Diákszámla

Találd meg a tanévkezdéshez az ideális diákszámlát!

Diákszámla

Találd meg a tanévkezdéshez az ideális diákszámlát!

Vrazsovits Rita
2020-08-28 Frissítve: 2023-08-09
2020-08-28 Frissítve: 2023-08-09
9972062

Sok diák már középiskolás korában megnyitja az első bankszámláját, de legkésőbb az egyetem kezdetén sort kerít rá. Ezt figyelembe véve a bankok szinte kivétel nélkül kínálnak kedvező, akár ingyenes bankszámlacsomagokat, kifejezetten a fiatal, még tanuló korosztály számára. A Bank360.hu diákszámla körképéből kiderül, hogy mire érdemes figyelni a számlaválasztásnál, és hogy hol mennyiért bankolhatnak a diákok.

 

Bankszámla nélkül ma már elképzelhetetlen a hétköznapi pénzügyek intézése - még úgy is, hogy mi, magyarok vagyunk az egyik legtöbb készpénzt használó nemzet az Európai Unióban. Bankszámlára azonban nemcsak a fizetésből élő és közüzemi számlákat fizető felnőtteknek van szüksége, hanem a diákoknak is. Ide érkezik a tanulmányi ösztöndíj, a diákmunkáért kapott fizetés, emellett az egyetem felé történő befizetéseket (kollégiumi díj, önköltség) is online bankkártyás fizetéssel kézenfekvő elintézni - magyarán az egyetemi, főiskolai tanulmányok megkezdéséhez az esetek többségében szükséges a számlanyitás.

 

Miért érdemes diákszámlát nyitni?

Amellett, hogy a tanulmányokkal kapcsolatos pénzügyek menedzseléséhez szükség van rá, egy diákszámlának számos előnye is van, amelyeket érdemes kihasználni.

 

  1. Olcsó

A diákszámla legnagyobb előnye a hagyományos számlacsomagokkal összehasonlítva a kedvező ár. A számlavezetés ingyenes, egyedül a tranzakciós költségekkel és a bankkártya díjával kell számolni - utóbbit több pénzintézet elengedi az első évben, így még ezen is spórolhatunk. A hagyományos számlacsomagokkal ellentétben nem jelent hátrányt, ha nem érkezik rendszeres jövedelem a számlára, az ingyenes számlavezetés és az egyéb kedvezmények ettől függetlenül vehetők igénybe.

 

A bankszámla költségek összehasonlításában a Bank360.hu diákszámla kalkulátora nyújt segítséget. Egy gyors kalkuláció elvégzése után látható, hogy az első évben a CIB Banknál semmibe nem kerül fenntartani a számlát, a bank ugyanis nemcsak az elsőéves kártyadíjat és a számlavezetési díjat engedi el, hanem a tranzakciós költségeket is. A második évben viszont körülbelül 4500 forintba kerül a CIB ECO ForYou számla fenntartása, mivel a kártyadíjat és a tranzakciós díjakat is fizetni kell. 

 

Szintén kedvező a Budapest Bank Hello BB számlacsomagja, mely az első évben 1320 forintba, a második évben pedig 4106 forintba kerül a bankszámla kalkulátor alapján. Az első évben egyedül a tranzakciók után kell fizetni. Fontos információ ezzel kapcsolatban, hogy 20 ezer forintig az elektronikus utalásoknál nem kell tranzakciós illetéket fizetni, tehát a tranzakciók után felszámolt díj attól függően változhat, hogy mennyit és milyen formában utalunk.

 

Az Erste Bank Egyszámla Díjcsomagja is kedvező feltételekkel vehető igénybe, itt egyedül a 2166 forintos kártyadíjat kell megfizetni, már az első évben is - ezen felül viszont más költség nincs, így a második évtől kezdve ez a számla olcsóbb, mintha a CIB vagy a Budapest Bank mellett döntenénk. 

 


Nem találtad meg, amit kerestél? A Bank360.hu bankszámla kalkulátorával megnézheted, melyik bank milyen feltételekkel kínálja számlacsomagjait. Próbáld ki a személyre szabott kalkulációt is, így pontosabb képet kapsz arról, hogy melyik számlacsomag illeszkedik leginkább a pénzügyi szokásaidhoz! 


 

  1. Ugyanúgy használható, mint a hagyományos számlák

A diákszámlák másik előnye, hogy a kedvező díjazás mellett elérhető minden olyan funkció, amelyek a hagyományos számlacsomagoknál is használhatók. A kártyás fizetés személyesen és online is ingyenes, emellett az internetbankot is ugyanazokkal a funkciókkal használhatjuk, mint bármelyik másik számla esetében. A törvény által biztosított havi két ingyenes készpénzfelvételi lehetőség szintén igénybe vehető, ha diákszámlánk van - ehhez minden esetben ki kell tölteni (online vagy személyesen) a szükséges nyilatkozatot.

 

Mire érdemes odafigyelni választásnál?

Az ideális diákszámla kiválasztásánál érdemes több szempontot figyelembe venni. Fontos tényező, hogy diákként milyen pénzügyi tranzakciókat végzünk - ha nem vagyunk biztosak a részletekben, a Bank360.hu bankszámla kalkulátorával egyedi, személyre szabott kalkulációt is elvégezhetünk, így a megadott adatok alapján számolhatjuk ki a számlafenntartás várható költségeit. 

 

Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy meddig használhatjuk ki a kedvezményes számlacsomagot - ez bankonként eltérő lehet, jellemzően 24-26 éves korig érhető el a diákszámla. Mivel a bankok életkorhoz kötik a váltást, nem pedig hallgatói jogviszonyhoz, nem az számít, hogy mikor fejezzük be az iskolát, hanem az, hogy hány évesek vagyunk. Erre azért érdemes odafigyelni, mert a felső korhatár betöltése után automatikusan átkerülünk egy másik számlacsomagba - ami valószínűleg drágább, mint a korábban használt diákszámla volt. Ha minél tovább szeretnénk kihasználni a kedvezményes díjazást, ezt már a nyitásnál érdemes figyelembe venni. 

 

Szintén érdemes már a számlanyitásnál figyelembe venni, hogy néhány egyszerű szokással is faraghatunk a költségekből. A papíralapú és a személyes ügyintézéssel szemben érdemes az online megoldásokat választani, ahol csak lehet - ezzel nemcsak spórolhatunk, hanem a környezetet is óvjuk. Ezenfelül a készpénzfelvételért sem kell fizetni, ha élünk a két ingyenes lehetőséggel, vagy minimalizáljuk a bankók használatát. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!