Appok pénzügyi tervezéshez

Pénzügyi tervező app teszt - 2019. szeptember

Appok pénzügyi tervezéshez

Pénzügyi tervező app teszt - 2019. szeptember

Bank360 tartalom
2019-09-16 Frissítve: 2023-08-09
2019-09-16 Frissítve: 2023-08-09
4886439

 

Hónapról-hónapra kifutsz a pénzedből és fogalmad sincs miért? Szeretnél félretenni, de valahogy sehogy se jön össze? Vagy csak kíváncsi vagy, mennyit költesz felesleges dolgokra? Bármi is legyen az ok, nem kell papírral és plajbásszal a kézben gondolkodni, mi mennyi is volt, számos telefonra letölthető applikáció nyújthat segítséget a tervezéshez vagy egyszerűen saját költésed tanulmányozásához.

 

Így kell csinálni

 

Androidos és iOS telefonra több pénzügyi tervező app is letölthető, ezek az alkalmazások többnyire ingyenesek, de néhány applikáció esetében vannak fizetős funkciók és tartalmak is. Egy átlagos büdzsét össze lehet állítani az ingyenes verziókkal, vagyis csak akkor kell fizetni, ha valami különleges kívánságunk van. Spórolásra, a takarékoskodás nyomon követésére mind alkalmas, ha elég fegyelmezettek vagyunk.

 

A pénzügyi tervező app csodára nem képes, vagyis nem fog megállítani, ha a tizedik ruhát vagy nyolcadik futópólót veszed meg a héten, arra azonban alkalmas, hogy vissza tudd nézni, mi történt a számládon és a pénztárcádban. Abban mind közös, hogy fel kell vinni a bevételeket – jellemzően ez a fizetés, de egyéb bevételi és jövedelemkategóriák is vannak – majd rögzíteni kell az egyes kiadásokat. A havi rendszerességű tételeket be lehet állítani, vagyis a fizetés és családi pótlék mellett az áramszámla, hitel és lakbér is beállítható.

 

Az egyes tételeket azonban be kell pötyögni. Fontos, hogy ezt fegyelmezetten csináld, különben felesleges az egész tervezgetés. Olyan, mint amikor a diétás naplót vezetve hogy hogy nem, a mézes zserbó és a csipsz rendre kimarad: az adatok így nem teljesek, az elemzés eredménye pedig téves lesz.

 

Ezeket néztük meg

 

A Bank360 által tesztelt appok a következők voltak: Money Pro, Pénzügyeim, Költségvetés, Money Manager, Money Lover és Koin. A legrosszabb minősítést tőlünk a Money Lover kapta, mert regisztrációhoz kötötte az alkalmazás használatát. A többi apphoz ez nem kellett, sőt három egyáltalán nem kért hozzáférést semmilyen adathoz vagy információhoz.

 

Money Lover

 

Annyira nem meglepő ugyanakkor, hogy a Money Lover regisztrációt – és ezzel együtt hozzáférést – kér. Ezzel az alkalmazással ugyanis elég részletes tervet lehet készíteni, ami messze túlmutat a játszadozáson. Elég, ha egy éttermi számlát lefotózunk, a többit már elintézi a rendszer. Emellett több megtakarítási célt is ki lehet kötni, így akár egy notebookra vagy egy utazásra is félre lehet tenni. Az app folyamatosan követi, hol járunk, és még mennyit kell gürcölni ahhoz, hogy összejöjjön az ára. A korábbi hónapok alapján a tipikus költéseket figyelembe véve– havi áramszámla, lakbér, gyerek étkeztetése – azt is jelzi az app, hol járunk épp a havi költéseinkben.

 

Mindehhez színes kis piktogramok társulnak, így ha valakinek esetleg rossz a szeme, jó ha azonnal szemüvegre kezd gyűjteni, az aprólékosan kidolgozott kis ábrák nem biztos, hogy minden mobilon jól mutatnak. Az applikáció tud magyarul.

