hóember

Olcsóbb lehet az online személyi kölcsön igénylés


2018-11-30
2456097
Kép
Személyi kölcsön igénylés online, videóazonosítással

Az online bankolás már mindennapjaink részét képezi, de a hiteligényléssel kapcsolatban még mindig gyakran hallani azt a tévhitet, hogy az igénylési procedúra körülményes és nem lehet kikerülni a hosszas, fárasztó ügyintézést – többek között ezzel érvelnek a zálogházak is, amikor a saját szolgáltatásukat kínálják. A lakáshitelek esetében valóban sok időt vesz el az ügyintézés, elsősorban az ingatlanfedezet bevonása miatt, de a személyi kölcsönöknél a fenti állítás már biztosan nem állja meg a helyét. Sőt néhány hitelintézetnél anélkül is igényelhetünk akár több millió forintot, hogy kilépnénk a lakásból: ez az online személyi kölcsön lehetősége, ami egyre több ügyfél számára elérhető.

 

Gyorsaság, egyszerűség, kényelem: a bankok az elmúlt években ezeket a fogalmakat helyezték előtérbe, és a kedvező kamatozás mellett már a hiteligénylés folyamatának a leegyszerűsítésével is igyekeznek meggyőzni az ügyfeleket arról, hogy őket érdemes választani. Az online igényelhető személyi kölcsönnel már több bank is bejelentkezett a piacra, ami azt jelenti, hogy egyre több ügyfél igényelhet akár több millió forintos szabadon felhasználható kölcsönt anélkül, hogy fel kellene állnia a karosszékből. A kényelmes bankolás tehát új szintre lépett - összegyűjtöttük, mit érdemes tudni az online hiteligénylésről, és hogy a technológiai fejlesztések terén élen járó bankoknál milyen lehetőségek vannak.

 

Melyik banknál igényelhető online személyi kölcsön?

 

Az első nagy állomás a teljes online ügyintézés és a videós azonosítás terén a folyószámlanyitás volt. Elsők között a Gránit Bank vezette be a videóazonosítást, nem sokkal azután, hogy a törvényi keretek lehetővé tették, hogy a személyes azonosítás és a szerződés aláírása elektronikus formában is megoldható legyen.

 

A következő lépcsőfok a fejlesztéseknél az online igényelhető személyi kölcsön, ami tovább gyorsítja és egyszerűsíti az amúgy sem komplikált szabadon felhasználható személyi kölcsön igénylési menetét. A legnagyobb bankok közül többen is előrukkoltak az online igényelhető személyi kölcsönnel, de több különbség is van az eljárások között. Nem mindegy például, hogy az igénylés végén a szerződés aláírása digitálisan történik vagy papír alapon, valamint, hogy azok számára is elérhető-e az online igénylés, akik korábban nem álltak szerződésben a hitelező bankkal. Már meglévő szerződéssel a hitelező bankkal a hiteligénylés online jellemzően az internetbank felületén történik, de azokban az esetekben, amikor olyan banknál igényeljük a hitelt, amelyikkel még nem állunk szerződésben, a folyamat másképpen alakul.

 

Ősszel több nagy hitelintézet is újított, és azok számára is elérhetővé tette az online hiteligénylést, akikkel korábban nem álltak szerződésben. Az OTP Bank ügyfelei számára a netbankon keresztül már régóta egyszerűen, akár egy órán belül megoldható volt a személyi kölcsön igénylés, a folyósítás pedig pozitív hitelbírálat esetén körülbelül egy napot vett igénybe. Néhány hete már azok számára is elérhető az online hiteligénylés, akiknek a jövedelme nem OTP-s folyószámlára érkezik, de rendelkeznek OTPDirekt szerződéssel.

 

A K&H Banknál is úgy vehetünk fel 300 000 Ft és 1,5 millió forint közötti szabadon felhasználható személyi kölcsönt, hogy nem vagyunk a bank ügyfelei. Ha már van K&H-s szerződésünk, az online igényelhető összeg 3 millió forint is lehet. A november közepe óta elérhető fejlesztés legnagyobb előnye, hogy az igénylés minden lépése online történik, vagyis megoldható otthonról anélkül, hogy ki kellene nyomtatnunk bármit. Az azonosítás folyamata videóhíváson keresztül, a szerződés aláírása pedig digitális formában történik.

