Fiatalok kártyával fizetnek az italért

Nem elég olcsón utalunk pénzt belföldön az MNB szerint

Fiatalok kártyával fizetnek az italért

Nem elég olcsón utalunk pénzt belföldön az MNB szerint

Varga Zsombor
2021-07-14 Frissítve: 2022-01-18
2021-07-14 Frissítve: 2022-01-18
15171745

A 2020-as fizetési trendek az azonnali fizetésről, az érintésmentes technológia térnyeréséről, és -részben a járvány okozta lezárások miatt- az online fizetés előretöréséről szóltak- hangzott el az MNB fizetési rendszerről szóló sajtótájékoztatóján szerdán. Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a koronavírusnak volt a pénzforgalom számára pozitív hatása is, hiszen az elektronikus fizetések nagyobb arányban növekedtek a készpénzes fizetéseknél.

 

A mindennapi pénzügyek digitalizálódását mutatja, hogy tavaly már meghaladta az 1 milliárdot a kártyás fizetések száma. Bár a tranzakciók teljes száma is visszaesett mindeközben a járvány miatt, ezek már egyre nagyobb arányban teljesültek kártya segítségével. Ugyanis már a fizetések több, mint egyötöde, 22,4 százaléka volt kártyás fizetés. A lakossági fogyasztás több, mint harmadát tették ki a kártyás fizetések, ezzel összefüggésben pedig a készpénzfelvételek száma is jelentősen visszaesett, és így az ATM-ekből felvett pénz mennyisége most először múlta alul a kártyás vásárlások összértékét.

Az elektronikus térnyerést az infrastruktúra is segítette, így 2020 végén 123 ezer fizikai mellett már 24 ezer internetes elfogadóhely is működött, ami az utóbbi esetében jelentett magas, 29 százalékos növekedést. Már 60 százaléka elfogadott kártyás fizetést az online pénztárgép használatára kötelezett kereskedők közül 2020-ban. A gyorsan növekvő számot az a jogszabály is segítette, hogy idén januártól az online pénztárgépet használó boltoknak már mindenképp lehetőséget kell biztosítani elektronikus fizetésre.

 

Az azonnali fizetés bevezetése nem okozott problémát a bankoknak, így összesen 35 százalékra emelkedett az azonnali fizetés tranzakcióinak aránya, ami nemzetközileg is kiemelkedőnek számít a bevezetés évében. Ennek oka az, hogy kötelező volt minden pénzügyi szolgáltatónak belépnie a rendszerbe. Az infrastruktúrának ennek ellenére kell még fejlődnie, például fizetési kérelem vagy a QR-kód szabvány elterjedését lehetne gyorsítani, illetve a bolti fizetéseknél is nagyobb mértékben jelenhetne meg az azonnali fizetés az online terjedés mellett. A 10 millió forintos megbízási limitet is megemelheti a jövőben az MNB.

 

A jegybank arra is felhívta a figyelmet, hogy az átutalások díjazása még nem elég kedvező, ami gátolhatja az azonnali fizetés elterjedését. Hogy ne legyen túl magas az ügyfelek által fizetett díj, a jegybank üzenete szerint a bankoknak csomagáras díjazást kellene bevezetniük az átutalások esetén, amivel elérhetővé válna a nagyszámú, akár korlátlan átutalás is a havi díj megfizetése mellett. A többfaktoros hitelesítés bevezetése után érdekes módon arról érkezett több panasz, hogy a bankok nem mindig alkalmazzák ezt az erős ügyfélhitelesítést, vagyis a fogyasztók gyorsan hozzászoktak az új biztonsági szabályokhoz. Ugyanakkor bármi probléma felmerül, a kárfelelősség a bankoké, vannak a többfaktoros hitelesítés kötelezettsége alól kivételek, és a bankok is igyekeztek ügyfélbarát megoldásokat találni e téren- közölte az MNB megnyugtatásul.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!