Pénzügyi kimutatás

Átlátható költségvetés applikációkkal? Ezekkel tervezhetünk hatékonyan büdzsét

Pénzügyi kimutatás

Átlátható költségvetés applikációkkal? Ezekkel tervezhetünk hatékonyan büdzsét

Bank360 tartalom
2020-09-24 Frissítve: 2023-08-09
2020-09-24 Frissítve: 2023-08-09
10255277

Rendszeres pénzügyeink, költéseink és tranzakcióink nyomon követése, tervezése nemcsak havi, de akár napi szinten is bonyolult lehet. A bankkártya használat és az ATM készpénzfelvételi műveletek után kaphatunk ugyan SMS értesítést a banktól, ám ez alapvetően csak az egyenlegünket és az aktuálisan elköltött pénzt mutatja. Ha egy sokkal átfogóbb képet szeretnénk kapni költéseinkről, érdemes lehet bizonyos applikációkat igénybe venni. 

 

Bankszámlakivonattal ellenőrizzük kiadásainkat

A bankszámlakivonat alapvetően jó kiindulópont lehet költségvetésünk tervezésekor és követésekor, hiszen megmutatja pénzügyeink alakulását egy adott időszakra vetítve. Például ellenőrizhetjük, hogy munkáltatónk mikor küldte el számunkra a havi munkabért. A dokumentum alapján azt is mérlegelhetjük, ha egy adott termékcsoportra túl sokat költünk.

 

A kivonatot a bankok jellemzően postai úton küldik meg az ügyfélnek havi rendszerességgel, melynek összege vagy a bankszámlacsomag díjába van beépítve, külön tételként szerepel, vagy ingyenes. Ha egy adott hónapban többszöri alkalommal is kikérünk számlakivonatot, akkor az ezzel járó plusz költség minket terhel. A kivonatot elkérhetjük a bankfiókokban is, ahol kérésünkre bankunk kiállítja számunkra a dokumentumot. 

 

Excel az egyszerűbb számításokhoz

A Microsoft által fejlesztett, és talán a világ legismertebb számoló és grafikon készítő programjának, az Excelnek a minimális ismeretével is összehozhatunk egy költségvetést. Ha magunktól nem megy, hasznos bejegyzéseket és videókat találhatunk arról, hogyan alakítsunk ki egyet. Az egyszerűbb számítási formulák néhány gombnyomással is kivitelezhetők és áttekinthetők. A program hátránya, hogy ha komplikáltabb kalkulációkat, kimutatásokat szeretnénk készíteni, akkor komolyabb hozzáértés szükséges. 

 

Ha nem a havi bankszámlakivonatunkból akarjuk kihámozni és átírni egy Excel fájlba a  költségeket, érdemes lehet különböző applikációkat is letölteni melyek segítségével minden költés után elkönyvelhetjük a kiadásunkat. 

 

Applikációkkal könnyebb?

Ma már nem szükséges nekünk elkészíteni a költségvetés kezelőnket, sőt még papíron sem kell vezetnünk semmit, ha van egy okostelefonunk. Bármilyen operációs rendszerre találhatunk olyan alkalmazást, amely akár minden eszközön elérhető, így bárhol és bármikor feljegyezhetjük a kiadásainkat és elemezhetjük, hol tudunk fogni rajta. Amikor kiválasztjuk a megfelelő appot, érdemes észben tartani, hogy az ingyenes megoldások jellemzően szűkebb lehetőségeket nyújtanak: például csak egy kis számú tételt írhatunk be, vagy éppen nem nézhetjük vissza egy évnél tovább a kiadástörténetünket, esetleg funkciókat zárnak el, mint például a bankszámla automatikus olvasása.

 

Ez utóbbi funkció egyébként az appok nagy előnye. Akár automatikusan be is kerülhetnek a bankkártyás vásárlásaink, ha az applikációnak engedélyt adunk a számlaadatok olvasására. Így minden költésünk szerepelni fog az appban és nem nekünk kell felvinni. Így az adatokat is gyorsabban elemezhetjük és vonhatunk le pénzben mérhető következtetéseket. 

 

A legnépszerűbb alkalmazások a 1Money, a magyar Pénzügyeim és Koin, a Wallet vagy a Money Lover.

 

A Bank360.hu tapasztalata szerint a hazai bankok is elkezdték beépíteni netbank és mobilbank szolgáltatásaikba a költségvetéskezelő funkciókat, így például több banknál is láthatjuk kategóriára lebontva, hogy mire költöttünk a legtöbbet és honnan jöttek a bevételek. Van olyan hazai szolgáltató, ahol automatikusan kapunk a költségvetési szokásainknak megfelelő befektetési és megtakarítási ajánlatokat is. Ugyanígy a Revolut és a Transferwise népszerű fintech szolgáltatások is tartalmazzák ezeket a költségvetéskezelő funkciókat. 

 

Használjak, vagy ne?

Amennyiben szeretnénk megfékezni eszeveszett költekezésünk, vagy csak szimplán áttekinthetőbbé kívánjuk azt tenni, érdemes lehet utánanézni a költségvetéskezelő applikációk széles tárházának. Csodát ugyan semmiképpen ne várjunk tőlük, hiszen a költséghatékonyság és a spórolás csak rajtunk múlik. Mielőtt megvásárolnánk egy drágább prémium applikációt, kezdetnek töltsünk le egy ingyenes verziót és csak ezt követően döntsünk a szolgáltatás igénybevételéről.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!