaz egy új, költséghatékony megoldásokkal operáló pénzügyi technológiai fintech startup, a Revolut. Retteghetnek a hagyományos magyar bankok: a Revolut az év végéig hivatalosan is megérkezik Magyarországra.

 

Ugyan már jóval korábbra, nyár közepére ígérte a brit Revolut a számlánk forinttal történő feltöltését, a legutóbbi hírek szerint ez az idei év végéig válik valóra a forintot használó felhasználók számára. Így minden akadály elhárulhat az elől, hogy díjmentesen, átváltási költségek nélkül váltsunk forintot más devizára.

 

Ugyan a hazai felhasználók egy szűkebb rétege már jó ideje használja a fintech startup költséghatékony megoldását, a forintos feltöltéssel már szinte mindenkinek megéri majd a számlanyitás, hiszen a Revoluttal utazásaink és pénzváltás során is rengeteget spórolhatunk a költségeinken.

 

Így működik a Revolut

 

A legtöbben az idei nyaraláson is szembesülhettek az alábbiakkal: horribilis konverziós díjak, ha a bankkártyánkkal fizettünk, magas ATM-költség pénzfelvételkor és olyan árfolyamok, amelyek igen messze állnak az ideális középárfolyamtól. Erre a felesleges “pénzégetésre” nyújt már 2015 óta megoldást Európa-szerte a Revolut, amely egy brit pénzügyi startup cég.  

 

A Revolut egy prepaid Mastercard bankkártyát és egy mobilapplikációt ad mindazoknak, akik úgy gondolják, hogy elég volt a drága pénzváltásból. A kombináció tökéletes, ha gyakran utazunk külföldre és nem szeretnénk - akár biztonsági, akár kényelmi okokból - készpénzzel vagy a főkártyánkkal babrálni. Elég mindössze a Revolut mobilappját letölteni, regisztrálni és igényelni a bankkártyát.

 

A plasztikot Magyarországra is kiküldik, a pár perces regisztráció után pedig kapunk egy teljesen ingyenes devizaszámlát, amelyen keresztül akár eurót, dollárt vagy fontot is feltölthetünk a kártyára. Jelenleg éppen ez a legnagyobb akadálya annak, hogy Magyarországon is rohamosan elterjedjen a Revolut, hiszen aki forintszámláról töltené fel a Revolutot mondjuk euróval, attól a számlavezető bank keményen behajtja az átváltás költségét, amikor forintról euróra vált a bank által megszabott euro árfolyamon.

 

Mit kapunk tehát a Revoluttól?

 

  1. Ingyenes devizaszámlát, amelyre banki átutalással vagy bankkártyás feltöltéssel küldhetünk pénzt. Így akár átutalásokat is fogadhatunk nemzetközi partnerektől vagy csoportos beszedési megbízással is fizethetünk a számláról, de akár a fizetésünk is érkezhet a Revolut számlára

  2. Több mint 150 valuta között válthatunk középárfolyamon

  3. 24 valutánál nincs váltási költség, ha nem haladjuk meg az 1 000 eurót/fontot havonta, utána 1 százalék a váltás díja

  4. 200 euróig illetve fontig díjmentes a készpénzfelvétel, utána 2 százalék

  5. A számla feltöltése bankkártyával vagy bankszámláról díjmentes, persze számlavezető bank részéről van díja (ilyenkor - devizaszámla hiányában -  jöhet jól egy szintén ingyenes Transferwise számla)

  6. Prepaid Mastercard érintőkártyát, amelynek nincs éves kártyadíja, mindössze a gyártás és a posta költségét kell megfizetnünk, amely nagyjából 20 euró

  7. Egy ingyenes applikációt, amellyel szabályozhatjuk a költéseinket és a kártya biztonsági beállításait, mint például a PIN-kódot vagy a készpénzfelvételi limitet, de akár be is fagyaszthatjuk a kártyával történő műveleteket.

 

Az extrák: mit tud még a Revolut?

 

A fentebb felsorolt tulajdonságok csak töredékei annak, amit valóban ki tudunk hozni a pénzügyeinkből a Revolut segítségével. Nézzük, mi van még a csomagban:

 

Kiadáskövetés

 

Aki kicsit is odafigyel a pénzügyeire, annak fontos, hogy tisztában legyen azzal, mire megy el a pénz. Ebben segít a Revolut applikációja, amely automatikusan kategóriába rendezi a kártyás költéseket, így tudhatjuk, hogy mikor mennyit költöttünk például étteremre vagy ruhára. Kategóriák, kereskedők, ország és idő alapján is láthatjuk, hogy mikor, mire mennyi és hol költünk.

