Szelfiző lányok

Hamarosan otthonról, szelfivel is intézheted a banki ügyeket

Szelfiző lányok

Hamarosan otthonról, szelfivel is intézheted a banki ügyeket

Veres Patrik
2020-09-17 Frissítve: 2022-01-18
2020-09-17 Frissítve: 2022-01-18
10223429

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként októbertől már egy sor digitális módon is azonosíthatjuk magunkat, hogy akár otthonról, biztonságosan is bankolhassunk.

 

Októbertől e-személyivel, biometrikus útlevéllel vagy akár egy szelfivel is azonosíthatjuk magunkat a bankuknál a Magyar Nemzeti Bank friss rendelete alapján.

 

Az újfajta azonosítási módokkal akár otthonról, gép előtt ülve köthetünk szerződést a bankkal például videóchaten keresztül, azaz nincs szükség arra, hogy személyesen megjelenjünk a bankfiókban. 

 

A jegybank újításról szóló összefoglalójából kiderül: a rendelet lehetőséget ad például arra, hogy az ügyfél egy szelfivel azonosítsa magát, ezt pedig a bank össze tudja kötni az Ügyfélkapuval. A legújabb azonosításra használható eszköz az e-személyi és a biometrikus útlevél, amelyek tárolt adatait egy NFC-s mobiltelefon le tudja olvasni, a telefonon lévő netbankos alkalmazás pedig fel tudja használni az azonosításhoz úgy, hogy összehasonlítja az adatok között szereplő rólunk készült igazolványképet a már említett szelfivel. 

 


Igénylés csak videóazonosítással? Jelöld ki ezt a feltételt a Bank360.hu Személyi Kölcsön Kalkulátorában, ha kizárólag a 100 százalékban online, otthonról felvehető személyi kölcsönök érdekelnek. Hasonlítsd össze az akár 10 millió forintos online kölcsönöket, amelyért egyáltalán nem kell a bankfiókba menned.


 

Arra is lehetőséget ad az októbertől hatályos rendelet, hogy a már egyszer azonosított ügyfél dokumentumokat tölthessen fel az ún. elektronikus ügyfélazonosító és nyilatkozattételi rendszereken keresztül is, amelyek a gyakorlatban a netbanki vagy webes banki ügyfélportálokat jelentik. 

 

Akár szerződhetünk is

 

Ha az átvilágítás megtörtént és sikeres, az ügyfél akár szerződést is köthet, amelyet eddig elektronikus aláírással hitelesíthetett, de mostantól Ügyfélkapun keresztül is hitelesíthetők ezek a dokumentumok az Azonosításra Visszavezetett Dokumentum Hitelesítés (AVDH) szolgáltatás használatával.

 

Az e-személyi pedig - ha kértük - elektronikus aláíró tanúsítványt is tartalmaz, amivel ugyanúgy hitelesíthetünk egy szerződést, mintha csak aláírtuk volna. 

 

A jegybank továbbá azt is megjegyzi, hogy az ügyfél jognyilatkozata az átvilágítás során tulajdonképpen megfelel az írásbeliség kritériumának, így akár ez is használható lehet átvilágításhoz és szerződéskötéshez egyaránt.


Mit jelentenek a fentiek a gyakorlatban? Azt, hogy októbertől újabb eszközök állnak rendelkezésre, hogy percek alatt egy bank ügyfelei lehessünk, legyen szó akár folyószámláról, hitelről vagy megtakarításról. Ha nem tudsz addig várni, már most megtalálhatod a Bank360.hu Bankszámla Kalkulátorával azokat a pénzintézeteket, ahol teljesen online módon válhatsz ügyféllé.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!