Diákszámla nyitás

Diákszámlanyitás: mikortól, milyet és hogyan érdemes?

Diákszámla nyitás

Diákszámlanyitás: mikortól, milyet és hogyan érdemes?

Vrazsovits Rita
2023-03-29 Frissítve: 2023-05-24
2023-03-29 Frissítve: 2023-05-24
32049326

Ma már előbb lehet egy gyereknek bankszámlája és -kártyája, minthogy megtanul írni, olvasni. Így nagyon hamar hozzászokhat a modern pénzhasználathoz. Sokuknál egész komoly bevételt jelent a húsvéti ajándék pénz, ami okot is adhat a számlanyitásra, és akár célzott megtakarítás elkezdésére is.

 

Magyarországon a legtöbb bank kínál bankszámlát a fiatalok, akár már kisgyerekek számára is. Van, ahol akár már 6 éves kortól nyitható bankszámla, míg máshol csak 14 vagy 18 éves kortól érhető el ez a szolgáltatás, emellett a számlanyitás módja sem egységes. Cikkünkben összefoglaltunk minden információt, amire a diákszámla megnyitásához szükség lehet.

 

A kedvezményesen kínált diákszámlákat akár 26 éves korukig élvezhetik a fiatalok, nem is kell ehhez mindvégig diáknak maradniuk. A diákszámlanyitás általában három kategóriára bontható az életkort tekintve, de előfordulhatnak kivételek, ahogy azt majd látni is fogjuk: 

 

 1. 6-14 éves kor
 2. 14-17 éves kor
 3. 18 év felett

 

A bankszámla használat feltételeit általában ugyanezen korcsoportok mentén dolgozták ki a bankok. 

 

Bankszámla kicsiknek: hol lehet ilyet nyitni?

 

Az alsó korhatára a bankszámlanyitásnak általában 6 év, de van, ahol akár ennél is korábban is van erre lehetőség. A pénzintézetek közül nem mindegyik ad lehetőséget a legkisebbek számára a bankolásra, de egyre több ajánlattal lehet találkozni a piacon.  

 

Az Erste Bank akár 0 éves kortól elérhetővé teszi a Cseperedő számla megnyitását, amire a szülők utalhatnak pénzt. Bankkártyát 7 éves kortól lehet igényelni, diákszámlára pedig 14 éves kortól lehet váltani, egészen 26 éves korig, érvényes diákigazolvány bemutatásával. Több bankkártya közül is lehet választani, de a diákszámlához az egyedi kártyaképű, egyérintéses Mastercard Diák kártyát ajánlja az Erste.

 

A Gránit Bank a Family csomag részeként teszi lehetővé, hogy a szülők a már meglévő bankszámlájukhoz hozzá tudják kapcsolni a 6-18 év közötti gyermekük számláját is. Ezt az alábbi módon tehetik meg:

 

 1. Ha még nem a Gránit Bank ügyfelei, akkor előbb nekik is nyitni kell egy bankszámlát (ezt videós azonosítással is meg lehet tenni).
 2. Ha a szülő már a Gránit ügyfele, akkor az eBank applikációban a Family - szülő opciót kell kiválasztani.
 3. A Nyiss Family számlát opció kiválasztása után a bank két munkanapon belül aktiválja a gyermek bankszámláját, melynek a státusza nyomon követhető az applikációban és e-mailen keresztül is. 
 4. Le kell tölteni a gyermek saját telefonjára a Gránit Family appot, és egy QR-kód beolvasása után jóvá kell hagyni, hogy a gyermek használhassa a saját készülékén a mobilbankot. 

 

A gyermek számlájához bankkártya is igényelhető, három különböző dizájn közül választhatnak. A kártya típusa Mastercard, ami nem dombornyomott. Ilyet ingyenesen nemcsak azok a diákok igényelhetnek, akik a szüleik felügyelete mellett a Family csomagban bankolnak, hanem a 18-26 év közöttiek is. 

 

Az OTP Bank Junior számlája is akár a születést követően, 0 éves kortól nyitható meg, kiskorúak esetében csak személyesen, a törvényes képviselő (szülő, gyám, gondnok) jelenlétében. 14 éves kor alatt erre csak személyesen, a bankfiókban van lehetőség, 14-17 év között viszont akár együtt, videóhíváson keresztül is el lehet intézni a számlanyitást. A Junior számla mellé díjmentes egy darab Mastercard Junior kártya kibocsátási és első éves díja. 

 

A Junior számla 18-24 év között is megnyitható az OTP-nél, az alábbi módokon:

 

 • selfie számlanyitás: NFC-vel rendelkező telefonnal a számlát online is meg lehet nyitni a SmartBank mobilalkalmazásban,
 • videóhívással. 

 

A K&H Banknál is 6 éves kortól érhető el az ifjúsági számlacsomag, viszont e-bank és mobilbank még nem igényelhető. Online számlanyitásra 18 év alatt nincs lehetőség, Mastercard dombornyomott bankkártyát pedig csak 14 éven felüli ügyfelek kaphatnak. A folyószámla mellé megtakarítási számla is nyitható. 

