A locsolkodással tojás mellett pénzt is kap sok gyerek, amire már érdemes diákszámlát nyitni

Jönnek a locsolópénzek, most érdemes olcsó számlát nyitni a gyereknek!

A locsolkodással tojás mellett pénzt is kap sok gyerek, amire már érdemes diákszámlát nyitni

Jönnek a locsolópénzek, most érdemes olcsó számlát nyitni a gyereknek!

Vrazsovits Rita
2023-04-09 Frissítve: 2024-03-31
2023-04-09 Frissítve: 2024-03-31
32163884

A húsvéti locsolkodással a gyerekek gyakran egész csinos összeget kapnak a nagyszülőktől, ismerősöktől. Ezért ez kiváló alkalom arra, hogy számlát nyissunk nekik. Így kicsiben megtanulhatják azt, amit nagyban majd egész életükben csinálniuk kell: kezelni a pénzüket.    

 

Előző cikkünkben részletesen írtunk a diákszámlanyitás feltételeiről, most azt nézzük meg, hogy milyen szolgáltatásokat és mennyiért kínálnak a bankok a gyerekeknek és a fiatal felnőtteknek. A használat feltételei és a szülői kontroll lehetőségei eltérhetnek attól függően, hogy hány éves a számlatulajdonos, illetve, hogy melyik banknál nyitottuk meg a számlát.

 

A fiataloknak szóló kedvezményes banki számlacsomagokat ugyan jellemzően diákszámláknak hívják, de azokat esetenként már azelőtt meg lehet nyitni, hoyg valóban diákokká válnának, és 18 éves kor után is megtarthatják ezeket. A kedvezményes diákszámlákat akár 0-26 éves kor között is igénybe lehet venni, a használható funkciók között azonban számos különbség van attól függően, hogy a gyerek 

  • 6-7 év alatti,
  • 6-7 és 14 év közötti,
  • 14-17 év közötti vagy
  • 18 év feletti, vagyis már nagykorú. 

 

Hétéves kor alatt teljes szülői kontroll van, bankkártya viszont nincs

 

Néhány banknál akár már közvetlenül a születés után nyithatunk számlát a gyermeknek, de hétéves korig csak a szülő kezelheti azt. Jól jöhet például a számla, ha valakitől pénzt kap a gyerek, de nem szeretnénk készpénzzel bajlódni, de akár rendszeresen félre is tehetünk a számlájára egy fix összeget, amiből vehetünk valamit a számára. Vagy akár az ajándékozó rokonok is rögtön utalhatnak. 

 

A gyerekek legnagyobb ajándék szezonja a karácsony mellett a húsvét. Húsvétkor sokkal jellemzőbb, hogy kisebb-nagyobb összegű locsolópénzt is kapnak. Ezért ha még nincs nekik, a legjobb alkalom arra, hogy számlát nyissunk nekik, és segítsünk nekik megtanulni a modern pénzkezelést. Elmagyarázhatjuk nekik, mi is az a megtakarítás, befektetés, valamilyen konkrét célra való pénzgyűjtés. 

 

Az OTP Banknál elérhető a Junior számla már 0 éves kortól, ráadásul ingyenes számlavezetés mellett.   

 

Az Erste Bank Cseperedő számlájára utalt pénzt most a bank is kiegészíti: havi 2000 forint utalása esetén a bank további, szintén havi 2000 forintot tesz ehhez hozzá hat hónapon keresztül, vagyis az összegyűjtött 12 ezer forintból 24 ezer forint is lehet. Ha a szülő Erste Future Junior Programot indít, akkor hat hónapig 4000 forintos díjkedvezmény is elérhető. Az akció 2023. december 31-ig tart. 

 

Iskolás korban több lehetőség van, de itt is van szülői kontroll

 

6-7 éves kor felett már több lehetősége van a gyerekeknek arra, hogy a saját pénzükkel gazdálkodjanak, de a szülői kontroll továbbra is megmarad. A már iskolás, és nagyjából írni-olvasni is megtanuló diákoknak lehetősége van bankkártya igénylésére, és saját mobileszközön a bankok zöménél ingyenesen lehet használni a pénzintézet mobilapplikációját. 

 

Az Ersténél hétéves kor felett a bankkártyás vásárlás napi limite 10 000 forint, készpénzből pedig legfeljebb 5000 forintot lehet felvenni. A limit szülői kérésre akár ennél alacsonyabb is lehet. Az OTP Junior számla mellé szintén igényelhető bankkártya, amellyel lehet vásárolni és készpénzt felvenni. 

 

A K&H Bank ifjúsági számlája hatéves kortól elérhető, de ekkor kártya még nem jár hozzá, és az e-bank, illetve a mobilbank is csak 14 éves kor felett használható. Megtakarítási számlát azonban lehet nyitni a folyószámla mellé, az online tervező pedig abban segít, hogy az összegyűjtött pénzt arra költse el a gyerek, amire szeretné. 

 

A Revolut is hatéves kortól kínálja a <18 szolgáltatást, amelyet úgy lehet igénybe venni, ha a szülő már eleve a Revolut ügyfele. A választott csomagtól függően egy vagy több gyerekek által használható alszámlát lehet a főszámlához kapcsolni, és így követni akár az egész család költéseit. Önállóan számlát a Revolutnál 16 éves kortól van lehetőség nyitni, de ekkor is szükség van a szülő beleegyezésére. A számlához egyedi tervezésű bankkártya is igényelhető, melyet a mobilapplikációban lehet beállítani. Lehet rá rajzolni, adhatnak hozzá szöveget, sőt, akár emojikat is. Megtakarítási célokat itt is be lehet állítani. A szülőknek egészen a gyermek nagykorúságáig van lehetősége a felügyeletre, és költési limitet beállítani, ha arra van szükség. 

