Diákszámla költségek

Nagy diákszámla körkép: mennyiért bankolhatnak ma a fiatalok?

Diákszámla költségek

Nagy diákszámla körkép: mennyiért bankolhatnak ma a fiatalok?

Vrazsovits Rita
2023-04-13 Frissítve: 2023-09-15
2023-04-13 Frissítve: 2023-09-15
32217164

A diákszámlák jellemzően kedvezményes csomagok, amelyek jóval olcsóbbak, mint a hagyományos számlák. Ha jobban megnézzük, nem is kevés az a költség, ezért érdemes összehasonlítani az ajánlatokat a döntés előtt. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy hol mennyiért bankolhatnak ma a fiatalok, akár már kisgyerekként.

 

A bankszámlák egyik jelentős költségtétele a bankkártya, ennek alapesetben van kibocsátási díja és éves díja is. Ebből a legtöbb bank azonban enged, különösen ha diákokról van szó. Az OTP-nél, a Gránit Banknál és az MKB-nál nem kell fizetni a bankkártyáért, amíg diákként bankolunk. 

 

A kibocsátási és az első éves díjat elengedi a Raiffeisen Bank, a K&H Bank, 2023. június 30-ig tartó akció keretein belül a CIB, az UniCredit pedig az évre fizetendő tagsági díjat visszatéríti a számlát nyitó diákoknak. A Revolut díjszabása is kedvező, hiszen ott a számlanyitásnál kell fizetni egyszer a kártyáért, utána viszont már nem. A K&H-nál érdemes arra figyelni, hogy a második évtől élő, a kártyára vonatkozó kedvezményeket (14-18 év között 50 százalék, 18-26 év között 25 százalék) csak diákként lehet igénybe venni, a 26 év alatti pályakezdőknek már a teljes éves kártyadíjat ki kell fizetniük, ami a 8000 forintot is meghaladhatja. Az Erste Banknál a diákok választhatnak az olcsóbb és a drágább kártyák között, kedvezmény viszont nincs. A kártyák díja így éves szinten 1773 forinttól indul.

 

A diákok számára a számlavezetési díjat minden banknál elengedik. Több helyen akkor sem kell fizetni, ha az elektronikus kivonat helyett papíralapú kivonatot kérünk, az MKB-nál viszont utóbbi esetben 200 forint a számlavezetési díj. A CIB Banknál pedig csak addig ingyenes a számlavezetés, amíg nappali tagozatos, érvényes diákigazolvánnyal rendelkezik a diák. Ha ez már nincs meg, akkor havonta akár 2500 forint körüli összeg is lehet a számlavezetéssel járó költség. 

 

Az internetbank és a mobilbank használat minden diákszámlához ingyenesen jár, ezekért egyik banknál sem kell fizetni. 

 

A készpénzfelvétel diákként is drága mulatság

 

A készpénzfelvétel sehol nincs ingyen, a bankok csak a törvényben szereplő két alkalomig nem számolnak fel ezért díjat. Nyilatkozni 16 éves kortól van lehetőség, ezután havonta kétszer, összesen legfeljebb 150 ezer forintig lehet ingyenesen pénzt felvenni a hazai ATM-ekből. Ezen felül eltérő, hogy melyik bank mekkora összeget számol fel a készpénzfelvételért. A Gránit Bank a 0,6 százalékos illetéken felül (amit a banknak kell fizetnie az államnak minden tranzakció után) nem számol fel díjat, a többi banknál viszont fizetni kell. A saját ATM-es készpénzfelvétel szinte minden esetben olcsóbb: az OTP-nél 135, az Ersténél 111, az MKB-nál 490 forinttól indulnak a díjak, amihez hozzáadódik a tranzakciós illeték. A bankok zöme a felvett pénzösszegtől függően is számol fel díjat, 0,5-1,5 százalék körüli értékben.

 

A Revolut hazai leánybank híján speciális helyzetben van, mivel rá más szabályok vonatkoznak, mint a többi bankra. Revolut kártyával így ingyenes a készpénzfelvétel bármelyik hazai ATM-nél addig az összeghatárig, amit az adott csomag megenged. Érdemes azonban a revolutosoknak is résen lenni, mert hiába nem számol fel díjat a Revolut, az ATM-et üzemeltető bank számolhat fel plusz díjat az automata használatáért.  

 

Ha az ingyenes két alkalmon felül nem a saját bankunk által üzemeltetett ATM-et használjuk, a költségek még magasabbak, akár több ezer forintba is kerülhet egy-egy készpénzfelvétel. Ha a bankfiókban szeretnénk készpénzt felvenni, akkor pedig még ennél is többet kell fizetnünk. További érv a készpénzhasználat ellen, hogy ennél a tranzakciótípusnál nem kötelező a törvényi maximum, vagyis egy bizonyos összeghatár felett nem áll meg a számláló. Ilyet egyedül az Erste Cseperedő számlájánál találtunk. 

 

Az ATM-es készpénzbefizetés feltételei ennél sokkal barátságosabbak, ez szinte mindenhol ingyen van. A CIB Banknál kell egyedül ezért fizetni, a befizetett összeg 0,2 százalékát + 30 forintot. 

