Könnyebb az iskolakezdés személyi kölcsönnel

Kezdődik az iskola: így hozd ki a legolcsóbbra a tanszervásárlást

Könnyebb az iskolakezdés személyi kölcsönnel

Kezdődik az iskola: így hozd ki a legolcsóbbra a tanszervásárlást

Veres Patrik
2017-08-11 Frissítve: 2023-10-26
2017-08-11 Frissítve: 2023-10-26
310628


Miden évben több ezer iskolás vág neki az újabb tanévnek, előtte viszont a kisgyerekeseknél anya és apa küzd meg a különféle mesefigurákkal, színekkel és szagokkal felturbózott tanszerek széles választékával hogy ne csak hasznos, de számukra tetsző eszközökkel dolgozzon az iskolapadban a csemete. Nem csak írószer és füzetek kellenek: nagyobb tételt jelent az iskolatáska, a ruhák beszerzése tornaórára és a cipő is (zene tagozatos diákok esetén hangszer). Ráadásul sok családnál ez az a pillanat, amikor a gyerek már mobiltelefont, tabletet, számítógépet kap a kapcsolattartás érdekében. Szerencsére legalább a tankönyv ingyenes első osztálytól 9. osztályig idén, a könyvcsomagokat augusztusban megkapják a gyerekek a kormányzati tájékoztatás szerint.
 

Összességében viszont így is átlagosan 84 ezer forintot költ egy család az iskolakezdésre – legalábbis ez derül ki a Budapest Bank és a GfK tavalyi felméréséből. Ezzel azonban nem rendeztük le az iskolai kiadásokat, mert év közben átlagosan további 56 ezer forintot költünk tanszerekre és iskolai kiadásokra.
 

Hol lehet a legolcsóbban vásárolni iskolakezdéshez?
 

Augusztusban már megjelennek a tanévkezdő akciók. Papírboltokban már alig, inkább hipermarketekben és online szerezzük be a szükséges eszközöket. Sokkal kényelmesebb ugyanis egy bevásárlással lerendezni az egész hercehurcát, vagy még jobb, ha a neten rendelve ki sem kell mozdulnunk és házhoz jön minden. Nem mindegy persze, hogy milyen áron szerezzük be a pakkot. Egyik-másik megoldással nem csak időt, de pénzt is spórolhatunk.
 

Viszont megfigyelhető az is, hogy olyan eget rengető különbségek már nem jelentkeznek a nagy üzletláncok akciós kínálata és az online fellelhető üzletek között. A biztonság kedvéért azért átfutottuk az üzletláncok aktuális reklámújságjait, vadászva a jobbnál jobb kedvezményekre, majd megnéztük, mit kínál az egyik legnagyobb magyar termékaggregátor oldal. Mondanunk sem kell, hogy a netes kínálat sokkal szélesebb, ugyanez az árakra is vonatkozik (inkább felfelé). Nézzük, ki mit tud:
 

Papír-írószer bolt: árak tekintetében nem nagyon kelhetnek versenyre a kisebb üzletek a nagyokkal és a kínálat sem olyan széles. Viszont, ha speciális eszközre van szükségünk, sokkal nagyobb eséllyel keresgélhetünk itt, mint a legalapvetőbb tanszerekkel operáló hipermarketekben.
 

Hipermarketek: nagy előnyük, hogy akár egy svunggal elintézhetjük egy hétvégi nagybevásárlás mellett a gyerek felkészítését az iskolakezdésre. Olcsóbb és drágább termékeket is találunk, márkától és aktuális mesetrendektől függően. Összehasonlításunk szerint iskolatáskát már 8000 forint környékén találunk akciósan (óriási ötlet, hogy a testtartásra nem túl jó hatással lévő megtöltött iskolatáska helyett gyerekeknek tervezett gurulós táskát veszünk), ceruzakészletet 1000 forinttól lehet beszerezni, tolltartót láttunk a katalógusokban 1500 forintért, csomag temperát pedig igen kedvező 900 forintos áron is. Nagyobb tétel a tornaruha és a cipő: egy szett nagyjából 5000 forint körül jön ki, ehhez pedig 4000 forint alatt is tudunk cipőt venni.
 

Internet: gyorskeresésünk alapján megállapítható az, amit az internet esetében mindig megállapíthatunk: minden van, és annál több is. A különböző webshopokon is nagyon széles a kínálat, de mi azt ajánljuk, hogy a kedves szülő keressen fel egy bolti aggregátor oldalt, ahol több tucat üzlet kínálata található meg árak és minőség szerint összehasonlítva. Tapasztalatunk szerint az költségek alsó határában maximum pár száz forintos különbségek vannak, bár iskolatáskát 5000 helyett láttunk 3000 forintért is, és a tornacipőn is foghatunk egy keveset. Aki attól tartana, hogy neten nincs lehetősége például darabra venni temperát, zsírkrétát, tollat vagy vonalzót, azt megnyugtatjuk, hogy így is le lehet adni rendelést, persze a legtöbb webshop valamilyen minimális rendelési összeget meghatároz. Temperánál és tolltartónál is láttunk igen kedvező ajánlatokat, amelyek szintén több pénzt hagynak a pénztárcában. Persze az internetes vásárlás hátránya, hogy nem tudjuk helyben felpróbálni, kipróbálni a termékeket, illetve várnunk kell a kiszállításra, de attól manapság már nem nagyon kell tartanunk, hogy csalásba, átverésbe futunk bele, így bizalommal tudjuk ezt a vásárlási módot is ajánlani. A kiadásoknál természetesen kalkuláljuk bele, hogy bizonyos összeg alatt szállítási vagy postaköltséget kell fizetnünk.
 

