Revolut vagy Transferwise

Revolut vagy Wise: összehasonlítás

Revolut vagy Transferwise

Revolut vagy Wise: összehasonlítás

Bank360 tartalom
2020-09-09 Frissítve: 2022-09-22
2020-09-09 Frissítve: 2022-09-22
10161479

A Revolut és a Wise (régebben TransferWise) használata pofonegyszerű és segítségükkel jelentős összegeket spórolhatunk akár az idei nyaralás alkalmával is. A szolgáltatások lehetővé teszik az ügyfelek számára az országok közti rendkívül alacsony díjon történő pénzküldést, fogadást és felvétel, mint egyfajta alternatívát támasztva a bankok helyenként igencsak eget verően magas transzfer és valuta átváltási díjaival szemben. 

 

Wise vs. Revolut: azért nem teljesen ugyanaz a kettő

 

Habár konkurens cégekről és szolgáltatásokról beszélünk, a különbségeket és a hasonlóságokat elemezve érdemes továbbmennünk annál, minthogy a Wise egy észt, a Revolut pedig egy brit cég. A Revolut alapvetően jóval több szolgáltatást nyújt, mint versenytársa: például a három főszámlán kívül – ugyan limitált szolgáltatásokkal – már 7-17 év közti gyermekünk számára is nyithatunk Junior alszámlát, és a pénzköltés ellenőrzése is könnyen kivitelezhető a szülő számára. Továbbá a brit cég opciói közt lehetőségünk van arannyal, kriptovalutával és tőzsdei részvényekkel kereskedni, illetve számlánkhoz utasbiztosítás is jár. 

 

Ugyanakkor hasonlóság is akad: mindkét cég esetében csak online ügyintézésre van módunk, ingyenesen vezethetünk számlát, kérhetünk fizikai kártyát, készpénzt nem fizethetünk számlánkra, és kaphatunk pénzvisszatérítést vásárlásaink, vagy hotelfoglalásunk után. 

 

Az szolgáltatások összehasonlításához nyújthat segítséget az alábbi táblázat: 

Revolut vagy Transferwise

 

Revolut és Wise díjak

Az eltérő szolgáltatásokon túl a két fintech óriás változó díjakat is szab a tranzakciókra.

  • A Revolutnál a számlacsomagunk függvényében választhatunk ingyenes és havidíjas számlavezetési opciók közül
  • A Wise egyetlen számlájánál csak ingyenes lehetőségünk van.
  • Mindkét cég kedvező árfolyamon vált valutát.
  • A Revolut a 30 napra eső díjmentes ATM készpénzfelvételt 75 000 – 300 000 forintig teszi lehetővé számlacsomagtól függően
  • A Wise mindössze 75 000 forintban maximalizálja ugyanezt. 

 

A Revolut 2020. augusztus 12-től 1 000 forintos díjat vezetett be, ha nem az adott ország pénznemében indítunk utalást, hanem USD-ben. Ez azt jelenti, hogy ezt az összeget kell megfizetnünk, ha például Magyarországról forint helyett dollár devizában küldünk pénzt Németországba. Amennyiben nem USD-ben, hanem bármely más valutában utalunk, például angol fontot küldünk Németországba, akkor 2 000 forintos összeggel számoljunk. A Revolut az átutalás előtt jelzi, hogy a tranzakció költségekkel jár.

 

Revolut díjak

 

Hogyan tölthetjük fel az egyenlegünket?

 

A Revolutnál négy, a Wise-nál egy számla közül választhatunk. Minden esetben letölthetjük a cégek mobilapplikációit, majd a regisztrációt követően tölthetünk pénzt a számlánkra. Ez a Revolutnál banki átutalást és bankkártyával való küldést is jelent, a Wise-nál csak banki átutalást. Míg a banki átutalás összege megegyezhet egy másik hazai bankszámlára történő átutalás összegével, addig a bankkártyás verziónál ezt ingyenesen csinálhatjuk. Tartsuk észben, hogy bankkártyáról való küldéskor csak abban a devizában tölthetünk fel pénzt a fintech számlánkra, amiben a bankszámlánk is működik. Tehát a Revolut forint feltöltés úgy működik, hogy a forint alapú bankszámlánkról forintban utalhatjuk át az általunk kívánt összeget. 

