Húszmilliót is utalhatunk azonnal szeptembertől

Húszmilliót utalnál azonnal? Mától a bankodon nem fog múlni

Húszmilliót is utalhatunk azonnal szeptembertől

Húszmilliót utalnál azonnal? Mától a bankodon nem fog múlni

Bank360 tartalom
2023-09-01 Frissítve: 2023-09-01
2023-09-01
34507123

Hozzászokhattunk már több éve, hogy az utalásainkat azonnal megkapják a címzettek, ahogyan mi is a nekünk érkezőket. Szeptembertől ennek a maximuma duplájára emelkedik: tízről húszmillió forintra. Ehhez már csak arra az apróság kell, hogy legyen húszmillió forint a számlánkon.

 

Magasabb osztályba lépett szeptembertől a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2020-ban bevezetett Azonnali Fizetési Rendszere. Az AFR 2.0 első lépéseként az elektronikus úton indított egyedi belföldi átutalások már húszmillió forint értékhatárig teljesülnek az érintett pénzforgalmi szolgáltatóknál az év minden napján, 0-24 óráig, legfeljebb öt másodperc alatt. 

 

A mindennapokban egy átlagember nyilván már az eddigi értékhatárral is jól elvolt, hiszen van, aki életében nem utal ekkora összeget, és nem is kap ennyit a bankszámlájára. Vannak azonban olyan élethelyzetek, például egy lakásvásárlás, amikor ilyen nagy pénzek mozgása már természetes a jellemzővé vált ingatlanárak miatt. Az MNB-nek mindenesetre az a célja, hogy 2030-ra a tranzakciók kétharmada elektronikusan teljesüljön.

 

Az ezt szabályozó rendelet értelmében 2024-ben további kötelezettségek lépnek majd hatályba. Ezek az egységes adatbeviteli módokra (QR-kód, deeplink és NFC olvasási képesség) vonatkoznak. Továbbá azt is előírják a pénzügyi szolgáltatóknak, hogy biztosítsák a fizetési kérelem fogadását az ügyfeleik számára. Az egységes adatbeviteli módokhoz kapcsolódik a QR-kód szabvány megújítása is. További előírás az is, hogy az azonnali fizetési tranzakciók teljesüléséről a szolgáltatók minden esetben megfelelő módon tájékoztassák ügyfeleiket.

 

Egy határidő kitolás után végül 2020. március 2-án indult el a jegybank által koordinált azonnal fizetési szolgáltatás rendszere. Ez alapján az év minden napján 24 órában működő szolgáltatással néhány másodperc alatt lebonyolíthatóak lettek az utalások a magyarországi fizetési számlák között. Az AFR szolgáltatás szabályrendszere pedig lehetővé tette, hogy az alapinfrastruktúrára építve a piaci szereplők szerteágazó kiegészítő szolgáltatásokat hozzanak létre. Az azonnali fizetési szolgáltatás kapcsán létrejött új alapinfrastruktúra használatával az innovatív fizetési szolgáltatások a korábbiaknál gyorsabban és egyszerűbben kialakíthatóak.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!