A legkedvezőbb diákszámlák 2019

Így válassz okosan diákszámlát 2024-ben

A legkedvezőbb diákszámlák 2019

Így válassz okosan diákszámlát 2024-ben

Vrazsovits Rita
2019-08-09 Frissítve: 2023-12-28
2019-08-09 Frissítve: 2023-12-28
4417860

Diákként minden téren olcsóbb az élet, így van ez a bankolásnál is, amit érdemes kihasználni. Előbb vagy utóbb mindenkinek szüksége lesz saját bankszámlára, de nemcsak ezért érdemes minél előbb számlát nyitni, hanem azért is, mert a pénzügyi tudatosságot is fejleszti, ha megtanulsz bankolni és a pénzzel bánni. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy melyik bank milyen feltételekkel kínálja a diákszámlákat, és hogy mire érdemes odafigyelni, ha ez lesz életed első bankszámlája.

 

Erre érdemes figyelni a választásnál

 

Ha még nem bankoltál, akkor választás előtt elsőként azt érdemes átgondolni, hogy hogyan fogod kihasználni a számlát. 

 

  • Inkább kártyával fizetnél készpénz helyett? 

  • Dolgozol suli mellett és ide szeretnéd kapni a fizetésedet? 

  • Online is szoktál vásárolni és szeretnéd mobilon figyelemmel kísérni a pénzügyeidet? 

 

Ez mind megoldható a diákszámlával, a lényeg, hogy kitapasztald a saját szokásaidat, mert a későbbiekben is jobban jársz, ha a pénzügyi szokásaidhoz igazítod a számlacsomagot, nem pedig fordítva.

 

A költségek

 

Legalább ugyanilyen fontos, hogy mennyibe fog kerülni a bankolás. A diákoknak kifejezetten kedvező csomagokat kínálnak a bankok, de az éves díjaknál így is lehet akár több ezer forintos különbség is, ha összevetjük a kedvezőbb és a drágább ajánlatokat. 

 

Azt is érdemes szerződéskötés előtt megnézni, hogy a díjakért milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe. A kártyás vásárlásokért egyik banknál sem kell fizetni, viszont az utalásoknál és a csoportos díjbeszedéseknél nagyobb eltérések lehetnek. Ugyanez igaz a netbank használatára is, ami nem ingyenes minden hitelintézetnél. A kártyadíjjal is érdemes számolni, illetve arra figyeljünk oda, hogy diákként nem mindenhol van lehetőség társkártyát igényelni.

 

Az ingyenes készpénzfelvétel feltételei 

 

A törvény 2014. február 1. óta havonta két ingyenes készpénzfelvételt biztosít 150 000 forintig, a 16 éven felüli számlatulajdonosoknak. A kedvezmény nem automatikus, a számlavezető banknál kell arról nyilatkozni, hogy melyik számlánál szeretnénk élni ezzel a lehetőséggel - akkor is, ha csak egy számlánk van. A kedvezmény feltétele, hogy rendelkezzünk Magyarországon állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel, illetve hogy írásban nyilatkozzunk arról, hogy szeretnénk igénybe venni a kedvezményt. Az MNB oldalán részletes leírást olvashatunk az ingyenes készpénzfelvételről.

 

A bankszámla kalkulátorral egyszerű a döntés

 

A bankkártyákkal kapcsolatos részletes információkat a bankok weboldalán, a hirdetményekben találod meg. Ha szeretnél több bankot is összehasonlítani, akkor az adatok bogarászása akár napokat vehet igénybe. Ezt az időt viszont megspórolhatod egy bankszámla kalkulátorral, ahol mindössze néhány kattintással összevethetjük a piacon elérhető ajánlatokat.

 

A Bank360 kalkulátorával több paraméter alapján is személyre szabhatod a találati listát. Nézzük meg, hogyan működik a bankkártya kalkulátor:

 

  1. Válaszd ki a hozzád legközelebb álló ügyfélprofilt!

 

Az alábbi profilok közül választhatsz:

 

  • digitális bankolás,

  • sok kártyás tranzakció,

  • több készpénzhasználat.

