Bank360
 • Hitelek
 • Támogatások
 • Bankszámlák
 • Megtakarítások
 • Vállalat
 • Hitelkalkulátor

Diákszámla kalkulátor 2024

Értékeld a Bank360 kalkulátorát!

0 /
Diákszámla

További beállítások

Értékeld a Bank360 kalkulátorát!

0 /
Havi jövedelem:0 Ft
Részletes kalkulátor
Bankok összes
ajánlata
 
Banknévre
rendezve
PROMÓCIÓ
UniCredit Bank
Legyen Tiéd a 35 000 Ft jóváírás mellett a MOJO fejhallgatók egyike!
1. éves díjak összesen0 Ft
2. éves díjak összesen5 198 Ft
EBKM0.01%
Információ
UniCredit Bank
Diákszámla Zéró
UniCredit Bank
Legyen Tiéd a 35 000 Ft jóváírás mellett a MOJO fejhallgatók egyike!
1. éves díjak összesen0 Ft
2. éves díjak összesen5 198 Ft
EBKM0.01%
Információ
Az összehasonlításnál 1 pénzintézet 1 termékváltozatát vettük figyelembe.
Az összehasonlítás nem tartalmazza a piac összes ajánlatát.

Minden, amit tudni kell a diákszámlákról

A diákszámla csomagokat a bankok kifejezetten gyerekeknek vagy már nagykorú diákoknak kínálják. Leghamarabb akár már születés után, legkésőbb 26 évesen lehet ilyen típusú számlát nyitni, de vannak olyan bankok is, ahol az alsó korhatár 6 vagy 14 év. Ma már szinte minden banknál elérhető ez a szolgáltatás, ráadásul a hagyományos számlacsomagoknál kedvezőbb költségekkel.

A diákszámláknak van egy speciális fajtája, a diákhitel számla, amely 2023. júliustól érhető el. Ez a szolgáltatás csak azok számára elérhető, akik igénybe veszik a diákhitel valamelyik formáját, egy részüknek pedig kötelező is ezek közül a számlák közül választani (a szabad felhasználású Diákhitel 1-nél kötelező, a képzési díjra fordítható Diákhitel 2 esetében az előző számla is megtartható).

A pénzügyi tudatosságot nem lehet elég korán elkezdeni, ahhoz pedig jó eszköz lehet egy bankszámla, hogy a gyerek megtanuljon bánni a pénzzel, ráadásul olyan módon, ahogyan azt majd felnőttként is tennie kell a mindennapokban. A szülőnek így nem kell külön készpénzzel foglalkoznia, akár elektronikusan, a saját telefonjáról is küldhet zsebpénzt, illetve ellenőrizni is tudja, hogy azzal miként gazdálkodik a gyerek. 

A gyerekek pedig megtanulhatják, hogyan kell online bankolni, hogyan kell beosztani a pénzt, ami felett rendelkeznek, illetve hogyan takaríthatnak meg, ha valamit szeretnének venni maguknak. Emellett nekik sem kell készpénzzel bajlódniuk. Már egészen fiatalon is van lehetőség bankkártya igénylésére, emellett a bank mobilapplikációján keresztül, korlátozott jogosultsággal tudják nyomon követni a pénzügyeik alakulását. 

A számlanyitás feltételei eltérhetnek több szempontból is. Ami általános érvényű, hogy kiskorú, vagyis 18 év alatti személy egyedül nem nyithat számlát, ehhez minden esetben szülő vagy gondviselő beleegyezése szükséges. A szülői felügyelet miatt ezekben az esetekben személyesen van lehetőség a számlanyitásra, a választott bankfiókban. Van azonban olyan bank is, ahol szülővel vagy gondviselővel közösen akár online is megtörténhet a számlanyitás.

18 év felett szinte már minden banknál lehet online is számlát nyitni, sőt akár egy szelfi is elegendő lehet a videós azonosítás helyett. Így a számlanyitáshoz szükséges idő jelentősen lerövidíthető, akár néhány perc alatt elintézhető az egész procedúra. 