 

Hasonló elven működik a Gránit Bank Family számlacsomagja is, ahol a gyermek számláját a szülőéhez lehet kapcsolni. A költéseket folyamatosan nyomon lehet követni, 14 éves korig pedig könnyedén lehet állítani a költési limitet, sőt akár a kártya zárolására is van lehetőség, ha a szülő adott szituációban ezt érzi jó megoldásnak. A kártya itt is elérhető már 6 éves kortól, és a kártya dizájn is választható. 

 

A hétéves kortól elérhető CIB ECO Start bankszámlát a szülő tudja megnyitni, és a hozzá tartozó limitet is csak a ő tudja beállítani. Elektronikus csatornákon viszont a gyerekek is hozzáférhetnek a számlához, de csak lekérdezni tudják az információkat, azokat módosítani nem. Az ECO Start számlát 14 éves korig lehet használni, utána az ECO FirstStep csomagot tudják használni a diákok. 

 

14 év felett jöhet az önállóság

 

14 éves kortól a legtöbb banknál nagyobb szabadságot kapnak a diákok, de szülő nélkül 18 éves korig továbbra sem lehet intézkedni. Ekkor már szükség lehet egy aláírás mintára, és szülői jóváhagyás nélkül is lehet vásárolni, pénzt felvenni. Nyilatkozattétel esetén elérhető a havi két ingyenes készpénzfelvétel is, de érdemes egyeztetni a bankkal, mert van olyan pénzintézet, ahol erre csak 16 éves kortól van lehetőség. Emellett 14 éves kortól saját mobileszközön lehet használni a bank applikációját is, és ide érdemes kérni a havi számlakivonatot is, mivel így nem kell érte fizetni. 

 

A kedvezményes díjak ettől függetlenül megmaradnak, vagyis nem kell nagyobb számla költségekre számítani, csak mert változtak a számlahasználat feltételei. Sőt van olyan bank is, ahol 14 éves kortól olyan kedvezmény is elérhetővé válik, ami a kisebb gyerekeknek még nem elérhető. Az OTP Junior számlával a diákok pénzvisszatérítésre tehetnek szert, ha kártyával vásárolnak bizonyos üzletekben. A visszatérítés mértéke akár 5-30 százalék is lehet, amit még a kedvezményes hitelkártyások is megirigyelhetnének. Elérhetővé válik emellett az okoseszközzel való fizetés lehetősége, a Junior Next app pedig a jövőbeli célok megtervezéséhez nyújt segítséget. 

 

Az MKB Bank a 14 év felettieknek most az ingyenes számlavezetésen túl nyereményjátékot is kínál, amin EFOTT fesztiválra szóló bérlethez juthatnak a szerencsések.

 

Csak a nagykorúság hozza el a teljes szabadságot

 

A diákszámlák előnyös tulajdonságai a 18. életév betöltése után is megmaradnak, a szülői kontroll azonban teljesen megszűnik, innentől kezdve egyedül is be lehet sétálni a bankba, lehet intézkedni, szerződést kötni, sőt akár hitelt is lehet felvenni, ha minden feltétel adott hozzá. 18 év felett már nemcsak utalni van lehetőség, hanem be lehet állítani csoportos beszedéseket is, amivel olcsóbbá és egyszerűbbé is lehet tenni a bankolást. 

 

Érdemes az újdonsült nagykorúaknak az akciókat is megnézni, mert van, ami 18 éves kor alatt még nem elérhető. Fiatal felnőtteknek és pályakezdőknek a Gránit Banknál például pénzt hozhat a szelfis számlanyitás. Sikeres számlanyitás, az eBank letöltése és aktiválása után 20 ezer forintot ír jóvá a bank az új számlán. Az akció 2023. április 1. és április 19. között érhető el. 

 

A Raiffeisen Bank Yelloo számlája 18 éves kortól nyitható meg, és összesen 15 ezer forint jóváírásra lehet szert tenni. A számlanyitást videós azonosítással kell megtenni 2023. május 12-ig, utána két részletben kell teljesíteni a feltételeket az ajándék pénzhez. Elsőként 2023. június 2-ig kell legalább egy alkalommal vásárolni az új Mastercard kártyával, ezért 5000 forint jár. További 10 ezer forintot ír jóvá a bank, ha 2023. november 13-ig összesen 20 alkalommal történik kártyás vásárlás, legalább 1000 forint értékben darabonként. A Yelloo Klubhoz csatlakozva pedig különböző kedvezményeket lehet igénybe venni, olcsóbban lehet kondibérletet vagy társasjátékot venni, de akár kiállításokra is olcsóbban lehet bejutni.

 

Kortól függetlenül adják a bankok a díjkedvezményeket

 

A diákszámlák kedvezményes feltételei attól függetlenül élnek, hogy hány évesek az ügyfelek. A legtöbb esetben ingyenes a számlavezetés, de vannak bankok, amelyek ehhez feltételként szabják az elektronikus számlakivonat igénylését is. Emellett a kártyadíjak is sokkal alacsonyabbak, mint a felnőtteknek szóló számlák esetében, a legtöbb bank el is engedi a kártyakibocsátás, sőt gyakran a kártya első évre szóló díját is. A tranzakciók esetében pedig általában csak a tranzakciós illetéknek megfelelő összeget kell megfizetni, de van, ahol még ezeket is elengedik, így szinte fillérekből megoldható a számlavezetés. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!