A Revolut nagy előnyében versenyez vele az OTP

Az OTP-től kapott konkurenciát a Revolut a devizaváltásban

A Revolut nagy előnyében versenyez vele az OTP

Az OTP-től kapott konkurenciát a Revolut a devizaváltásban

Vrazsovits Rita
2022-08-09 Frissítve: 2023-08-09
2022-08-09 Frissítve: 2023-08-09
28788356
28718564

A Revolut Bank egyik legnagyobb előnye a hazai kereskedelmi bankokkal szemben a kedvező devizaváltás lehetősége, gyakorlatilag középárfolyamon van rá lehetőség nála. Erre érkezett most válasz a legnagyobb magyar banktól. Megnéztük, melyik pénzintézetnél mire számíthatunk, és valóban verhetetlen-e a Revolut devizában. 

 

Pénzt átváltani minden esetben pénzbe kerül, nem mindegy azonban, hogy végül mennyit fizetünk a tranzakcióért. A Revolut jól érzett rá évekkel ezelőtt a hagyományos rendszerben elérhető devizaváltás hátrányaira. Nem véletlen, hogy a fintech cég megoldási lehetőségként sok ügyfélnél éppen egy külföldi utazás előtt merül fel, amikor számba vesszük a költségeket.

 

A Revoluttal bankközi árfolyamon több mint 150 pénznemben lehet fizetni külföldön, már az ingyenes, Standard csomaggal is. Emellett díjmentesen válthatunk devizát hétköznap 30 pénznemben, a Standard és a Plus csomaggal 1000 fontig, a Premium és a Metal csomaggal pedig korlátlan mennyiségben.

 

Beszállt a versenybe a legnagyobb hazai bank

A Revolut mellett azonban ezen a nyáron már máshol is elérhető a középárfolyamon történő devizaváltás. Az OTP Bank Árfolyam+ számlacsomag kiegészítője az elektronikus devizaátutalásokat a forint fizetési számláról összesen havi 300 ezer forintig középárfolyamon biztosítja az általa jegyzett devizanemekben. Emellett külföldön a forint betéti kártyával történő vásárlásoknál is a középárfolyam lesz érvényes 300 ezer forintig forintig euró, angol font, amerikai dollár, svájci frank és horvát kuna devizanemben. Vagyis a 300-300 ezer forintos limit az átutalásokra és a külföldi vásárlásokra is érvényes. 

 

Az Árfolyam+ augusztus 31-ig ingyenes, utána pedig havonta 99 forintba kerül, azaz az OTP a nyaralási szezonra időzítette a Revolut konkurens szolgáltatását. Ez akciós havidíj, amit a bank visszavonásig, de legkésőbb a KSH 2022. évi infláció közzétételét követő 2. hónap első napjáig biztosít. A normál havidíj 360 forint. Az igénylést követő hónaptól vehető igénybe a szolgáltatás, ami az internetes kártyás vásárlásokra, illetve a hitelkártyával végzett vásárlásokra nem érvényes.

 

Az Árfolyam+ kedvezményes számlacsomagelem az alábbi típusú lakossági forint számlákhoz és számlacsomagokhoz igényelhető:

  • Lakossági Bázis Számla (Junior és Prémium kedvezménnyel együtt is igénybe vehető),
  • Smart számlacsomag,
  • Junior számla,
  • Prémium Plusz számlacsomag,
  • Net számlacsomag,
  • Jump számlacsomag.

 

Melyik éri meg jobban?

Az látható, hogy a Revolutnál többféle devizában lehet fizetni, de az OTP is lefedi a magyar ügyfelek által leggyakrabban keresett pénznemeket, ezekkel tettünk egy próbát. A cikk írásának idején az eurónak az OTP Banknál jegyzett középárfolyama 393,02 forint volt. Ezzel számolva 10 ezer forintért 25,44 eurót kapnánk. Ugyanekkor a Revolut 25,38 eurót kínált ugyanennyi forintért. Igaz, a Revolutnál az euro árfolyam aktuális változásától függően akár másodpercenként is változhat a végeredmény, míg az OTP-nél a legutolsó alkalommal fixált értékkel tudtunk számolni. 

 

Amerikai dollárral számolva szinte azonos eredményt kaptunk. Az OTP aktuális középárfolyama 386,01 forint volt, ami 25,91 dollárt jelentene, míg a Revolut a vizsgált időpontban 25,92 dollárt ajánlott 10 ezer forintért cserébe. Megnéztük az angol fontot is: a 466,20 forintos középárfolyam 21,45 fontot ér 10 ezer forint ellenében az OTP-nél, a Revolutnál pedig 21,35-öt, vagyis valamivel kevesebbet. 

 

Az egyik legnagyobb különbség a váltás módja. Az OTP árfolyam szolgáltatása külföldi vásárlásnál és elektronikus átutalásoknál működik, míg a Revolutnál ezek mellett az applikáción belül is bármikor válthatunk pénzt. Emellett az OTP szolgáltatása havidíjas, a Revolut szolgáltatásáért viszont csak hétvégén kell fizetni. 

 

Mi a helyzet a többi banknál?

Az OTP-hez hasonló, középárfolyamot kínáló szolgáltatás egyelőre nincs másik hazai kereskedelmi banknál. Azonnali áras devizaváltási lehetőség több banknál is van (például Erste, Raiffeisen), de ehhez nem elegendő egy forint számla, devizaszámla is kell mellé. Továbbá nem is kínál ennyire kedvező árfolyamot, csak valamivel drágábban van lehetőség a váltásra.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!