Revolut litván licensz

Litván banki licensszel működik tovább a Revolut

Revolut litván licensz

Litván banki licensszel működik tovább a Revolut

Bank360 tartalom
2020-05-06 Frissítve: 2023-01-19
2020-05-06 Frissítve: 2023-01-19
8638454

2020. április 29-től megkezdi a Revolut a közép- és kelet európai ügyfelei transzferálását az új, litván elektronikus számlaszolgáltatás licensszel rendelkező entitásához, a Revolut Payments UAB-hoz. A Revolut Payments UAB a litván jegybank (Bank of Lithuania) engedélyével végzi tevékenységét. Az átállás automatikus, a szerződési feltételek nagyrészben változatlanok. Összefoglaltuk a tudnivalókat.

 

Változnak a számlaszámok

 

A váltást követően meg fog változni az ügyfelek IBAN számlaszáma. Ez érthető, ugyanis ez a számlaszám tartalmazza a számlavezető bank országára vonatkozó információt is. A Revolut állítása szerint a számlaszám változása a közeljövőben fog megtörténni, erről értesítést küldenek. Az ügyfelekre hárul majd a feladat, hogy az új számlaszámokat a munkáltatójukkal és az üzleti partnereikkel megosszák. A változások érvényesek a Revolut üzleti számlákra is. 

 

Nem kell semmit sem tenni az ügyfeleknek

 

A Revolut ígérete szerint a partnerek felé történő adatközlésen kívül más dolga nem lesz az ügyfeleknek, a váltás teljesen automatikus lesz. A számlához tartozó bankkártyák száma valószínűleg nem fog változni, erről külön nem tesz említést a cég. A kártyákkal továbbra is lehet fizetni POS terminálokon és az interneten. Szintén nem változnak a készpénzfelvétel költségei és limitjei, és továbbra is fel lehet tölteni forinttal a számlát.

 

A litván jegybankhoz lehet panasszal fordulni

 

A Revolut felügyeleti szerve ezentúl a litván jegybank (Bank of Lithuania) lesz, a ügyfelek hozzájuk fordulhatnak panaszaikkal. A szerződési feltételeknek (terms and conditions) a litván törvényi szabályozásnak kell megfelelniük. Az esetleges peres kérdésekről a litván bíróságok döntenek, ugyanakkor néhány esetben a helyi (számlatulajdonos lakhelye szerinti) bíróságok az illetékesek. A Revolut közlése szerint a szerződési feltételek “nagyrészben” változatlanok (largely the same) maradnak. Az új kondíciókat a Revolut oldalán lehet tanulmányozni.

 

Az ügyfelek a Revolut számlájukat bármikor ingyenesen felmondhatják az app-ban található ügyfélszolgálaton keresztül. Az esetleges kérdésekre az app-ban található angol nyelvű chaten keresztül ígér választ a Revolut. Kérdés, hogy milyen gyorsan reagálnak a megkeresésekre, a Revolut számla zárolással kapcsolatos ügyintézés sok esetben lassú volt a közelmúltban.

 

A Brexit miatt volt rá szükség

 

A Revolut partner bankja eddig az angol Barclays Bank volt, a Brexit után azonban kétségek merültek fel, hogy pontosan milyen kondíciókkal tudja folytatni a Revolut a tevékenységét az Európai Unióban. Mivel Litvánia EU-s ország és az eurozóna tagja, a Revolut akadályok nélkül folytathatja a tevékenységét az Európai Unióban. 

 

A kriptovaluta kereskedelem és utasbiztosítás változatlan

 

A kriptovaluta kereskedelmi szolgáltatásokat továbbra is a Revolut egyesült királyságbeli partnere fogja biztosítani. A kriptovaluta kereskedelmet nem szabályozzák egységes EU-s törvények, tehát ebből a szempontból mindegy, hogy a Revolut szolgáltatásait biztosító bank uniós országban működik vagy sem. Hasonlóképpen továbbra is elérhető marad a Revolut utasbiztosítás szolgáltatása.

 

Ugyanaz a garancia marad a betétekre

 

A Revolut már 2019. végén kapott úgynevezett elektronikus pénz engedélyt (electronic money license) Litvániában. A mostani banki licensz hasonló lesz az eddigi angolhoz: az ügyfelek pénzét külön alszámlán kell tárolniuk, melyhez nem férhetnek hozzá például a saját működésük fedezéséhez. A betétekre ugyanakkor továbbra sem vonatkozik sem az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) sem a Litván Betétbiztosítási Alap (Lithuanian State Company Deposit) 100.000 eurós garanciája. Ez jelenleg csak a litván ügyfelekre vonatkozik. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!