Már hétéves kortól lehet a gyerekünknek bankkártyája

Kártyával és bankszámlával indulhat az iskola már az alsósoknak is

Már hétéves kortól lehet a gyerekünknek bankkártyája

Kártyával és bankszámlával indulhat az iskola már az alsósoknak is

Bank360 tartalom
2022-08-22 Frissítve: 2023-07-27
2022-08-22 Frissítve: 2023-07-27
28974911
28718564

A tudatos pénzhasználatot nem lehet elég korán kezdeni, és ennek első lépcsője általában a zsebpénz és annak beosztása. A “zseb” most már az általános iskolásoknál is lehet bankkártya, ennek költéseit ráadásul a szülő folyamatosan tudja ellenőrizni.

 

Többnyire az iskolába járással válnak pénzhasználóvá a gyerekek, ekkor költenek először a szülőktől vagy/és nagyszülőktől, rokonoktól kapott zsebpénzükből, ajándékösszegekből saját maguk. Ma már azonban ez sem jelent okvetlen készpénzt. Akár egy első osztályos gyermeknek is nyithatunk speciális diákszámlát, és már alsó tagozatos korában is lehet saját bankkártyája.

 

Ennek limitjeit a szülők állíthatják be. Így egyrészt nem kell attól tartaniuk, hogy a gyerekek pillanatok alatt elköltik a havi zsebpénzüket, nagyszülőktől kapott ajándékot, másrészt folyamatosan látják azt is, hogy a gyerekük éppen hol és mit vesz a pénzéből. 

 

A nagyon is igazi gyerek kártyával így nemcsak korán megtanulják az elektronikus pénzhasználatot, bankolást a gyermekeink, hanem a pénzük is nagyobb biztonságban lesz, ráadásul a szülőként mi is jobban rálátunk a költéseikre. 

 

Az iskolakezdés jó lehetőség arra, hogy meggondoljuk, eljött-e már ennek az ideje a gyerekünknél, és milyen használatot alakítunk ki neki. 14 éves kor alatti számlanyitási lehetőségből a kínálat még szűk a hazai bankoknál, és ezek közül sem mindegyik teszi lehetővé azt, hogy bankkártyát is kaphassanak. Iskolás kortól az Ersténél (Cseperedő), az OTP-nél (Junior) és a K&H-nál (ifjúsági) is van speciális, díjmentes számlacsomag. Ezek közül az első kettőnél 7 éves kortól már betéti bankkártya is igényelhető. (Hétéves kortól a revolutosok is kérhetnek a számlájuk mellé egy speciális számlát és kártyát a gyereküknek.) 

 

Az Erste Bank tapasztalatai szerint a legfiatalabb ügyfelei közül minden második aktívan használja a bankszámláját, a 6-14 évesek számára elérhető Cseperedő számlák 40 százalékához pedig bankkártyát is igényeltek. A gyerekek plasztikkal a leggyakrabban élelmiszerboltokban és szupermarketekben vásárolnak, de szívesen költenek online játékokra, illetve az ezekhez kapcsolódó digitális árukra és szolgáltatásokra is, valamint éttermekben is.

 

Eddig  mintegy 2500 Cseperedő számlát nyitottak a szülők. A Cseperedőhöz kapcsolódó pénzforgalom (be- és kifizetések összértéke) 2021-ben meghaladta az 551 millió forintot. A kártyát is kapó gyerekek csaknem ötöde használta plasztikját ATM-es pénzfelvételre, illetve – többségében szülői támogatással – ugyanilyen arányban ATM-es pénzbefizetésre. Tavaly minden második kártyával vásároltak, átlagosan havonta kétszer, alkalmanként átlag 2 ezer forint értékben. 

 

A Cseperedőhöz kapott Mastercard kártyának 10 ezer forintos a vásárlási és ötezer forintos a készpénzfelvételi limitje, de ezt a szülők szabadon átállíthatják. Ezen felül mindig nyomon követhetik a gyermekük aktuális egyenlegét, vásárlásait vagy készpénzfelvételét, továbbá bármikor hozzáférhetnek a bankkártya beállításaihoz.

 

Természetesen az ilyen számlákon a gyerekek takarékoskodhatnak is, mint egykor a nagyszülők takarékbélyeg vásárlásával. Maguk is befizethetnek rá, ha valahonnan éppen kapnak egy ajándékösszeget például karácsonykor vagy húsvétkor.

 

Az iskolakezdés jó lehetőség arra, hogy a pénzhasználatban is elkezdjék megtanulni, megtapasztalni azt a gyerekek, amit felnőttkorukban már nagyobb tétben kell majd megtenniük.

 

A bankszámlák és -kártyák esetében a következő lépcsőfokot a 14 éves kor jelenti. Innentől a bankolás felső tagozatán már sokkal szélesebb a kínálat, és a használat is szabadabb. Ráadásul ezért a korosztályért már kifejezetten versenyeznek a bankok, hiszen sokaknál itt dől el, hol bankolnak majd már pénzkeresőként. Ezekről a lehetőségekről itt írtunk részletesebben.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!