Azonnali fizetés

Azonnali pénzküldés 2024

Azonnali fizetés

Azonnali pénzküldés 2024

Sipos Ákos
2019-10-17 Frissítve: 2023-12-27
2019-10-17 Frissítve: 2023-12-27
5300070

2020. március 2-án elindult az azonnali fizetési rendszer (AFR) Magyarországon. Így végre tudunk azonnal pénzt küldeni akár hétvégén is a másik városban tanuló gyerekünknek. Vagy akár be tudjuk hajtani a fél pizza árát attól az ismerőstől, akinél sosincs készpénz. A banki átutaláson kívül több más pénzküldő alkalmazást vagy szolgáltatást is igénybe vehetünk.Megnéztük, mik a lehetőségek és mennyibe kerül at azonnali pénzküldés. 

 

Revolut

 

A Revolut egyik nagy előnye, hogy a számlák között egyelőre ingyenes az utalás. Szintén nem kell havidíjat fizetni a számlavezetésért, illetve nincs havi éves díja a Revolut kártyának sem. Az utalás pillanatokon belül megérkezik a fogadó számlára. A Revolut számlát forinttal is fel lehet tölteni bankkártyával vagy banki átutalással, és lehet forintban is egyenleget vezetni. Az azonnali pénzküldéshez mindkét félnek rendelkeznie kell Revolut számlával. Kérdéses, hogy meddig lesz ingyenes a funkció, mert a Revolut egyelőre veszteséget termel. Egy darabig valószínűleg igen, mert a Revolutnak rengeteg versenytársa akad, akik hasonló szolgáltatásokat kínálnak. Ilyen például a Monzo, a Monese vagy az N26, igaz, ezek még nem elérhetőek Magyarországon.

 

Viber Moneytou

 

A hamarosan induló Viber Moneytou szolgáltatással két Mastercard vagy VISA kárya között lehet pénzt küldeni azonnal, este és hétvégéken pedig pár perces átfutással. 3 000 forintig 79 Ft a díj, a küldött összeg 3 000 forint feletti részére 1,5% jutalékot kell küldeni. Részletek a cikkben.

 

Western Union

 

Készpénz küldéshez el kell menni egy Western Union képviseletre, befizetni a pénzt, elküldeni a kapott nyomonkövetési kódot a címzettnek, aki egy másik Western Union képviseleten felveheti a készpénzt. A pénzküldési díj attól is függ, melyik partnernél adjuk fel a pénzt, például 35 000 forintig fix 1 500 forinttal számolhatunk az Intercash-nél, a Magyar Postánál 30 000 forintig fix 1 870 forint a díj, 315 000 forint felett fix 4%.

 

Az internetes pénzküldés díja 1 000 euróig egységesen 3 euró. Ebben az esetben bankkártyáva (lehet debit vagy hitelkártya is) l fizethetünk akár otthonról. Nagy hátrány, hogy a küldött összeget csak készpénzben és csak személyesen lehet átvenni egy Western Union fiókban, partnernél (pl. BÁV vagy pénzváltók) vagy olyan postafiókban, amelyik ajánl Western Union szolgáltatást, tehát nagyok a helyi és időbeli kötöttségek.

 

Egyelőre Magyarországon belül is csak euróban lehet fizetni bankkártyáról, viszont kifizetés csak forintban történik, a Western Union által megszabott árfolyamon. A cikk írásakor 1 eurót 322,23 forintra váltott a Western Union, a hivatalos középárfolyam 332,279 Ft volt, tehát sokat (eurónként 10 forintot) veszítünk az árfolyamon. Ha forint alapú kártyával fizetünk, kétszer bukjuk az átváltást, mert a fizetésnél a kártyakibocsátó bank árfolyamán kell vennünk az eurót.

 

Ha muszáj a Western Unionnal  bankkártyáról pénzt küldeni, érdemes a magyar felületet használni, mert például a német oldalról már 299,20 forintra váltják át az eurót, ráadásul bankkártyáról a pénzküldés díja is 4,90 euro. Készpénzt a világ bármelyik Western Union irodájában küldhetünk, de a Magyarországon kifizetett összeg mindig forint lesz.

 

A pénzküldés regisztrációhoz kötött, személyazonosság igazolása nélkül egy éven belül 1 000 eurót lehet küldeni, a személyazonosság igazolása után a limit 5 000 euróra emelkedik 3 napos időszakonként. A pénzfogadáshoz viszont nem kell bankszámla vagy bankkártya, elég a személyi azonosság igazolása és pénzátutalási ellenőrzőszám, más néven nyomonkövetési szám (MTCN) ismerete.

