Töröljük
a személyes kalkulációt?
NemIgen
Lakossági bankszámla
  • Diákszámla kalkulátor 2023

Melyik neked a legjobb diákszámla? Milyen gyakran használod? A neten intézed a banki ügyeidet? Mindent kártyával fizetsz? Fontos az alacsony havidíj és átutalási díj? Válaszd ki, számodra mi a fontos, és hasonlítsd össze ezek alapján a bankszámlákat! Találd meg a hozzád leginkább illőt kalkulátorunk segítségével!

Állítsd be a kalkulátort.
Digitálisan
bankolok
Kártyával
szeretek fizetni
Sok készpénzt
használok
Diákszámla
Személyre szabott kalkuláció történt
Vissza a választható ügyfélprofilhoz
Számlára érkező havi jövedelem (Ft)info
Megtakarítás összege
a választott banknál (Ft)info
Megtakarítás összege a választott banknál (Ft)
info
Ajánlatok listázása
info
Személyre szabott kalkuláció
További szűrési lehetőségek
info
Bankkártya kibocsátója:info

Állítsd be a kalkulátort a havi bankszámla használatod szerint

Fióki átutalásinfo
bankon belül
bankon kívül

Elektronikus átutalásinfo
bankon belül
bankon kívül

Rendszeres átutalásinfo
bankon belül
bankon kívül

Beszedésinfo
 

Bankkártyás vásárlásinfo
 
Pénztári kifizetésinfo
 

Készpénzfelvétel
Jogszabályban szereplő havi 2 ingyenes, maximum 150.000 forint értékű ATM-es pénzfelvétellel automatikusan számolunk. Az alábbiakban a havi 150 ezer Ft feletti készpénz felvétel igényedet jelöld meg.
a választott bank ATM-jéből
más bank ATM-jéből
külföldön, ATM-ből

Kivonat típusainfo

SMS szolgáltatásinfo

Internetbankinfo
Adatok törlése
Személyre szabott kalkuláció bezárása
nagyito
Számlára érkező havi jövedelem (Ft):
Megtakarítás összege a választott banknál (Ft):
Részletes kalkulátor
Kondíciók frissítésének dátuma: 2023.03.27.
info
Az összehasonlításnál pénzintézet termékváltozatát vettük figyelembe.
Az összehasonlítás nem tartalmazza a piac összes ajánlatát.

Mi a diákszámla?

A diákszámla csomagokat a bankok kifejezetten gyerekeknek vagy már nagykorú diákoknak kínálják. Leghamarabb 6 évesen, legkésőbb 26 évesen lehet ilyen típusú számlát nyitni. Ma már szinte minden banknál elérhető, ráadásul a hagyományos számlacsomagoknál kedvezőbb költségekkel.

Hasonlítsd össze az elérhető diákszámla csomagokat!

Miért hasznos számlát nyitni a gyerekeknek?

A pénzügyi tudatosságot nem lehet elég korán elkezdeni, ahhoz pedig jó eszköz lehet egy bankszámla, hogy a gyerek megtanuljon bánni a pénzzel, ráadásul olyan módon, ahogyan azt majd felnőttként is tennie kell a mindennapokban. A szülőnek így nem kell külön készpénzzel foglalkoznia, akár elektronikusan, a saját telefonjáról is küldhet zsebpénzt, illetve ellenőrizni is tudja, hogy azzal miként gazdálkodik a gyerek. 

A gyerekek pedig megtanulhatják, hogyan kell online bankolni, hogyan kell beosztani a pénzt, ami felett rendelkeznek, illetve hogyan takaríthatnak meg, ha valamit szeretnének venni maguknak. Emellett nekik sem kell készpénzzel bajlódniuk.

Hogyan működik a diákszámla megnyitása?

A számlanyitás feltételei eltérhetnek több szempontból is. Ami általános érvényű, hogy kiskorú, vagyis 18 év alatti személy egyedül nem nyithat számlát, ehhez minden esetben szülő vagy gondviselő beleegyezése szükséges. A szülői felügyelet miatt ezekben az esetekben személyesen van lehetőség a számlanyitásra, a választott bankfiókban. 

18 év felett viszont akár online is lehet számlát nyitni, több banknál akár egy szelfi is elegendő a videós azonosítás helyett, és egy mindössze néhány perces folyamattal megnyitható a bankszámla. 