 

Kártya és virtuális kártya

 

A regisztráció után Revolut MasterCard és Visa kártya kikérésére is van lehetőségünk a mobilappon keresztül, aminek 5 EUR szállítási költsége van, ha nagyon sürgős, akkor 20 EUR fejében gyorsabban megkaphatjuk az ingyenes plasztik lapot. Fontos, hogy kártyát csak akkor rendelhetünk, ha a minimum 20 eurónak megfelelő forint összeg feltöltése már megtörtént egyenlegünkre.

 

A Revolut kártya előnyei közé tartozik, hogy virtuális kártyát is kaphatunk, amit szintén a mobilappon keresztül ingyen tudunk igényelni, de ezt csak online vásárlásra használhatjuk. A TransferWisenál csak egyfajta prepaid MasterCardot rendelhetünk szintén 5 EUR ellenében és nincs virtuális kártya opció. A kártyákat bárhol használhatjuk fizetésre és készpénzfelvételre, a hozzáadott technológia a legkedvezőbb árfolyamon váltja át számunkra a devizát. 

 

Futhatunk-e a pénzünk után?

 

A Revolut ugyan 2018-ban megkapta az EU banki licensz státuszt, jelenleg ennek előnyei csak Litvániában élvezhetőek, tehát továbbra is csak az úgynevezett e-pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó biztosítékokat és garanciákat nyújtja a cég például magyar ügyfeleinek. A banki licensz alapján akár 100 000 euróra is biztosíthatja a későbbiekben ügyfeleit a neobank. A Wise továbbra sem rendelkezik banki engedéllyel. 

 

A csőd esetén bekövetkezett biztosíték röviden annyit tesz, hogy a Revoluton, vagy a Wise-on keresztül külföldi devizában, például fontban tartott pénzünket a cég valamelyik angol banknak a számláján tárolja és onnan bocsátja rendelkezésünkre. Ha az adott bank csődbe megy, egyik cégtől sem kapunk kártérítést, viszont, ha például a Wise mond csütörtököt, attól még a korábban elhelyezett betét elérhető. Mivel nem hitelintézetekről és bankokról beszélünk, hazánkban az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) sem nyújt számunkra védelmet egy esetleges csőd bekövetkeztével. 

 

Mennyit fizetünk a küldésért?

  1. Ha Németországban dolgozunk vendégmunkásként és Magyarországra szeretnénk havonta 100-1000 EUR közötti összeget küldeni, akkor a legolcsóbb, ha a Revolutot választjuk. 
  2. Ha az Egyesült Királyságból tennénk ugyanezt, akkor 1 000 font Magyarországra történő küldése esetén a TransferWise utalás lehet olcsóbb. 
  3. Ha Magyarországról küldenénk 10 000 - 100 000 forintnyi összeget az Egyesült Államokban, Angliában, vagy Németországban tanuló gyermekünknek, szintén olcsóbb a pénz utalása Revoluton keresztül.
  4. Bonyolultabb eset lehet, ha amerikai expatok vagyunk Németországban, és családunk esetleg Magyarországon él. Ha például USD-t szeretnénk küldeni Németországból Magyarországra, 100 USD utalásakor nincs számottevő különbség a két cég díjai között, azonban 1 000 USD küldésekor már jobban megéri a Revolutra bíznunk magunkat.

 

A folyamat áttekintéséhez és az olcsóbb választáshoz az alábbi táblázat lehet a segítségünkre:

Díjak
1* Hatályos 2020.08.12., ezt megelőzően ingyenes
Az átváltási díjak változhatnak

 

Devizaváltás bankközi árfolyamon

A Revolutnak és a Wise-nak is a legvonzóbb szolgáltatása, hogy középárfolyamon váltják a valutákat és alacsony haszonkulcsot alkalmaznak. A középárfolyam az az összeg, amivel a bankok egymás között kereskednek a devizákkal. Mivel az árfolyamok folyamatosan változnak, az adott díjak is eltérhetnek. A Revolutnál havi 350 ezer forintos limiting haszonkulcs nélkül, majd ezt a keretet túllépve 0.5% -os díjjal válthatjuk a fő devizákat. 2020. augusztus 12-től már azonban a hétvégi átváltási díj 0.5%-ról 1%-ra emelkedett. A Wise átváltási díja árfolyamtól és devizától függően általában 0.35% - 3% között ugrál. 