 

MoneyGram

 

Hasonlóan működik a MoneyGram is, akinek a hálózata a világ 200 országára terjed ki. Ha készpénzt szeretnénk küldeni, el kell mennünk egy képviseletre, Magyarországon például egy Corner pénzváltóhoz vagy TESCO-ba, be kell fizetni a pénzt. A címzett a 8-jegyű hivatkozási szám ismeretében veheti fel a küldött összeget. Lehetséges bankkártyáról is utalni, ebben az esetben nem kell személyesen megjelenni a képviseleten. Lehet forintot utalni bankszámlára és mobiltárcára is, így nincsenek devizaváltási költségek. Lehet euróban vagy dollárban is pénzt feladni, de Magyarországon forintban lesz a kifizetés. 

 

A díjak viszont itt is elég húzósak: Corner Groupnál 7 500 forintig fix 1 700 forint a díj, fix 1 090 a kedvezményes díj. Ezen összeg felett sávosan növekszik, 150 000 Ft elküldése pl. 6 800 forintba kerül alapáron. 1 575 000 Ft feletti összegnél 4,25% a tranzakciós díj, 3,20% pedig a kedvezményes. Kínára külön díjszabás létezik, 115 000 forintig fix 2 8000 forintos díjjal. 

 

Apple Pay

 

Az Apple Cash, az Apple Pay pénzküldés funkció egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államokban állandó lakcímmel (resident) rendelkező felhasználók számára elérhető akik US Apple ID-vel rendelkeznek. 

 

Az Apple Pay-hez több magyar bank által kibocsátott bankkártyát (OTP, CIB, Erste, K&H, Gránit, 2020. januártól tervek szerint a Budapest Bank) is hozzá lehet rendelni. Ezekkel a kártyákkal lehet a Apple Pay-en keresztül fizetni. Pénzt viszont nem lehet utalni ezekre a kártyákra. Más nevére szóló bankkártyát is hozzá lehet adni az Apple Pay-hez, de erre  sem lehet pénzt utalni. Az Apple Pay ingyenes a felhasználók felé.

 

A OTP Simple virtuális prepaid kártyáját szintén hozzá lehet rendelni az Apple Pay-hez. Így egy Simple kártyával gyakorlatilag mindenki hozzájuthat az Apple Pay szolgáltatáshoz függetlenül attól, hogy hol bankol.

 

PayPal Xoom

 

A PayPal azonnali pénzküldő szolgáltatásával euróban, angol fontban, amerikai dollárban és kanadai dollárban lehet pénzt küldeni, forintban nem. Ha banki munkanapon 1:30-ig elküldjük a pénzt, még aznap megérkezik - de ugyanez a helyzet a legtöbb magyar banki utalással. A használathoz egy PayPal fiókra van szükség. Nem lehet forintot küldeni és bukni fogunk átváltással, ezenkívül 2,9% körüli jutalékot is fizetni kell.

 

TransferWise

 

A TransferWise fő profilja a két eltérő devizanem közötti átváltás és a nemzetközi utalás. A pénzküldésért egy kisebb díjat számolnak fel, ez pénznemenként eltérő, az átlag kb. 210 Ft (€0.63), ezenfelül 0,35% körüli átváltási díjat - ez a ritkább devizapároknál akár 2% feletti is lehet. A pontos költségekről minden utalás előtt tájékoztatnak.

 

Egyelőre nem garantálják az azonnali pénzküldést, de a gyakorlatban például egy Magyarországról Nagy-Britanniába küldött (forint -> angol font) kisebb összeg percek alatt megérkezik, ha hitelkártyáról indítjuk a tranzakciót. A forint-euró utalás szintén órákon belül megérkezik, a ritkább devizapárok azonban napokig is eltarthatnak. Magyarországon belüli használatra nem túl előnyös, mert nem lehet forintot küldeni és forintot fogadni, így a belföldi utalásoknál is lesz veszteségünk a  deviza váltással.

 

Ahogy láthatjuk, számtalan lehetőség kínálkozik Magyarországon az azonnali pénzküldésre. A fintech cégek térhódításával a szolgáltatások köre egyre bővülni fog, és a verseny innovációra készteti majd a hagyományos bankokat is.
 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!