 

A magyar tudás nem alap, így a Money Manager például nem tartja annyira fontosnak a fordítást. Alap angol tudás mellett ugyanakkor el lehet boldogulni vele, és sokat segítenek az egyes tételekhez rendelt piktogramok is – ezek monokróm rajzok, könnyen felismerhetők. Ezek leosztása ugyanakkor nem feltétlenül logikus. Mert ugyan a bevételek között ott van a lottó is – de akár a póker, kaszinó is beállítható –, a kiadások között azonban nincs ikon a hitelre, csak az adóra. Természetesen gyárthatunk saját kiadási, bevételi tételt is, mégis fura, hogy a hiteltörlesztés nem tartozik a hétköznapi ügyek közé.

 

Money Manager

 

A Money Manager nem túl felhasználóbarát app, nem sikerült például megfejteni, milyen pénznemben tarja nyilván az egyes tételeket – egyetlen devizanem esetében ez szinte mindegy is, ám ha a javarészt forintban vezetett költségvetésbe bejön egy-két eurós tétel, kénytelenek vagyunk azt átváltogatni. Lehetséges, hogy a fizetős verzióban ez a funkció már megvan, ám erre utaló információt nem találtunk.

 

Szintén fájóan hiányzott a rendszeres bevételek, kiadások beállíthatósága. A fizetést vajon eleve havi rendszerességűnek veszi az app? Vagy hetinek? Vagy egyik sem, és ezt minden hónapban be kell pötyögni? Ezekről egyáltalán nem volt fellelhető információ – vagy legalábbis többszöri próbálkozásra sem sikerült semmilyen beállítást találni, ami ezt a beállítást tartalmazná. Hasonlóképpen nem sikerült havi, rendszeres kiadásokat sem rögzíteni, ezek szerint minden számlát egyenként kell bepötyögni minden hónapban. Ez eléggé gyengíti az app használhatóságát.

 

Money Pro

 

Érdekes hibrid a Money Pro: alapesetben néhol magyarul, néhol angolul vannak rajta az információk. Ez olyannyira kavarodik, hogy a tájékoztató magyarul kezdődik, majd angolul folytatódik. Emellett angolul szerepel az appban a bevétel-kiadás (income, expenses), de az egyes tételek már magyarul vannak (háztartás, élelmiszer). A beállítások között ugyanakkor meg lehet találni a magyar verziót is. A pénznemet át lehet ugyan állítani, de az egyes devizanemek ábécé sorrendben vannak, ami a legkevésbé sem felhasználóbarát, hiszen a soha nem használt pénznemek közül kell kiszúrni a forintot, eurót, dollárt egyaránt.

 

A kinézete kellemes, az egyes piktogramok monokrómok és egyszerűek, viszont a színük tetszés szerint alakítható. Így pirossal is jelezhetjük az adót, a hitelt vagy a lakbért, míg a fizetésünk kellemes zöldben ragyoghat, de lecserélhetjük az egészet sárgára is, ha úgy tetszik jobban. Kevésbé tetszetős, hogy az appot kinyitva a főoldal nem az egyenlegünket, költésszerkezetünket mutatja, hanem a tranzakció indítás kiinduló oldalát. Ez zavaró, mert folyton át kell lépni az egyenlegoldalra.

 

Ez az aloldal ugyanakkor letisztult és egyértelmű. Világosan rendezi sorba a főbb kiadásainkat és a rendelkezésre álló keretünket – ugyanakkor nem lehet a piktogramok sorrendjén változtatni, nem lehet haszontalan tételeket kidobni, másokat pedig előbbre sorolni. Be tudunk állítani külön költségvetést is. Ez azt jelenti, hogy heti, havi vagy akár éves szinten be tudjuk állítani, hogy mennyit akarunk szórakozásra költeni – mondjuk havi 130 ezer forintot munkahelyi ebéddel, koncertekkel, hobbival, színházzal együtt. Az app figyelmeztet, ha elértük a tervezett keretet.