A diákszámla általában ugyanazokat a szolgáltatásokat kínálja, mint egy hagyományos bankszámla. Lehet hozzá bankkártyát igényelni, utalni vagy pénzt fogadni, készpénzt felvenni, kártyával, vagy akár mobillal fizetni, emellett megtakarítási számlát is lehet mellé nyitni, ami segíthet elérni a kitűzött célokat. A készpénzfelvételre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre: havonta két alkalommal, összesen legfeljebb 150 ezer forintot lehet felvenni valamelyik ATM-ből. 

Más feltételek vonatkoznak a különböző korosztályokra. 14 év alatt értelemszerűen még a szülő beleegyezése is szükséges bizonyos tranzakciókhoz, emellett jobban rá is lát azokra. 14 év felett viszont nagyobb teret kapnak a gyerekek a bankszámlahasználatra, ami nagyobb felelősséggel is jár. Ekkor már saját bankkártyájuk lehet, és mobileszközükkel egyedül is kezelhetik az adott szolgáltató applikációját. 

A diákszámlák általában jelentősen olcsóbbak a hagyományos számláknál. A számlavezetés szinte mindenhol ingyenes, a tranzakciók is olcsóbbak, emellett sok esetben a kártyahasználatért sem kell fizetni, vagy ha igen, akkor csak a második évtől. A számlák az ingyenes időszak után sem kerülnek többe néhány ezer forintnál, amiben már benne van az éves kártyadíj és a tranzakciók is. 

A diákszámlák esetében általában olcsóbbak a tranzakciók is, de nincsenek ingyen. Arra érdemes odafigyelni, hogy a tranzakciós illeték ugyanúgy vonatkozik a diákszámlával végrehajtott utalásokra, készpénzfelvételekre is. A bankkártyával történő vásárlásért nem kell fizetni. 

A diákhitelszámla megnyitásához járhatnak jóváírási kedvezmények meghatározott feltételek teljesítése esetén, az UniCreditnél most 35 ezer forinthoz lehet jutni így. Kaphat a diákszámlás ügyfél ajánlási kedvezményt is, amikor az általa ajánlott számalnyitásakor plusz pénzt kap.

A bankok egyedi akciókat is indítanak a már diákszámlás vagy azt nyitó ügyfeleknek. Ilyenek például a nyereményjátékok vagy rendezvény- és koncertkedvezmények, esetleg ajándékok. 

A diákszámlás ügyfelek kártyás vásárlásaikkal kedvezményprogramokhoz is lehet csatlakozhatnak, ami azt jelenti, hogy különböző üzletben tudnak kedvezményesen vásárolni. Az UniCredit Zéró Diákszámlájával például többek között a Sparban, a Líra könyvesboltokban vagy a Samsung üzletekben, összesen mintegy 30 cégnél lehet így vásárolni. Emellett a Booking.com oldalon történő szállásfoglalás is olcsóbb lehet az unicredites ügyfeleknek. A kedvezmény pénzvisszatérítés formájában működik, legyen szó üzletben vagy webshopban történő vásárlásról. Ezek mellett kedvezményes kuponok beváltására is van lehetőség, így megéri résen lenni és folyamatosan követni a kedvezményes ajánlatokat, amelyek az mBanking mobilalkalmazásban követhetők.

Kiskorúaknak minden esetben szükségük lesz egy szülőre vagy gondviselőre, aki elkíséri őket a fiókba. Emellett mindössze néhány okmányra és dokumentumra van szükség:

 • diákigazolvány,
 • személyi igazolvány, 
 • lakcímkártya,
 • szülő személyi igazolványa, jogosítványa vagy útlevele,
 • szülő lakcímkártyája.

A Bank360.hu az ügyfelek felé semmilyen díjat, vagy költséget nem számol fel a weboldal, valamint a weboldalon megtalálható kalkulátorok használatáért. A https://bank360.hu használata az ügyfelek számára ingyenes.