 

A Revolut <18 szolgáltatás, akárcsak a Gránit Banknál, csak akkor érhető el, ha a szülő is ügyfél, mivel a diákszámlát csak a saját Revolut fiókjában tudja megnyitni. A Standard, ingyenes csomaghoz egy diákszámla kapcsolódhat, a Plus és a Premium csomaghoz kettő, a Metal csomaghoz pedig akár öt <18 számlához is hozzá lehet férni. A Revolut juniorszámla, amit a gyerkőc használhat, gyakorlatilag egy alszámla, ami addig tud működni, amíg a főszámla is él. 

 

A CIB Bank ECO Start számlája 7 éves kortól nyitható meg, ezt minden esetben a szülő vagy törvényes gondviselő tudja elintézni 7-14 éves kor között. A számla mellé Visa Inspire Elektronikus Bankkártya igényelhető, melynek a limitét egyedül a szülőnek van jogosultsága beállítani. A számlanyitásra csak a bankfiókban van lehetőség, 14 éves kortól válthatnak a gyerekek az ECO FirstStep számlára, ennek a megnyitásánál viszont már együtt kell jelen lennie a diáknak és a törvényes gondviselőnek. 

 

A kisgyermeknek történő számlanyitáskor az alábbiakra van szükség:

 

 • törvényes képviselő személyi igazolványa
 • törvényes képviselő lakcímkártyája, 
 • kiskorú ügyfél azonosítására alkalmas igazolványa és lakcímkártyája,
 • törvényes képviselői nyilatkozat tétele.

 

14 év felett már egyszerűbb

 

Később, középiskolás kortól kezdődően a diákmunkával szerzett jövedelem, az ösztöndíjak és egyéb bevételek miatt is szükség lehet rá, felsőoktatásban, illetve munkavállalóként vagy vállalkozóként pedig nélkülözhetetlen a bankszámla. 

 

A Takarékbank és az MKB Bank - májustól már MBH Bankként - a 14-25 év közöttieknek kínálnak diákszámlát, szinte azonos feltételekkel. A Takarék Visa Classic dombornyomott kártyát kínál a csomag mellé, az MKB pedig Mastercard Standard Paypass bankkártyát, ami szintén dombornyomott. Az igénylés érvényes diákigazolvánnyal, vagy tanulói jogviszony igazolással lehetséges, emellett 14-18 év között a szerződéskötéshez törvényes képviselő személyes megjelenése és írásbeli hozzájárulása is szükséges.

 

Van, ahol csak a felnőttként elérhető a kedvezményes számla

 

Olyan pénzintézetek is vannak, ahol kínálnak diákszámlát, de csak 18 éven felüliek számára. Nekik a legegyszerűbb a számlanyitás, mivel nem kell szülő vagy törvényes gondviselő beleegyezése a számla megnyitásához, emellett önállóan kezelhetik is a bankszámlát. 

 

Ilyen a Raiffeisen Bank is, ahol a Yelloo csomagot 18 és 25 év között lehet igénybe venni, a “felnőtt” bankszámlákhoz képest kedvezményes feltételekkel. A számlanyitással most kupont is lehet szerezni, tízezer forint értékben, amelyet a Sziget vagy a Balaton Sound fesztiválra lehet beváltani. A diákszámlához Mastercard kártyát lehet igényelni. Online számlanyitásnál 2023. március 31. 12:00 óráig megkezdett videó azonosítás esetén nyitható az akció keretében bankszámla.

 

Gyakori kérdések

 

Hány éves kortól érdemes számlát nyitni?

Ezt mindenki maga tudja eldönteni, de érdemes minél korábban megismertetni a gyerkőcöt a bankolás alapjaival. Ha már elég idős ahhoz, hogy saját okostelefonja legyen, akkor érdemes az első bankszámlát is megnyitni. Előny továbbá, ha nem kell magával készpénzt hordani, és kártyával, kényelmesen tud fizetni.

 

Lehet 18 év alatt egyedül számlát nyitni?

Nem, erre nincs lehetőség. Kiskorú ügyfél egyedül nem nyithat számlát, ott kell lennie vele legalább az egyik szülőnek vagy törvényes gondviselőnek.

 

A szülő egyedül megnyithatja a számlát a gyermekének?

14 éves kor alatt általában igen, fölötte viszont neki is ott kell lennie a számlanyitásnál.

 

Lehet online diákszámlát nyitni?

A bankokban erre általában csak 18 év felett van lehetőség, kivéve a Revolutnál és a Gránit Banknál, ahol a szülő aktív bankszámlája is feltétele a számlanyitásnak. Az OTP Banknál 14-18 év között a gyermek és a szülő közösen, videóhíváson keresztül intézheti a diákszámla megnyitását. 14 év alatt a bankfiókban kell megnyitni a számlát.

 

Hány éves kortól lehet bankkártyája a gyermeknek?

Bankonként eltérő lehet, de általában 6 vagy 7 éves kor felett van erre lehetőség.

 

Hány éves kortól lehet önállóan bankolni?

Általában 14 éves kortól van arra lehetőség, hogy a gyermek önállóan is tudjon tranzakciókat indítani, addig többnyire csak a lekérdező funkciókat tudja elérni az adott bank mobil applikációjában. Ez egységes a legtöbb banknál, 14 éves korig a szülő kontrollálhatja a diákszámlán történő pénzmozgásokat. 14 év felett nagyobb szabadságot kapnak a gyerekek, de a szülő ekkor is rá fog tudni nézni a beérkező és kimenő pénzekre.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!