Már kisiskoláskorban megtanulhatják a gyerekek a modern pénzhasználatot

Diákszámla már 6 éves kortól: mire használhatja ezt egy gyerek?

Már kisiskoláskorban megtanulhatják a gyerekek a modern pénzhasználatot

Diákszámla már 6 éves kortól: mire használhatja ezt egy gyerek?

Vrazsovits Rita
2023-03-11 Frissítve: 2023-05-12
2023-03-11 Frissítve: 2023-05-12
31870217

Egyre nagyobb igény van a diákszámlákra, hiszen az önálló pénzhasználat is mind korábban megjelenik a gyerekek életében. Van olyan pénzintézet, ahol már 6 éves kortól elérhető ez a szolgáltatás. Utána jártunk mire lehet használni ennyi idősen egy bankszámlát, és milyen feltételekkel lehet igénybe venni.

 

Gyerekként fontos, hogy mielőbb megismerkedjünk a mindennapokban használt pénzügyi alapfogalmakkal, mint például jövedelem, bevétel, kiadás, utalás, megtakarítás, hogy csak néhányat említsünk. Ezekkel biztosan találkozunk akkor, ha saját bankszámlát nyitunk, erre 14, de legkésőbb 18 éves korig általában sor is kerül. A számlavezetést is kínáló pénzintézetek egy részénél 14 év az alsó korhatár, ekkor még csak személyesen és szülői felügyelettel van lehetőség a számlanyitásra.

 

Akár korábban is elkezdhetjük

 

Azoknak is van azonban a piacon elérhető ajánlat, akik ennél korábban, már az általános iskolában elkezdenék pénzügyi tudatosságra nevelni a csemetéjüket, igaz, ők kevesebb diákszámla csomag közül választhatnak, és a bankszámla használat feltétele több esetben az, hogy a gyermek már rendelkezzen okostelefonnal. Nézzük meg, milyen számlacsomagok közül választhatnak a szülők. 

 

Akár 6 éves kortól elérhető a Revolut <18, ami teljesen ingyenes, külön nem kell érte fizetni. (Egyedül a kártya postázási költségét kell kifizetni, ami néhány euró.) A számlanyitás feltétele, hogy a szülő is Revolut ügyfél legyen, mivel magát a diákszámlát csak a saját Revolut fiókjában tudja megnyitni. A Standard, ingyenes csomaghoz egy diákszámla kapcsolódhat, a Plus és a Premium csomaghoz kettő, a Metal csomaghoz pedig akár öt <18 számlához is hozzá lehet férni. 

 

Így a Revolut juniorszámla gyakorlatilag egy alszámla lesz, ami addig tud működni, amíg a főszámla is él. A junior felhasználók lehetőségei korlátozottak, nem tudnak mindent megtenni, ami a főszámlával lehetséges: ugyan költhetnek a kártyáról akár online is, és készpénzt is felvehetnek bármely ATM-ből, ellenben tranzakciókat, mint például pénzküldést már nem hajthatnak végre. Emellett az utalás és a készpénzfelvétel is limitálva van, a junior számlán lévő keretet pedig csak a főszámla tulajdonosa, vagyis a szülő tudja a rendelkezésére bocsátani. 

 

Az OTP Banknál is lehet 14 éves kor alatt számlát nyitni, de ehhez is szülői felügyelet szükséges. A számlavezetés és a bankkártya ingyenes, viszont a tranzakciókért kell fizetni, ezért ezeknek a költségeivel kell számolni. 

 

A Gránit Bank is 6 éves kortól elérhetővé tette a számlanyitás lehetőségét, Gránit Family számlával. A Revoluthoz hasonlóan itt is ügyfélnek kell lenni szülőként, így lehet számlát nyitni a 14 évnél fiatalabb gyermeknek is, amit ezután a Gránit Family applikációval tud használni, amit a saját telefonjára kell letölteni. Érdekesség, hogy a szülő az applikáción keresztül akár feladatokat is adhat a gyermekének (például a házimunkát), ezért pedig jutalmat adhat neki pénz formájában. A kisebb anyagi célok megvalósításához is kínál funkciót az app, emellett a tranzakciókért is jóval kevesebbet kell fizetni, mint a felnőtt bankszámlák esetében. 

 

Válassz diákszámát egyszerűen!

 

A K&H Banknál is 6 éves kortól érhető el az ifjúsági számlacsomag, itt e-bank és mobilbank még nem igényelhető. A számlavezetés ingyenes, és csak az alapszolgáltatások érhetők el, teljes szülői felügyelet mellett. A folyószámla mellé megtakarítási számla is nyitható.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!