 

Személyi kölcsön igénylés online
A személyi kölcsön igénylés akár ilyen egyszerű is lehet - Kép: Bank360


Szintén novemberben rukkolt elő az online hiteligényléssel a CIB Bank, ami azok számára is elérhető, akik nem álltak szerződésben korábban a hitelintézettel. Ebben az esetben az online igénylés feltételhez kötött: az új ügyfeleknek nyitniuk kell egy ingyenes folyószámlát, melyre a fizetésüket fogják érkeztetni. A bankszámla és a hozzá tartozó bankkártya az igényléstől számított első évben díjmentes. Azoknak az ügyfeleknek, akik az online megoldásokat preferálják, a CIB különböző kamatkezdveményeket is kínál. Akik korábban is a CIB-nél bankoltak, akár mobilon, 7 perc alatt is megoldható a személyi kölcsön igény leadása.

 

A Cofidis több személyi kölcsön terméke is igényelhető videó azonosítással, de nem a teljes folyamat történik online, hiszen a szerződéskötés papíron történik, és az igénylési procedúra végén postán kell feladni az aláírt szerződést és az igényléshez szükséges dokumentumokat is. Pozitív hitelbírálat esetén viszont a folyósítás 24 órán belül megtörténik, ahogy a legtöbb hitelintézetnél.

 

A személyi kölcsön igénylés a Cofidisnél akár mobileszközről is kivitelezhető, de nem mindegy, milyen készülékkel rendelkezünk. Előnyt élveznek azok, akiknek Androidos mobiltelefonjuk van, ugyanis jelenleg iPhone készülékről nem lehet elküldeni az igénylést. Kivételt képeznek az iPad-del rendelkező ügyfelek, nekik abban az esetben elérhető a videós azonosítás, ha telepítik a Google Chrome böngésző legfrissebb verzióját.
 

Az online hiteligénylés legfontosabb lépései


Az egyes pénzintézeteknél lehetnek különbségek a hiteligénylés folyamatát tekintve, de az alapok általában megegyeznek. A szükséges adatok, igazolások és a hiteligény megadása után a bank elvégzi a hitelbírálatot, ami ha pozitív eredménnyel zárul, nincs más teendő, mint elfogadni az ajánlatot és aláírni a szerződést. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük végig, mire számíthatunk, ha online szeretnénk személyi kölcsönt igényelni.

 

Az online hiteligénylés legnagyobb előnye, hogy nem kell elmenni a bankfiókba egy dossziéra való dokumentummal, így az sem fordulhat elő, hogy amiatt akad el az igénylési procedúra, mert egy fontos papír vagy egy igazolvány esetleg otthon maradt. Online bármikor elkezdhető a kitöltés, és ha úgy adódik, akár félbe is lehet hagyni az adatok megadását, hiszen az adatok nem vesznek el, sőt e-mailben még emlékeztetőt is küld a bank, ha nem fejeztük be az igénylést. Egyedül a videós azonosításnál van időkorlát, hiszen ott a hitelező bank egyik munkatársával történik az egyeztetés, de ezt általában rugalmasan kezelik a hitelintézetek: a Cofidisnél például minden hétköznap reggel 8 és este 20 óra között állnak rendelkezésre, ami azt jelenti, hogy akár a munkaidő után is van idő elintézni az igénylést.

 

Ami a szükséges dokumentumokat illeti: ugyanazokra az igazolásokra és azonosítókra lesz szükséged, mintha a bankfiókban igényelnéd a hitelt, illetve ha még nincs szerződésed a hitelező bankkal, akár több igazolást is bekérhetnek. A kitöltendő online adatlapok általában több rövidebb részből állnak, így könnyebben átlátható, hogy hol milyen információt kell megadni. Ezekre a kérdésekre biztosan számíthatsz, ha online igényelnél személyi kölcsönt:

 

 • személyes alapadatok

 • elérhetőségi adatok

 • pénzügyi helyzetre vonatkozó adatok,

 • szakmai helyzetre vonatkozó adatok

 

Szintén online kell megadni a hitelező bank kalkulátorának a segítségével, hogy mekkora kölcsönt szeretnénk igényelni, és milyen hosszú futamidő alatt tervezzük visszafizetni a felvett a összeget. A kalkulátor a megadott paraméterek és az adataink alapján számítja ki a havi törlesztőrészletet és a hitel teljes díját.