Közösségi oldalak: merjük használni! Rengeteg használt, de egyébként makulátlan állapotban lévő tanszer hever más családok padlásán, és semmire sem használják már. Érdeklődjünk a neten, a közösségi oldalakon szerveződnek erre külön csoportok, ahol akár ingyen is hozzájuthatunk egy-egy kiegészítőhöz, vagy postaköltség ellenében. Ugyanígy érdemes lehet a használt tárgyak kereskedelmével foglalkozó aukciós oldalak felkeresése, ahol az eredeti ár töredékéért szerezhetjük be a szükséges dolgokat.
 

Laptop, tablet, mobil – kütyük is kellenek az iskolásoknak
 

Egészen más tészta, hogy okoseszközökkel is felszereljük-e a gyereket, van-e erre keret. Nem vitás: a mai digitális bennszülöttek előbb tudják tökéletesen használni a tabletet, minthogy megtanulnának írni és olvasni, így megjelenik náluk a természetes igény arra, hogy az új környezetben, tanuláshoz is használhassák eszközeiket. A szülők részéről is elvitathatatlan, hogy kommunikálni, figyelni kell a gyerekre, ezért egyre elterjedtebb, hogy egy nem túl okos telefonnal indítják el a gyereket az iskolába. Arról nem is beszélve, hogy idővel, 3-4. osztály környékén már az internet elérhetőséggel rendelkező számítógép is alapvető kellék a sikeres felkészüléshez és kapcsolattartáshoz a világgal.
 

A költségek viszont egész más kategóriát képeznek a kütyüknél: egy alapszintű tabletet vagy mobiltelefont már tízezer forintért is kaphatunk. A minél jobb, frissebb és modernebb eszközökért viszont egyenesen arányosan kell többet fizetnünk, a csúcskategóriás termékek nem ritkán 200 000 forint felett vannak, ráadásul a reklámok, a korszellem hatására nagyon gyakran csak ilyenekkel érik be a gyerekek.
 

Igazán komoly megterhelést jelenthet egy laptop vásárlása is. Használható gépet 80 000 forinttól találhatunk a piacon, az árhatár itt is a csillagos ég. Ha játékok futtatására is alkalmas gépet akarunk venni a gyereknek, mélyen bele kell nyúlni a zsebbe, mert egy igazi „erőműért” 400-500 000 forintot is elkérhetnek a gyártók. Viszont az is biztos, hogy jó darabig nem lesz problémánk az újabb játékszoftverek futtatásával.
 

Személyi kölcsön: befektetés a gyerek jövőjébe?
 

Ha gyorsan összeszámolgatjuk az itt felsorolt tételeket, láthatjuk, hogy nem annyira biztos, hogy megállunk 80 000 forint környékén. Egy ekkora kiadás gyakran már túl nagy terhet jelent a háztartásoknak, viszont megkerülhetetlen a tanszerek beszerzése. Ha nem tudjuk kigazdálkodni és máshonnan sem jön a segítség, egy szabad felhasználású személyi kölcsönnel átmenetileg tudjuk fedezni a kiadásokat. A szabad felhasználású személyi kölcsön előnye, hogy elég egy jövedelemigazolás a hiteligényléshez, az ügyintézés gyors, ráadásul fedezet vagy önerő sem kell. Ha 500 000 forint alatti kölcsönre van szükségünk, bátran nézzük meg, milyen kondíciókkal tudunk gyorskölcsönt felvenni, amit szintén egyszerűen igényelhetünk.

Az olcsó kamatok időszakát éljük, így a törlesztőrészlet sem olyan magas, mint például az elmúlt évekhez képest. Nézzük meg a Bank360 gyorskölcsön kalkulátorával, melyek a legjobb ajánlatok: ha például 300 000 forintra van szükségünk, 36 hónapos futamidő mellett 9902 forintos havi törlesztőrészlettel vehetünk fel kölcsönt a Sberbank Fair Express személyi kölcsön ajánlatával, amelyet két napon belül folyósítanak is, ráadásul „árgaranciát”, a legalacsonyabb kamatot garantálják. Az MKB Mosoly személyi kölcsönét szintén jó áron kérhetjük, a Teljes Hiteldíj Mutató (THM), amely megmutatja a kölcsön teljes költségét, 13,81 százalék, a törlesztő 9663 forintra jön ki. Ha vállaljuk, hogy jövedelmünk a bankhoz érkezik, további 1 százalék kamatkedvezményt is kapunk. Nem fér bele a havi törlesztés? A Provident kölcsönénél heti visszafizetést is választhatunk, ha azt jobban tudjuk menedzselni. Ráadásul ma már ki sem kell tennünk a lábunkat egy kölcsönért, az OTP személyi kölcsönét az ügyfelek már interneten is keresztül igényelhetik, de ugyanilyen megoldást kínál a CIB futárral, illetve a Cetelemnél is tudunk online kölcsönt felvenni.
 

Persze ne ugorjunk bele egy hitelbe meggondolatlanul, még akkor sem, ha csak kisösszegű kölcsönről van szó. Mindig tervezzünk előre, hogy meddig és milyen feltételek mellett tudjuk fizetni akadálymentesen a törlesztőrészleteket. Gondoljuk át, hogy tényleg csak hitellel tudjuk-e elérni a célunkat, vagy van-e olcsóbb finanszírozási megoldás? A jó döntés az ajánlatok összehasonlításával kezdődik, ehhez pedig a Bank360 ingyenes hitelkalkulátorát is használhatjuk, amely csak a legjobb banki ajánlatokat mutatja meg az igények testre szabása után.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!