 

Költségvetéskezelés

 

Ha már tudjuk, mire mennyi megy el, könnyen kitalálhatjuk, hol érdemes visszafogni a költéseket. A Revolut ebben is segít, hiszen az alkalmazásban meghatározhatjuk azt, hogy bizonyos valutákból mekkora napi költést engedélyezünk magunknak, például maximum 6 000 forintot engedélyezünk magunknak naponta. A Revolut minden forintköltésünk alkalmával egy push-üzenetben értesít minket arról, hogy mennyi pénzt költhetünk még el aznap, így buzdítva a tudatosabb pénzhasználatra.

 

Megosztott költségek

 

Szinte mindenkivel előfordul, hogy egy nagyobb baráti összejövetelen szét kell dobni a számlát. Ilyenkor megy a számolgatás és a “pénzbehajtás”. A Revoluttal ez is egyszerűen megoldható. Az alkalmazásban megadjuk, hogy mekkora számlát szeretnénk szétdobni a többi Revolut-felhasználó társunk között. Az alkalmazás kontaktlistájában kijelöljük őket, így kapnak egy értesítést a rájuk eső részről, amelyet néhány érintéssel könnyedén kifizethetnek nekünk Revolut-egyenlegükből az alkalmazáson belül.

 

Virtuális kártyák

 

Aki attól tart, hogy online vagy mobilos vásárlásai során ellopják a kártyaadatokat, bátran használhatják a Revolut virtuális kártya funkcióját. Segítségével egyszer használható virtuális kártyaadatokat kapunk, amivel fizethetünk az egyenlegünkből. Így nem kell attól tartanunk, hogy ellopják az adatokat, hiszen utólag már semmit nem lehet kezdeni az így megszerzett kártyainformációval.

 

Árfolyamfigyelő és jelző

 

A Revoluttal bármilyen devizapár középárfolyamát követhetjük, ha pedig a tökéletes alkalmat várjuk a váltásra, kérhetünk értesítést arra az esetre, ha az árfolyam elérné a számunkra szimpatikus szintet.

 

Kriptopénz-kereskedés

 

A Revolut egyik egyedi funkciója, hogy a kevésbé hozzáértők számára is lehetővé teszi a kriptovalutákkal történő kereskedést. Mindössze néhány érintéssel válthatjuk a számlán lévő hagyományos pénzt valamely kriptopénzre. A startup kínálatában megtalálható a Bitcoin, a Bitcoin Cash, az Ethereum, a Ripple és a Litecoin is. Jelenleg csak a Revolut rendszerében tárolhatjuk ezeket a kriptopénzeket, de idővel lehetőség lesz más szolgáltatók által fenntartott, biztonságosabb tárcákba küldeni a digitális valutákat. A vásárlás nagyon könnyű, viszont érdemes észben tartani, hogy a Revolut árfolyamába épített extra költségek 1,5 százalékosak, egyes felhasználók szerint viszont még magasabb. A megvásárolt kriptopénzből vásárolhatunk is, a Revolut átváltja a számlának megfelelő összegre.

 

Revolut Vault - megtakarítás egyszerűen

 

Az egyik legjobb tanács, ha spórolni akarunk, hogy lehetőleg automatizáljunk mindent, hogy nekünk ne is kelljen figyelnünk erre. Ebben segít a Vault funkció, ahol digitális “széfekben” gyűjthetünk pénzt, méghozzá úgy, hogy Revolutos vásárlásaink végösszegét kerekíti fel a rendszer. Ha például 6 590 forintot költünk a boltban és a Revolut kártyával fizetünk, a rendszer 7 000 forintig kerekíthet, és 410 forintot elhelyez az általunk meghatározott célra, például egy utazásra vagy valamilyen tárgyra. Természetesen nem csak így helyezhetünk el pénzt a célhoz létrehozott széfben, hanem rendszeresen félre is tehetünk ide.

 

Biztosítás

 

Szintén nagyot húzott a Revolut, amikor bevezette a biztosításokat. Jelenleg kétfajtát köthetünk:

 

  1. Készülékbiztosítás: mobiltelefonunkat óvhatjuk meg így egy heti díj ellenében. A biztosításban törés (kijelző is), folyadék általi meghibásodás, lopás, sérülés és szoftveres meghibásodás is szerepel. A Revolut töredékét kéri a szolgáltatóknál váltható biztosítási díjaknak és az önrész is alacsonyabb, ráadásul világszerte érvényes a biztosítás.