 

Jelentős különbségek lehetnek az utalásoknál

 

Az eseti átutalásoknál szintén az utalt összegtől függ elsősorban, hogy mennyit kell fizetni, emellett az is fontos szempont, hogy azonos banknál vezetett számlára történik az átutalás, vagy bankon kívüli számlára. A 20 ezer forintnál nem magasabb összegű utalások a bankok zöménél olcsóbbak, amelynek az oka, hogy ezek után nem kell megfizetni a 0,3 százalékos illetéket. A 20 ezer forintnál magasabb összegű tranzakcióknál pedig csak az összeghatáron felüli részre kell fizetni, melynek a maximum 10 ezer forint. Az átutalások közül értelemszerűen az elektronikus utalások az olcsóbbak. 

 

A legolcsóbb ebben az esetben a Revolut, az utalás az appot használva nem kerül pénzbe, sem bankon belül, sem bankon kívül. Nem sokkal kerül többe a diákszámláról történő utalás a Raiffeisen Banknál és a Gránit Banknál sem: 20 ezer forintig egyáltalán nem kell fizetni, és afölött is csak a tranzakciós illetéket számolják fel elektronikus utalásnál. A Gránitnál a minimum 45 forint, a maximum pedig 12 ezer egy átutalásnál. Utóbbi már nyilván akkora összegnél, ami nem a diákszámlák kategóriája. 

 

Az OTP Bank Junior számlájával bankon belül és kívül is 0,35 százalékot kell fizetni, az utalás díja minimum 292, maximum 13 214 forint lehet, függetlenül attól, hogy az utalás összege eléri-e a 20 ezer forintot. Az Erste diákszámlájáról 20 ezer forint alatti összegrészig 0,194 százalékot kell fizetni az utalásért, vagy minimum 189 forintot, az ezen felüli összegre pedig ezen felül a 0,3 százalékot is felszámolja a bank. A 14 év alattiak számára elérhető Cseperedő számlával csak bankfióki utalás lehetséges, ami drágább. 

 

A K&H-nál bankon belül 0,50 százalékot kell fizetni az utalásért, minimum 103, maximum 5867 forintot. Ha bankon kívülre szól az utalás, akkor 0,72 százalék a díj. A CIB-nél bankon belülre és kívülre is egységes a díjszabás, minden utalás után 0,408 százalékot kell fizetni, ami nem haladhatja meg a 12 210 forintot. Az MKB sem tesz különbséget belsős és külsős eseti utalások között, minden esetben 100 forintot kell fizetni, illetve 20 ezer forint felett a 0,3 százalékos illetéket. Az UniCreditnél 0,369 százalék a díj, egy utalás legkevesebb 159 forintba kerülhet, a maximum pedig 12 499 forint. 

 

A rendszeres átutalások és a csoportos beszedések díja sok esetben megegyezik az eseti utalások díjával, de előfordulhat, hogy olcsóbbra jön ki, ha egy minden hónapban elvégzett utalást beállítunk rendszeresre, vagy kérjük a csoportos beszedés lehetőségét. A tranzakciós illetéket itt is ugyanúgy kell fizetni, mint az eseti utalásoknál, 20 ezer forint felett 0,3 százalékot. 

 

SMS nélkül is meg lehet nézni az egyenleget

 

A banktól több módon kaphatunk értesítést az egyenlegünkről vagy a tranzakciókról, ezek között azonban érdemes különbséget tenni, mert van, amelyik pénzbe kerül, és nem biztos, hogy szükségünk van rá. Az automatikus SMS-ek (például amiben megerősítő kódot kapunk egy tranzakcióhoz) általában ingyenesek, ezekért nem kell fizetni. A napi egyenlegközlő vagy egyéb értesítő SMS-ek viszont pénzbe kerülnek, darabjuk 25-50 forint között van, de lehet havidíjas szolgáltatást is választani, ami havonta néhány száz forint. Érdemes megfontolni, hogy szükség van-e ezekre, mivel évente több ezer forintba is belekerülhetnek, miközben néhány gombnyomással bármikor elérhető minden információ az ingyenes netbankban. 

 

A fentiek mellett ritkábban merülhet fel, de néhány banknál van költsége a számlaváltásnak is, ha egy díjcsomagról szeretnénk váltani egy másikra. A díjak bankonként eltérőek, 1000 és 3172 forint közötti összeggel is lehet találkozni. Fontos, hogy ezt a díjat csak abban az esetben számítják fel, ha az ügyfél maga kéri a számlacsomag megváltoztatását, vagyis abban az esetben nem kell fizetni, ha azért változik meg a számlacsomag, mert a diák betöltötte a csomagjára vonatkozó felső korhatárt. 

 

Számlanyitás után nem érdemes rövid időn belül be is zárni a számlát, ugyanis ennek is lehet költsége, általában hat hónapon belül. A számlazárás díja 3500-5919 forint között lehet, hat hónap után viszont ezért a bankok nem számolnak fel plusz költséget. Ettől függetlenül a számlazárás mindig jár valamekkora költséggel, hiszen a pénzt át kell mozgatni egyik számláról a másikra, ami után tranzakciós díjat kell fizetni, illetve az esetleges éves kártyadíjat időarányosan szokta a bank felszámolni.

 

Korábbi cikkeinkben részletesen foglalkoztunk a diákszámlanyitás feltételeivel, és azt is megnéztük, hogy milyen szolgáltatásokat tudnak igénybe venni a fiatal számlatulajdonosok. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!