 

Kevésbé keresett devizák 

A

Revolutnál néhány kevésbé keresettnek mondott valutára eltérő átváltási díjak vonatkoznak, mint a keresettebbekre. Ilyen devizának számít például az ukrán hrivnya és a thai baht, melyeket sztenderd hétköznapokon 1%, hétvégenként pedig 2%-on váltják. A Wise-nál is van lehetőségünk a kevésbé populáris devizákkal kereskedni, de az észt fintech cég nem alkalmaz eltérő díjakat ezekre a valutákra: például 1 000 román lej thaiföldi számlára történő küldése 13.9 lej többletkiadást jelent.

 

Nyaraláskor váltsunk Revoluttal

 

Mivel a devizaárfolyamok folyamatosan változnak, ezért egy pillanatnyi állapotot kiragadva nehéz hosszútávú következtetést levonnunk, de nézzünk néhány példát!

  • Spanyolországi nyaralásunkkor 100 000 ezer forintnyi összeget szeretnénk átváltani euróra: a cikk írásának pillanatában érvényes euro árfolyam szerint a Wise ezért 287,30 eurót, a Revolut 289,2 eurót fizet. 
  • Ha ezt az összeget készpénzben vennénk ki egy ATM-ből, akkor mindkét esetben a felvett összeg +2%-át hozzá kell számolnunk ha a számlánkhoz tartozó havi keret felett veszünk fel pénzt.
  • Kisebb összegnél is a Revolut kedvezőbb euró díjon vált valutát: 50 000 forint átváltásánál a Wise 143 eurót, a Revolut 145 eurót fizet. 
  • Horvát kuna 50 000 forintért történő átváltását a TransferWise 1054,74 HRK, míg a Revolut ezt 1081,70 HRK összegen teszi. A különbség 100 000 forintnál is megmarad: A Revolutnál 2 165 HRK, a Wise-nál 2 121 HRK jár. 

 

Már Magyarországon is több százezres ügyfélkör

 

A Revolut és a Wise sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy utóbbinak világszerte 7 millió ügyfele van, előbbi pedig öt éves fennállása alatt a kezdeti kisszámú, ám lelkes támogatói bázisából egy 12 milliós óriás vállalattá fejlődött. Ha ez nem volna elég, a magyarországi sikereken felbátorodva a TransferWise többek között már 2016-ban Budapesten is nyitott központot. A Revolut Magyarország helyett Angliában, Lengyelországban és Oroszországban üzemeltet egyelőre csak irodát, ám hazai ügyfeleinek száma tavaly elérte a 250 ezer főt, meghaladva ezzel számos magyarországi bank partneri lefedettségét. 

 

Melyiket válasszam: Revolut utazáshoz, Wise utaláshoz?

 

Amíg korábban a Wise nemzetközi számlák közti átutalásokkal, a Revolut pedig többféle devizás prepaid-kártyák forgalmazásával hívta fel magára a figyelmet, addig mára ezek a különbségek eltűntek. A differenciák sokkal inkább a díjakban keresendők.

 

Arra a kérdésre, hogy vajon a Wise vagy Revolut esetében éri meg jobban igénybe venni a szolgáltatást, azt mondhatjuk, hogy a Wise azoknak kedvezhet, akik helyi és külföldi bankszámlák között szeretnének átlátható pénzügyi feltételekkel utalgatni eltérő devizanemekben. A Revolutot inkább azoknak ajánljuk, akik gyakran utaznak külföldre és sokszor használnak bankkártyát fizetésre, vagy nagyobb összeget vesznek fel ATM-ből, illetve a kisebb összegek átutalását preferálják.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!