Online személyi kölcsön

Fogyasztóbarát személyi kölcsönök: júliustól az online elérhetőség is kötelező

Online személyi kölcsön

Fogyasztóbarát személyi kölcsönök: júliustól az online elérhetőség is kötelező

Vrazsovits Rita
2021-06-17 Frissítve: 2022-01-18
2021-06-17 Frissítve: 2022-01-18
14771593

Hét banknál érhető el jelenleg minősített fogyasztóbarát személyi kölcsön - ezek mindegyike megfelel a Magyar Nemzeti Bank által kialakított feltételrendszernek, ami ahhoz szükséges, hogy egy pénzügyi szolgáltatás elnyerje a minősített fogyasztóbarát jelzőt. Július 1-jétől a jelenlegi kritériumok mellett egy további feltételnek is meg kell felelni a fogyasztóbarát személyi kölcsönöknek: 100 százalékban elérhetőnek kell lenniük online is. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy állnak a bankok két héttel a határidő előtt.

 

2017 óta érhetők el a hazai hitelpiacon a minősített fogyasztóbarát pénzügyi szolgáltatások: elsőként a fogyasztóbarát lakáshitelek, majd a fogyasztóbarát otthonbiztosítások indultak el, 2021. január óta pedig fogyasztóbarát személyi kölcsönt is igényelhetnek a lakossági ügyfelek. Ezt jelenleg hét banknál tehetik meg: 

 

  • Budapest Bank,
  • Cetelem,
  • Cofidis,
  • Erste Bank,
  • MKB Bank,
  • OTP Bank,
  • Takarékbank. 

 

A fogyasztóbarát minősítést az alábbi kritériumok teljesítése után lehet elnyerni:

 

  • fix kamatozás, 
  • annuitásos törlesztés,
  • szabad felhasználhatóság,
  • legfeljebb 84 hónapos futamidő, 
  • a kamatfelár 500 ezer forintos hitelösszeg alatt nem haladhatja meg a 15 százalékpontot, 500 ezer forintos hitelösszeg felett pedig a 10 százalékpontot a választott referenciaértékhez képest.
     

Július 1. után csak az lehet fogyasztóbarát, ami online is elérhető

Július 1. után csak akkor lehet fogyasztóbarát egy személyi kölcsön, ha teljes folyamatában online is megoldható az igénylés. Megnéztük, melyik banknál mi a helyzet ezen a területen. 

 

A Budapest Banknál személyes ügyintézés nélkül már elérhető a személyi kölcsön, az online felület elektronikus nyitvatartási ideje hétfőtől péntekig tart, 9:00 és 17:00 óra között, de az igénylés bármikor elindítható, akár hétvégén is. Az online igényelhető hitelösszeg 800 000 - 6 000 000 forint között van, a futamidő pedig 12-60 hónap között választható. A bank legalább havi nettó 250 ezer forint jövedelmet vár el az igényléshez. A Budapest Bank fogyasztóbarát személyi kölcsöne szabad felhasználásra igényelhető. 

 

A Cetelemnél az igénylés elindítható online, az igényléshez szükséges dokumentumokat azonban e-mailben vagy postán van lehetőség elküldeni. A fiókba tehát nem szükséges bemenni az igénylésnél, de a folyamat még nem teljesen online.

 

A Cofidis fogyasztóbarát személyi hitele elérhető online, több mód közül is választhatunk a szerződéskötésnél. Az egyik lehetséges út a videóhívás egy ügyintézővel: ezen belül elérhető a szóbeli és a papíralapú szerződéskötés, illetve az elektronikus aláírás is. Kiegészítő biztosítás kötésénél, illetve adóstárs bevonásánál csak a videóhívás választható.

 

A másik lehetőség, hogy önállóan, szóbeli nyilatkozat útján adjuk be a hiteligényt. Ekkor nem szükséges egyeztetni a hitelintézet munkatársával. Fontos, hogy ha ezt az utat választjuk, akkor egyedül kell lennünk egy zárt helyiségben, anélkül, hogy bárki megzavarna a folyamat közben. 

 

Az Erste Banknál az internetbankon keresztül van lehetőség az online személyi kölcsön igénylésre, ebben az esetben folyósítási díjat sem kell fizetni. Személyes ügyintézés esetén azonban a folyósított hitelösszeg 0,75 százalékát számolja fel a bank, ami megfelel az MNB szabályozásának. 

 

Az MKB Bank is elindult az online személyi kölcsön igénylés lehetőségével. A hiteligény leadása után a videó azonosításra hétfőtől péntekig 9:00 és 17:00 óra között van lehetőség, mely után maximum egy munkanapot vesz igénybe a hitelbírálat. Pozitív eredmény esetén a szerződés elektronikusan megköthető, SMS kód megadása után. Az online igénylésre jelenleg alkalmazottaknak és nyugdíjasoknak van lehetősége, legalább havi nettó 200 ezer forint jövedelem igazolása esetén. A hitelösszeg 1 000 000 - 2 000 000 forint között lehet - ennél magasabb összeg igénylésére személyesen van lehetőség. A futamidő 24-84 hónap között választható. 

 

Az OTP Bank jelenleg az internetbankos regisztrációval rendelkezők számára biztosítja az online hiteligénylés lehetőségét, amihez OTP-s számla nyitása is szükséges. Ha ez megvan, akkor a folyamat rugalmas, mivel egy online elindított hiteligénylést be lehet fejezni személyesen, illetve a személyesen beadott igénylés is befejezhető online is. 

 

A Takarékbanknál is a banknál már szerződéssel rendelkező ügyfelek igényelhetik teljesen online a fogyasztóbarát személyi kölcsönt, emellett ügyfélkapus regisztrációra is szükség van. Online a maximálisan igényelhető hitelösszeg hárommillió forint, ennél magasabb hitelösszeg felvételére csak személyesen van lehetőség, illetve adóstárs bevonás és hitelkiváltás is csak így lehetséges.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!