Táskából egy gyerek se örül egy leharcoltnak, de íróasztalból jó lehet a használt is

A tanévkezdésnek is betesz a 10 százalék feletti infláció

Táskából egy gyerek se örül egy leharcoltnak, de íróasztalból jó lehet a használt is

A tanévkezdésnek is betesz a 10 százalék feletti infláció

Vrazsovits Rita
2022-08-23 Frissítve: 2022-08-25
2022-08-23 Frissítve: 2022-08-25
28975160
28718564

Kezdődik az új tanév, ami sok család számára jár együtt a kiadások növekedésével. Mit tehetnek azok, akiknek nincs módja saját megtakarításból átvészelni ezt az időszakot? Min lehet spórolni? Megéri-e hitelt felvenni, és mennyiért lehet most kisösszegű kölcsönt kapni? 

 

Néhány nap múlva ismét becsöngetnek, ami a szülőkre minden évben komoly anyagi terhet ró. Idén ehhez hozzácsapódik a már 10 százalék feletti infláció is, ami a tanszerek és az iskolakezdéshez kapcsolódó termékek árát sem kíméli. Ezen a szeptemberi családi pótlék előrehozott utalása is csak részben segít, egy többgyermekes család számára a kiadások akár több tízezer forinttal magasabbak lehetnek, mint tavaly. A drágább tételek közé tartozik 

  • a tornafelszerelés (ruhák, cipő), 
  • füzetek, rajzlap, egyéb papíráruk,
  • toll, ceruza, tolltartó stb.,
  • iskolatáska, 
  • menza,
  • tankönyvek,
  • hangszerek, sportszerek,
  • informatikai eszközök (tablet, laptop stb.).

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019-re vonatkozó összefoglalója szerint egy átlagos 19 év alatti gyermek tanévkezdése 25 649 forintba került, aminek a legnagyobb részét a tornafelszerelés, a ruha és a cipő tette ki, 37,9 százalékot. A 2021-es infografika hasonló arányt mutat, az összesítő adat azonban ebben az évben már lemaradt, így jobb híján az inflációra tudunk támaszkodni. 2019-ről 2021-ig 12,26 százalékkal számolva 28 794 forintra jön ki a tavalyi átlagos költség, idén pedig ez már biztosan 30 ezer forint felett van.

 

Az online oktatás is megdobhatja a költségeket

A járványügyi adatokat figyelembe véve az online oktatás lehetőségét idén sem lehet kizárni, így ha eddig nem tették meg, vagy ehhez még új dolgok kellenek, erre is érdemes felkészülni a szülőknek. Ez plusz informatikai eszközök beszerzését jelenti, ami akár több százezer forintos tétel is lehet, ha minden tanuló, vagy ha szükséges, minden családtag számára egy jobb tablet vagy laptop beszerzése a cél, esetleg a komolyabb netes csomagot is vásárolni kell. 

 

Nem kell mindenből újat venni

Általánosságban segíthet a spórolásban, ha tudatosan, akár több évre előre gondolkodva vásárolunk a tanévkezdésre. Egy valamivel drágább, de jobb minőségű iskolatáska például évekig jó szolgálatot tehet, de ugyanez igaz a kisebb tételekre is, mint amilyen a tolltartó vagy a tesi felszerelés.

 

Az iskolai eszközök egy részét pedig később ki tudja használni a második, harmadik gyermek is. Ennek ugyan ők kevésbé szoktak örülni, a család pénztárcájának azonban (nem mellesleg a környezetnek is) kifejezetten jót tesz, ha nem kell minden évben egy kisebb vagyont elkölteni arra, ami kis odafigyeléssel még a következő tanévben is használható. 

 

Ha az iskolakezdés bútorvásárlással is jár, akkor érdemes szétnézni a használt cikkeket is kínáló oldalakon, Vaterán, Jófogáson. Ezeken sokszor nagyon jutányos áron lehet hozzájutni jó állapotban lévő bútorokhoz, mert sokan valójában szabadulni akarnak a fölöslegessé vált, kinőtt bútortól, íróasztaltól, széktől, polctól, más eszköztől, nem az ár nekik a lényeg. Ezek az újonnan elég drága tárgyak ráadásul jellemzően kevésbé érzékenyek a gyerekeink számára, mint azok, amelyeket az iskolába is magukkal visznek.

 

Ha nem fér bele minden a keretünkbe, mennyiért kapunk kisebb kölcsönt?

A tanévkezdés az iskolás gyerekek számától függően nagy kiadással jár, de pusztán ezért kölcsönt felvenni csak akkor érdemes, ha tényleg nincs rá más megoldás. Különösen a 12 hónapnál hosszabb futaimdejűt gondoljuk át, hiszen tanévkezdés egy év múlva is lesz, a hitelt pedig ebben az esetben még akkor is törleszteni kell.

 

Vannak azonban olyan informatikai eszközök, amelyekre elég egyszer beruházni és utána évekig jók lesznek - ilyen például egy jó számítógép -, ha a nagyobb gyerek egyetemre megy. Ebben az esetben akár egy kisebb összegű kölcsön is segíthet a vásárlásban, de érdemes alaposan körülnézni, mert nemcsak a tanszerek árai között lehet óriási szakadék, de a gyorskölcsönök kamatai között is. 

 

Nagyobb, középiskolába, netán már egyetemre menő gyerek esetében a kiszemelt albérlet induló költsége, főleg az esetleg több hónapos kaució, is akkor összeg lehet, amihez már egy kisebb hitelre lehet szükségünk. Ráadásul az albérletvadászatra már érdemes eleve úgy készülnünk, hogy megvan a kaucióra szánt összeg, mert ha találunk megfelelőt, arra érdemes rögtön lecsapni.

 

Félmillió forint igénylése esetén 24 hónapos futamidővel számolva a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelek között már találhatunk 14,24 százalékos thm-mel ajánlatot, ami 23 863 forintos havi törlesztőrészletet jelent. A teljes visszafizetendő összeg 572 712 forint. A drágább ajánlatoknál viszont a thm már jócskán 25 százalék felett van, ami akár 60 ezer forinttal is megdobhatja a teljes visszafizetendő összeget. 26,96 százalékos thm-mel számolva például a törlesztőrészlet 26 263 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 634 062 forint. 

 

Ezek az ajánlatok is azt mutatják, hogy a hitelkamatok emelkedése a kis összegű, szabad felhasználású kölcsönök felvételét is megnehezíti. A kamatok hónapról hónapra emelkednek, a 10 százalék alatti thm-mel felvehető kölcsönök mára eltűntek a piacról. Az áruhitelek között egyre kevesebb 0 százalékos thm-mel elérhető ajánlat (illetve ne felejtsük el, hogy ebben az esetben a termék árába épülhet be a bankköltség). A kamatot pedig érdemes alaposan megnézni, mielőtt így vásárolnánk, hiszen könnyen lehet, hogy a meghirdetett áruhitelnél találhatunk egy olcsóbb személyi kölcsönt is.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!