 

A videóazonosítás során a következő személyes iratokra lesz szükségünk, hogy igazolni tudjuk magunkat:

 

 • kártyaformátumú személyazonosító igazolvány vagy vezetői engedély

 • lakcímkártya

 • adókártya

 

Ezenkívül nem árt, ha kéznél van, akár papíron, akár online a többi szükséges dokumentum és igazolás, hogy ha az ügyintézőnek további kérdése lenne az azonosítás során, kéznél legyen a válasz.

 

A hiteligénylés elbírálása is egyre gyorsabban történik a bankoknál, így ez a folyamat nem akasztja meg az igénylés menetét. Személyi kölcsön esetén röviden az történik, hogy a bank ellenőrzi, hogy nem vagyunk-e rajta a Központi Hitelinformációs Rendszer negatív adóslistáján, illetve, hogy a havi nettó jövedelmünk és a korábban megadott kiadásaink alapján tudjuk-e majd fizetni a havi törlesztőrészletet. Pozitív hitelbírálat esetén a banktól megkapjuk a hitelajánlatot, amit ha megfelelőnek találunk, elfogadjuk. Innen már csak egy lépésre vagyunk az aláírástól, amit akár digitálisan is megtehetünk. A K&H Bank például ezt egy általuk generált kóddal oldja meg, de a Cofidis, ahogy azt fentebb írtuk, még papír alapon bonyolítja le az ügyfelekkel a szerződéskötést.

 

Mire van szükség az online személyi kölcsön igényléshez?

 

A szabadon felhasználható kölcsön igénylésének a feltételei nem változnak az online leadásnál sem:

 

 • lehetőség szerint legalább három hónapos munkaviszonyra van szükség (van olyan hitelintézet, ahol fél év az elvárás),

 • a havi nettó jövedelemnek el kell érnie a hiteligényléshez szükséges minimum összeget (ez átlagosan 70 000 Ft - 150 000 Ft között van),

 • munkáltatói igazolással kell tudni igazolni a jövedelmet,

 • határozatlan idejű munkaszerződés bemutatását is kérheti a bank (általában a határozott idejű szerződés is megfelel, ha a futamidőn túl tart a szerződést, vagy ha időről időre újra megújul).

 

Az online hiteligényléshez ugyanazokra a dokumentumokra van szükség, mintha a legközelebbi bankfiókba látogatnánk el:

 

 • érvényes személyazonosságot igazoló kártya (személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány)

 • érvényes lakcímkártya

 • 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás

 • jövedelemigazolás

 

Ha új ügyfél vagy, a választott bank további dokumentumokat is bekérhet, például bankszámlakivonatot, több hónapra visszamenőleg, vagy 30 napnál nem régebbi, névre szóló és befizetett közüzemi számlát. Ha vállalkozóként igényeljük a hitelt, a következő dokumentumokra és igazolásokra lesz még szükség:

 

 • társadalombiztosítási igazolvány,

 • a vállalkozás előző évéről szóló mérlege,

 • a NAV által kiállított igazolás arról, hogy a vállalkozásnak nincs adótartozása.

 

A szükséges dokumentumokat az online igénylési folyamat során nem személyesen, hanem videóchaten keresztül kell bemutatni a választott bank munkatársának, illetve a szükséges dokumentumok szkennelt változatát kell feltölteni a bank saját online felületére. Az igényléshez a szükséges dokumentumok mellett természetesen arra van szükség, hogy megfelelő technológiai apparátus (számítógép vagy okostelefon, mikrofon, webkamera) és internetkapcsolat álljon a rendelkezésünkre.

 

A hiteligénylés feltételei sem különböznek attól, mint aminek meg kell felelnünk az “offline” igénylésnél. A bank azt fogja megvizsgálni, hogy minden szükséges igazolással rendelkezünk-e, szerepelünk-e a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív adóslistáján, illetve hogy a havi nettó jövedelmünkből várhatóan ki fogjuk-e tudni gazdálkodni a futamidő végéig a törlesztőrészletet.