 

Ha úgy érzed, hogy egyik profil sem passzol hozzád, egyedi kalkulációra is van lehetőség. Itt beállíthatod, hogy:

 

  • hány átutalást bonyolítasz havonta - bankon belül és bankon kívül,

  • hány csoportos beszedési megbízásod van,

  • mennyit vásárolsz a bankkártyáddal,

  • használod-e a netbankot,

  • kérsz-e SMS szolgáltatást, 

  • mennyi készpénzt tervezel felvenni.

 

  1. Add meg, hogy havonta mekkora jövedelem érkezik a számládra!

 

Ha nem állandó az összeg, akkor számolj az elmúlt három hónap átlagával, és írj be egy közelítő értéket.

 

  1. A további beállításoknál meg tudod adni, hogy:

 

  • videós számlanyitást szeretnél-e,

  • szükséged van-e mobiltárcára,

  • diákszámlát szeretnél-e nyitni,

  • milyen típusú kártyát szeretnél.

 

A megadott adatok alapján a kalkulátor sorba rendezi bankonként az aktuálisan elérhető legkedvezőbb számlacsomagot. Ha szeretnél ennél több ajánlatot összehasonlítani, akkor erre is van lehetőséged.

 

Ezek a legolcsóbb diákszámlák 2021-ben

 

Kíváncsiak voltunk, hogy melyik banknál járnak legjobban a diákok, ezért a kalkulátort hívtuk segítségül. Az ügyfélprofilnál a digitális bankolást részesítettük előnyben, a számlára érkező jövedelemhez pedig 80 000 forintot írtunk be. Csak a diákszámlákat szerettük volna összehasonlítani, így ezt is beállítottuk a kalkulátorban. 

 

Ha az első éves díjak alapján hasonlítjuk össze a számlákat, akkor a CIB ECO ForYou számlája a legolcsóbb. Ez a termék 18-24 év között érhető el, így az egyetemi tanulmányok megkezdése előtt jó választás lehet. Az első évben nem kell fizetni a bankkártyáért, viszont a második évben a főkártya díja 4112 forint. A számlához elektronikus Visa kártya jár. A tranzakciók közül az első évben csak a csoportos beszedésért kell fizetni, az utalás ingyen van. A második évtől kezdve fizetni kell a bankon belüli és kívüli utalásokért is. A CIB-nél akár online is nyithatsz számlát, videóhívással.

 

Akár virtuális kártyával is igényelhető a Budapest Bank Hello BB számlacsomagja, már 14 éves kortól. Az első évben itt sem kell fizetni a kártyáért, a második évben viszont 2694 forintba kerül a plasztik. A CIB diákszámlájával ellentétben itt nem lehet társkártyát igényelni. A számlavezetés itt is ingyenes, viszont a bankon belüli és kívüli utalásokért többet kell fizetnünk. A Hello BB számlacsomag feltétele, hogy havonta minimum 10 000 forintot vásároljunk kártyával. A számlacsomag díja az első évben 3168 forint, a második évben pedig 5862 forint. A Budapes Banknál 25 éves korig lehet diákszámlád.

 

A K&H ifjúsági számlacsomagja 14-18 éves kor között érhető el, Maestro érintőkártyával. A kártya itt a legolcsóbb a három ajánlat közül, az első évben ingyenes, a második évben pedig mindössze 1263 forint. A tranzakciók közül az eseti és az állandó átutalásért, illetve a csoportos beszedési megbízás teljesítéséért kell fizetni, évente körülbelül 5800 forintot.

 

5 tuti tipp, hogy a lehető legolcsóbban bankolhass

 

  1. Kérj elektronikus számlakivonatot a papíralapú helyett! Így nemcsak a havidíj lesz olcsóbb, de a környezettel is jót teszel.

  2. Nyilatkozz a havi két ingyenes készpénzfelvételről! Ha ezt elmulasztod, akár évi több ezer forinttal is nőhetnek a költségeid. 

  3. Ne vegyél ki többször pénzt, mint ahányszor feltétlenül muszáj - hasonló okok miatt, mint az előző pontnál.

  4. Amit lehet, azt a netbankban intézd el! Ha telefonon vagy személyesen intézed az ügyeidet, azért plusz díjat számolhatnak fel a bankok.

  5. A kártyával történő fizetés díjmentes, és egyben a legegyszerűbb megoldás is. Fizetés előtt győződj meg arról, hogy a bankkártyád adatai megbízható szolgáltatóhoz kerültek-e.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!