Milyen szolgáltatások vehetők igénybe?

A diákszámla általában ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja, mint egy hagyományos bankszámla. Lehet hozzá bankkártyát igényelni, utalni vagy pénzt fogadni, készpénzt felvenni, kártyával, vagy akár mobillal fizetni, emellett megtakarítási számlát is lehet mellé nyitni, ami segíthet elérni a kitűzött célokat. A készpénzfelvételre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre: havonta két alkalommal, összesen legfeljebb 150 ezer forintot lehet felvenni valamelyik ATM-ből. 

Más feltételek vonatkoznak a különböző korosztályokra. 14 év alatt értelemszerűen még a szülő beleegyezése is szükséges bizonyos tranzakciókhoz, emellett jobban rá is lát azokra. 14 év felett viszont nagyobb teret kapnak a gyerekek a bankszámlahasználatra, ami nagyobb felelősséggel is jár. Ekkor már saját bankkártyájuk lehet, és mobileszközükkel egyedül is kezelhetik az adott szolgáltató applikációját. 

Olyan szolgáltatók is vannak, amelyeknél a felnőtt számlához közvetlenül hozzá van kapcsolva a gyerek számla (vagy akár több is), egyfajta alszámlaként. 14 éves kor alatt jelenleg nem minden bank kínál számlát, de egyre több helyen van erre is lehetőség.

Milyen kedvezmények vannak?

A diákszámlák általában jelentősen olcsóbbak a hagyományos számláknál. A számlavezetés szinte mindenhol ingyenes, a tranzakciók is olcsóbbak, emellett sok esetben a kártyahasználatért sem kell fizetni, vagy ha igen, akkor csak a második évtől. A Bank360 diákszámla kalkulátorával (lásd fent) látható, hogy a számlák évente nem kerülnek többe néhány ezer forintnál, amiben már benne van az éves kártyadíj és a tranzakciók is. 

A diákszámlák esetében általában olcsóbbak a tranzakciók is, de nincsenek ingyen. Arra érdemes odafigyelni, hogy a tranzakciós illeték ugyanúgy vonatkozik a diákszámlával végrehajtott utalásokra, készpénzfelvételekre is. A bankkártyával történő vásárlásért nem kell fizetni. 

Mire van szükség a számlanyitáshoz?

Kiskorúaknak minden esetben szükségük lesz egy szülőre vagy gondviselőre, aki elkíséri őket a fiókba. Emellett mindössze néhány okmányra és dokumentumra van szükség:

  • diákigazolvány,
  • személyi igazolvány, 
  • lakcímkártya,
  • szülő személyi igazolványa, jogosítványa vagy útlevele,
  • szülő lakcímkártyája. 

Járulékos díjak a Bank360.hu-n

A Bank360.hu az ügyfelek felé semmilyen díjat, vagy költséget nem számol fel a weboldal, valamint a weboldalon megtalálható kalkulátorok használatáért. A https://bank360.hu használata az ügyfelek számára ingyenes.

Bank360 kalkulátor

A kalkulátor az aktuális banki hirdetményekben szereplő kondíciókat veszi figyelembe. A bankszámlák egyes paraméterei, feltételei eltérőek bankonként, ezért a további részletekről érdemes a bank oldalán meggyőződni. A célunk az, hogy egy átlátható és összehasonlítható listában mutassuk be a banki termékeket, ezért minden esetben a kiválasztott keresési paraméterek alapján az elérhető legkedvezőbb számlaajánlatot jelenítjük meg a listában. A keresés során kiválaszthatod a rád leginkább jellemző profilt, valamint érdemes megjelölni, hogy videóchaten keresztül szeretnél-e számlát nyitni. Sok banknál kedvezőbb költségekkel számolhatsz, ha diák vagy, így érdemes ezt is megjelölni, ha te is az vagy. A bankok további kedvezményeket adhatnak akkor is, ha teljesítünk bizonyos feltételeket, mint például a magas jövedelem érkeztetése, vagy a rendszeres használat. Ennek fejében további díjakat faraghatunk le a költségekből. Az ajánlatokat sorba rendezheted bank, első és második éves díj szerint is.

Mennyire volt hasznos a tanács? Értékeld!

4,3 / 56
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!