 

Az online hitel igénylés olcsóbb, gyorsabb és egyszerűbb

 

Több bank is kamatkedvezményekkel várja azokat az ügyfeleket, akik online adják le hiteligényüket. Az OTP Banknál 7 éves futamidőre felvett 3 millió forintos személyi kölcsön esetén 1% pont online kamatkedvezményt igényelhet, ami azt jelenti, hogy a 60 hónapos futamidő végén akár 95 640 forinttal is csökkenhet a teljes visszafizetendő összeg. Ennek a hitelajánlatnak a teljes hiteldíjmutatója (THM) 16,60 százalék, a havi törlesztőrészlet pedig 58 718 forint. A legnagyobb kedvezményt akkor érhetjük el, ha hosszabb futamidőt választunk, és 84 hónap alatt törlesztjük a fennálló tartozásunkat: ebben az esetben akár 143 472 forintot is spórolhatunk. A kamatkedvezmény akkor érhető el, ha visszahívást kérünk az OTP Bank weboldalán, vagy pedig a netbankból indítjuk el az akciós személyi kölcsön igénylését.

 

Szintén kedvezményesen vehetjük fel online a Budapest Bank Online Prémium Kölcsönét, ha az igénylés folyamatát a weboldalon indítjuk el. A hitelintézetnél a legkedvezőbb ajánlat eléréséhez az online igénylés mellett legalább 140 000 forintos havi nettó jövedelemre van szükség; ekkor 3 millió forintos hitelösszegnél 60 hónapos futamidőre a teljes hiteldíjmutató (THM) 13,90 százalék, a havi törlesztőrészlet 68 684 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 4 121 040 forint.

 

Más bankok személyi kölcsön ajánlataira is kíváncsi vagy? Hasonlítsd össze az aktuálisan elérhető személyi kölcsön konstrukciókat a Személyi Kölcsön kalkulátorral, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbb kedvezményes ajánlatot!

 

Online videóazonosítással biztonságban vannak az adataink

 

Ez egy nehéz kérdés, hiszen a pénzügyi adatok a legérzékenyebb személyes információk közé tartoznak, és az ezekkel történő visszaélés komoly károkat okozhat. Aggodalomra azonban nincs ok: a bankok az online szerződéskötéses szolgáltatásaikat a Magyar Nemzeti Bank által megfogalmazott kritériumok alapján indíthatják el. A bankok a nyugati országoktól is sokat tanulhatnak ezen a téren, hiszen többek között Németországban és Ausztriában már régebb óta van lehetőség online szerződést kötni. A korszerű biztonságtechnikai eszközök alkalmazása a bankok érdeke is, nemcsak az ügyfeleké, hiszen egy esetlegesen bekövetkező adatbiztonsági baki rájuk nézve sem előnyös.

 

A biztonságos ügyintézéshez hozzátartozik, hogy a videóazonosítást, akárcsak bármilyen ügyfélszolgálattal folytatott telefonhívást a hitelintézet rögzíteni fogja. A Cofidis például jelzi a weboldalán megjelező tájékoztatóban, hogy sikeres hitelbírálat esetén a felvételt nyolc éven keresztül egy zárt informatikai rendszerben tárolják, az igénylés folyamán feltöltött dokumentumokat pedig archiválják. Negatív hitelbírálat esetén pedig a videóhívásról készült felvételt és a feltöltött dokumentumokat is nyolc napon belül törlik a rendszerükből.

 

Kényelem és környezettudatosság

 

Az ügyfelek egy részét valószínűleg a kényelem motiválja, de legalább ennyire fontos tényező az is, hogy az online ügyintézéssel rengeteg papírt spórolhatunk meg, amivel óvjuk a környezetünket; sokak számára ez is befolyásoló tényező lehet bankválasztáskor.

 

A Bank360 szakértői arra számítanak, hogy még ebben az évben megjelenhetnek további pénzügyi szereplők az online hitelek piacán. Ezenkívül, az online megoldások fejlesztése mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra a bankok, hogy ne csak a személyi számítógépünkön, hanem mobilon is elérhető legyen a legtöbb szolgáltatásuk. Ezek a technológiai újítások összhangban vannak a felhasználói szokásokkal, így a Bank360 szakértői azt prognosztizálják, hogy a banki mobilalkalmazások folyamatos fejlesztése mellett belátható időn belül a személyi kölcsön online igénylési folyamata is egyre több ügyfél számára lesz elérhető okostelefonon keresztül.

 

Az online elérhető gyors és kényelmes megoldások azonban nem helyettesítik a megfontolt pénzügyi döntéseket. Érdemes mindig egy hitelkalkulátor segítségével összehasonlítani az ajánlatokat, mielőtt kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbb hitelt, így a lehető legkedvezőbb kölcsönből valósíthatjuk meg céljainkat.

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum