Most már akár mi is kérhetjük, hogy utaljanak nekünk

Áprilistól már bárki utalhat fizetési kérelemre, amivel időt és pénzt spórolhat

Most már akár mi is kérhetjük, hogy utaljanak nekünk

Áprilistól már bárki utalhat fizetési kérelemre, amivel időt és pénzt spórolhat

Vrazsovits Rita
2024-03-27 Frissítve: 2024-07-06
2022-08-19 Frissítve: 2024-07-06
28941944

Olyan szokatlan, hogy sokan még azért nem használják, mert nem hiszik, hogy van ilyen. Pedig az online fizetési kérelemmel akár úgy is kaphatunk valakitől átutalással pénzt, hogy csak a mailcímét vagy telefonszámát ismerjük. Áprilistól a bankok számára már kötelező lesz fogadni a bankszámlavezető ügyfeleiknek érkező fizetési kérelmeket. Most mindent megtudhatsz erről. Érdemes kipróbálni!  


Az azonnali fizetési rendszer indulásával vált elérhetővé Magyarországon a fizetési kérelmek küldése és fogadása is. Az azonnali, 5 másodpercen belüli utalástól eltérően ez a szolgáltatás nem volt kötelező a bankok számára, így 2020 márciusában még nem lehetett mindenhol használni, mára azonban a nagybankok többségénél már elérhető ez a megoldás is. 

 

2024. április 1-től már kötelezettsége is van a bankoknak ezzel a szolgáltatással kapcsolatban, a fizetési kérelmek fogadását ugyanis mindenkinek elérhetővé kell tennie. Ha tehát egy számlavezető ügyfélnek valaki fizetési kérelmet küld, akkor azt a magyarországi bankoknál már biztosan megkapják a címzettek. A fizetési kérelem küldésének biztosítása továbbra sem kötelező, ennek lehetősége és díja bankonként változhat. Összefoglaltuk, mit érdemes tudni a fizetési kérelmek küldéséről és fogadásáról.

 

Hogyan működik a fizetési kérelem?

Az eseti utalásoknál általában minden esetben meg kellett várni, hogy a fizető fél elindítsa az utalást. Ezen egyszerűsít a fizetési kérelem indítása: ha valakitől utalást várunk vagy szeretnénk, mi is kezdeményezhetjük a tranzakciót, és a másik félnek már csak jóvá kell hagynia azt, lényegében egy egyszerű engedélyezéssel. Ehhez természetesen az kell, hogy a fizetési kérelmet küldőnek és kapónak is legyen bankszámlája. A fizetési kérelmet a számlavezető bankjától (vagy az ilyen jogosultsággal rendelkező cégtől, szervezettől) küldi ki az utalást kérő a kérelem címzettjének bankszámlájára. 

 

Mindez akár a bankszámlaszám ismerete nélkül is megoldható, ha a fizetési kérelmet fogadó félnek a bankjánál be van állítva másodlagos számlaazonosítója, ami lehet az e-mail címe, telefonszáma vagy adóazonosítója. Fizetési kérelem indítására és fogadására is kizárólag a bankok, illetve a rendszerbe regisztrált cégek online felületein van lehetőség, papír alapon, személyes ügyintézéssel nem. 

 

Fontos, hogy a fizetési kérelem küldése vagy fogadása önmagában még nem jár pénzmozgással. Ahhoz, hogy az utalás megtörténjen, a fogadó félnek 60 napon belül el kell fogadnia a kérelmet. Ennyi ideig érvényes a kérelem, vagyis ennyi idő áll rendelkezésre a kérelem elfogadására vagy elutasítására. Ha figyelmen kívül hagyjuk és 60 napig nem teszünk vele semmit, akkor sem megy végbe az utalás. Az azonnali utalás jellemzői a fizetési kérelemnél is érvényesek, ami azt jelenti, hogy a kérelem elfogadása után a pénz néhány másodpercen belül megérkezik a kedvezményezett számlájára

 

A 60 napos érvényességi idő a maximum, ennél a fizetési kérelem küldője akár rövidebb határidőt is megszabhat. 

 

Mikor lehet hasznos a fizetési kérelem?

A fizetési kérelem az eseti átutalásokat segíthet egyszerűbbé tenni. Küldőként azt kell megadnunk, hogy kitől és mekkora összeget szeretnénk kapni, a másik oldalon pedig nincs más teendő, mint elfogadni a kérelmet, amivel az utalás is megtörténik. Így nem kell kikeresni és megadni a bankszámlaszámot, illetve egyesével megadni az utalás paramétereit. Fogadóként akkor lehet ez a szolgáltatás kifejezetten hasznos, ha olyan szolgáltatónak utalnánk, akinél nincs lehetőség kártyás fizetésre, de emellett bármilyen eseti utalásnál is leegyszerűsítheti a tranzakciót. 

 

Melyik bankoknál lehet fizetési kérelmet küldeni?

2024. április 1-től a bankoknak kötelező fogadni a beérkező fizetési kérelmeket, a küldésre azonban ez a szabály még nem vonatkozik. A küldési és a fogadási limit 20 millió forint. A Giro Zrt. honlapján korábban közzétett lista szerint fizetési kérelem küldésére az ezt vállaló bankokon kívül lehetőség van többek között a Fundamenta Lakáskasszánál, a Billingonál, a Magyar Fejlesztési Banknál és az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztárnál. A teljes, folyamatosan frissülő lista a GIRO oldaláról tölthető le

 

Ahogyan az látszik, nem csak bankok vannak a küldésre regisztráltak között, hanem például online számlázó programot működtető szolgáltató is. Nála például a számla kiállításával és elküldésével egyszerre a fizetési kérelem is elmehet  a számla címzettjének, ha az olyan banknál vezeti a számláját, ahol befogadnak fizetési kérelmet.

 

Nem lenne meglepő, ha néhány éven belül az elektronikus számla és a fizetési kérelem együttes elküldése már széles körben automatizmussá válna a cégek közötti számlaforgalomban. Ezt az is segítheti majd, ha a széles körben használt számlázóprogramoknál erre automatikusan lesz lehetőség. A fizetési kérelem használatát az is növelheti, ha nagy közszolgáltatók, illetve az állami szervezetek (például az adóhatóság) is elkezdik ezt a lehetőséget használni. (Természetesen a csoportos beszedés lehetősége továbbra is megmarad, aki ilyen módon fizeti a havi számláit, rendszeres fizetni valóit, annak nem kell használni a fizetési kérelmet.) 

 

Mennyibe kerül a fizetési kérelem?

A fizetési kérelmek fogadása, illetve az azzal összefüggésben elindított tranzakció díjmentes a magánszemélyek számára, az ilyen utalásokra már nem kell tranzakciós illetéket fizetni, tehát az ilyen módon történő utalással még spórolhatunk is. A fizetési kérelmek küldése ellenben nem ingyenes szolgáltatás, azért külön fizetni kell, akárcsak az eseti átutalásokért. A szolgáltatást kínáló bankok azonban többnyire elengedik a díjat, ami fizetési kérelmenként 50-55 forint között lenne egyébként. Ha bankon kívül indítunk fizetési kérelmet, 100 forint körül is lehet ez az összeg. 

 

Külön kérni kell, de arra is van lehetőség, hogy letiltsuk a beérkező fizetési kérelmeket. Ennek a díja a banktól és az ügyintézés felületétől függően 500-1500 forint között van.

 

Ha fizetési kérelmet másodlagos számlaazonosítóra is szeretnénk kapni, akkor azzal számolni kell, hogy a másodlagos számla azonosító rögzítésének / törlésének / módosításának van díja. Online, a mobilbankot használva ez a művelet önállóan megoldható, és mindössze néhány percet vesz igénybe. Ilyenkor az ára is kedvezőbb: ha kedvezményes időszakot fogunk ki, ingyenes is lehetséges, egyébként 100-500 forint között van a díj. Ha a bankfiókban intéznénk ugyanezt, akkor 1000-1600 forint közötti összeggel kell számolnunk. A másodlagos számlaazonosítót emellett évente meg is kell erősíteni, amiért szintén felszámolhatnak díjat a bankok. 

 

Mi történik, ha valamit elrontok a fizetési kérelem küldésénél vagy fogadásánál?

Ha küldőként valamelyik adatot nem jól adtuk meg, akkor vissza lehet hívni a már elküldött kérelmet. Ebben az esetben fizetni sem kell érte. Ha fogadóként szeretnénk módosítani az adatokon, arra viszont csak korlátozottan van lehetőség. A közlemény módosítható, az összegen azonban csak abban az esetben lehet változtatni, ha a kérelem küldője engedélyezte. 

 

Ha nem akarjuk elfogadni a kérelmet, akkor megjelölhetjük az elutasítás indokát - például egy hibásan megadott adat is ilyen lehet.

 

Mit tegyek, ha gyanús fizetési kérelmet kaptam?

Ahogy fentebb is írtuk, a kérelem elküldése önmagában nem jár pénzmozgással, tehát amíg nem hagyjuk jóvá a tranzakciót, nem történik semmi. Mielőtt elfogadjuk a kérelmet, minden esetben nézzük meg a feladót, és bizonyosodjunk meg arról, hogy a fizetési kérelem jogos. Ha mégis jóváhagytunk egy olyan kérelmet, ami gyanús tranzakciónak vagy jogtalannak tűnik, mielőbb keressük fel a bank ügyfélszolgálatát.

 

A fizetési kérelmek érkezése akár le is tiltható, ettől függetlenül viszont továbbra is van lehetőség a küldésre.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!