  2. Balesetbiztosítás: napi 1 euróért biztosítja a Revolut az európai felhasználókat világszerte, ha külföldre utazunk. A biztosításban baleseti és fogászati segítség is van, ha külföldön érne minket baj, de állják a költségeket akkor is, ha az egészségügyi probléma miatt később tudunk csak hazamenni. Akár a családtagokat is biztosíthatjuk a Revoluttal, ráadásul az egész automatikus: a biztosítás aktiválódik, amikor külföldön csatlakozunk először internetre a Revolut applikációt tartalmazó készülékünkkel.

 

Prémium szolgáltatások

 

A fenti extrák mind igénybe vehetők az ingyenes csomagban, de természetesen a Revolut kínál más funkciókat is bizonyos díj ellenében.

 

  • Prémium csomag: 8 euróért havonta bármekkora összegig válthatunk pénzt váltási költségek nélkül, havi 400 euróig díjmentesen vehetünk fel készpénzt bármilyen ATM-ből, a balesetbiztosítás díjmentes, eltűnt csomagra vagy járatkésésre is kapunk biztosítást, expressz kiszállítás világszerte, állandó ügyféltámogatás és egyedi kártyadizájn jár.

  • Metal csomag: a fentieken túl 14 euróért havonta concierge-szolgáltatást kapunk (tehát egy ügyintéző dedikáltan nekünk segít: foglal jegyeket és repülőt, intézi a szállást stb.), illetve a plasztik kártya helyett egy fém bankkártyát kapunk, amelyen az európai költések után 0,1, a tengerentúliak után pedig 1 százalék visszatérítést kapunk bármilyen pénznemben, akár kriptoban is, a díjmentes készpénzfelvétel 600 euróig tart havonta.

 

Hol spórolhatunk a Revoluttal?

 

Ahogy a fenti felsoroláson is látszik, rengeteg területen spórolhatunk pénzt akár Magyarországról is a Revolut használatával, főleg akkor, ha gyakran járunk külföldre és sokat váltunk pénzt.

 

  • ingyen vehetünk fel pénzt bármely külföldi ATM-ből akár 600 euróig havonta

  • ingyen válthatunk pénzt havonta 5 000 font/euróig, vagy bármeddig, ha előfizetünk

  • olcsóbban biztosíthatjuk magunkat és eszközeinket

  • egyszerűen kereskedhetünk kriptopénzekkel

  • díjmentesen használhatunk egy prepaid kártyát és a hozzá tartozó alkalmazást

 

Mennyire biztonságos a Revolut?

 

Persze minden digitális megoldásnál, ahol a pénzüket kockáztatjuk, felmerül a kérdés: biztos helyen van a pénz? A Revolut esetében erre a választ két bank adja meg. A startup a Lloyd’s és a Barclays bankokkal szerződött, az ügyfelek pénze egy mögöttes számlán van valamely pénzintézetnél. A Revolut és ezek a pénzintézetek is megfelelnek a brit pénzügyi hatóság szabályozásának, így, ha valami balul sül el a pénzintézeteknél, kártalanítás jár az ügyfeleknek.

 

A személyes adatok, kártyaadatok védelme egy más kérdés: sajnos a British Airways ellen elkövetett hackertámadás során Revolut felhasználók adatai is kiszivárogtak, kártyáikat a rendszer azonnal letiltotta és díjmentesen cserélték őket.

 

Szintén a Revolut számlájára írható, hogy korábban gyakoriak voltak a leállások, ami miatt nem lehetett fizetni a kártyával. Ez kellemetlen tudott lenni, amikor éppen nincs nálunk más forrás, de fizetnünk kell, vagy ha éppen állunk a sorban és a sokadik alkalommal sem sikerül elvégezni a tranzakciót. Mára persze egyre kevesebbszer kell ezt elszenvedniük a felhasználóknak, de nem árt készenlétben tartani egy másik kártyát vagy készpénzt.

 

Mit tartogat még a Revolut?

 

Egyértelműen látszik, hogy a Revolut a bankok babérjaira tör, de ezt az ügyfelek számára költséghatékonyan teszi. Hamarosan megjelenhet a funkciók között a tőzsdei kereskedés, amely állítólag jutalék nélkül levonása nélkül teszi lehetővé a részvények és ETF-ek eladását és vásárlását, mindemellett pedig egyszerű lesz a használni.

 

A banki licensz lehetővé teszi azt is, hogy a fintech cég belevágjon a hitelezésbe is, így számíthatunk az egyszerű kölcsönigénylésre is a későbbiekben: egyelőre folyószámlahitel és személyi kölcsön érkezhet a repertoárba.

 

A forinttal történő feltöltés is érkezik az év végéig, így aki szeretné céges vagy személyes pénzügyeit egyszerűen és költséghatékonyan intézni, mindenképp jó társra találhat a Revolutban már Magyarországon is.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!