A kalkulátor az aktuális banki hirdetményekben szereplő kondíciókat veszi figyelembe. A bankszámlák egyes paraméterei, feltételei eltérőek bankonként, ezért a további részletekről érdemes a bank oldalán meggyőződni. A célunk az, hogy egy átlátható és összehasonlítható listában mutassuk be a banki termékeket, ezért minden esetben a kiválasztott keresési paraméterek alapján az elérhető legkedvezőbb számlaajánlatot jelenítjük meg a listában. A keresés során kiválaszthatod a rád leginkább jellemző profilt, valamint érdemes megjelölni, hogy videóchaten keresztül szeretnél-e számlát nyitni. Sok banknál kedvezőbb költségekkel számolhatsz, ha diák vagy, így érdemes ezt is megjelölni, ha te is az vagy. A bankok további kedvezményeket adhatnak akkor is, ha teljesítünk bizonyos feltételeket, mint például a magas jövedelem érkeztetése, vagy a rendszeres használat. Ennek fejében további díjakat faraghatunk le a költségekből. Az ajánlatokat sorba rendezheted bank, első és második éves díj szerint is.

 

 

Diákszámla hírek

Külföldi nyaralásra készül? Öt plusz egy hasznos tanács az olcsóbb pénzhasználathoz
2024-06-13

Külföldi nyaralásra készül? Öt plusz egy hasznos tanács az olcsóbb pénzhasználathoz

Napokon belül beindul a nyári szezon, amikor sok magyar indul külföldre. Egy átlagos nyaraláson több tízezer forintba is kerülhet, ha nem elég okosan váltja át az ember a forintjait külföldi pénzre. A következő tanácsokat mindenkinek érdemes megfogadnia.

Elolvasom
Akár 35 ezer forintot is kaphatnak a fiatalok egy számlanyitással
2024-06-12

Akár 35 ezer forintot is kaphatnak a fiatalok egy számlanyitással

Egy diákszámlától ma már alapelvárás, hogy olcsón, egyszerűen és online lehessen használni. Ehhez olyan további előnyök társulhatnak egy jó választással, mint például a jóváírások. Az UniCredit Banknál most akár 35 ezer forintot is kaphatnak a fiatalok, ha számlát nyitnak, és mellé még szerezhetnek egy fejhallgatót is.

Elolvasom
Bőven minimálbér felett kereshetnek a nyári diákmunkások
2024-06-02

Bőven minimálbér felett kereshetnek a nyári diákmunkások

Kapósak a diákok a nyári munkákra, ezért akár 2000 forint feletti órabéreket is elérhetnek, ráadásul többnyire adómentesen. Sokan közülük most nyitják meg első bankszámlájukat is, amivel még kereshetnek is amellett, hogy szinte ingyen bankolnak.

Elolvasom
2024-05-31
Ilyen bankszámla is van: plusz jóváírás jár a rendszeres megtakarításért

Új szintre emelte a számlanyitási kedvezményeket a Raiffeisen Bank, most már nemcsak a folyószámlára érkezhet ajándék jóváírás, hanem a megtakarítási számlára is. Összesen akár 70 000 forint pluszpénzt is össze lehet gyűjteni, ha minden feltételnek megfelelünk a számlanyitás után.

Elolvasom
2024-05-29
Átvertek az interneten? Ezt csináld azonnal!

A legfontosabb megelőzni, hogy internetes csalás áldozatává váljunk, de ha mégis átvertek, akkor azonnal cselekedjünk, mert csak így van esélyünk arra, hogy csökkentsük a kárunkat és segítsük az ügy felderítését.

Elolvasom
2024-05-22
Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona, plusz 4 ezer milliárd három hónap alatt

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak.

Elolvasom
2024-05-20
Így is bankolhatnak a fiatalok: online, ingyenes, sőt még pénzt is lehet vele keresni

A fiatalok a királyok a bankoknál, akkor is kedvezményekkel halmozzák el őket, ha még nincs is saját keresetük. Ha jól választanak, a díjmentes, néhány perc alatt megnyitható számlán túl még jóváírásokat is kapnak, és mindent a mobiljukból intézhetnek.

Elolvasom