 

A Money Pro majdnem az igazi, de egy kicsit körülményes. Nem egyértelmű, mi hol található, folyton keresgélni kell az egyes beállításokat. Egyszerűen nem áll kézre és nem szabható teljes mértékbe testre.

 

Költségvetés

 

A Költségvetés nevű app az előzőek ellentéte, már ami a képi és szövegvilágot jelenti. A teljes képernyők kis ikonok töltik be, ezek közül kell választani. Bevétel, kiadás, rendszeres költések, egyenleg – mind egy-egy ikon a képernyőn. Így már az app elindításakor azonnal látjuk, mennyire szűk a hónapunk. A rajzok egészen egyszerűek, egy malacpersely, egy kupac pénzérme, nyilak, számológép, keréktárcsa. 30 napos próbaverzió után egyszeri összegért lehet megvásárolni a licenszt.

 

A felület könnyen kezelhető, kicsit csúnyácska ugyan a felület, de működik. Az egyes tételek részletesek, és itt már feltűnik a hitel is mint költségelem, igaz a magyarul nem túl jól hangzó jelzálog néven. Az ugyanakkor fura, hogy a DVD-kölcsönzés is fel van tüntetve, ráadásul egészen elöl – nem ábécé sorrend szerint alakul a kiadási lista. Az egyes tételeket lehet ugyan cserélni, de ez elég körülményes. A devizanemeket ábécé sorrendben tartalmazza az app, ami elég zavaró.

 

Listákat, jelentéseket is meg lehet nézni, de a szűrők nem túl szerencsések – lehet szűrni például kedvezményezettre, de saját szűrőt nem lehet beállítani például szórakozás címszóval. Az app ugyanakkor tökéletesen megfelel a legegyszerűbb tervezésre. Annál is inkább, mert a közelgő határidős fizetnivalókat külön jelzi, vagyis elég rápillantani, és máris tudjuk, hogy elmaradt a hónapban a kata utalása. Szofisztikáltabb feladatokra ugyanakkor az ingyenes verzió nem alkalmas.

 

Koin

 

A kezelőfelület egyszerű és jól átlátható, a bevételeket és a kiadásokat is pillanatok alatt fel lehet vinni. A bevitt adatokat kategorizálhatjuk és azon belül címkézhetjük is. A szűrés is ez alapján működik, így ha például azt szeretnénk megnézni, hogy egy hónap alatt hány forintot költöttünk kajára, és azon belül gyorskajára, akkor ezt meg tudjuk nézni. (Persze csak akkor, ha mindig lelkiismeretesen felvisszük a tételeket.) Beállíthatunk magunknak különböző emlékeztetőket is, ha nem akarjuk elfelejteni a napi adminisztrációt vagy a szomszédtól kölcsönkért 2000 Ft-ot.

 

Új kategóriákat és címkéket is felvihetünk a rendszerbe, ami sokat segít abban, hogy ki tudjunk alakítani egy személyre szabott és számunkra átlátható rendszert, de ezeket csak a bevételek vagy a kiadások közé sorolhatjuk be. A kategóriákhoz választhatunk tetszés szerint ikonokat is. 

 

A Koin hátránya, hogy a megtakarításokat és befektetéseket az asztali verzióban sem rögzíteni, sem listázni nem lehet, így ez az alkalmazás azoknak nyújt segítséget, akik a napi szintű bevételeiket és kiadásaikat szeretnék egyszerűen kezelni.

 

Ha a MagNet Banknál bankolunk, akkor a bankszámlánkat összeköthetjük a Koinnal, és a költéseink automatikusan szinkronizálódnak a Koinos egyenlegünkkel. Egyszerre akár több számlával is összeköthetjük az alkalmazást.

 

Pénzügyeim

 

Az általunk kipróbált applikációk közül a Pénzügyeim lett a győztes, egészen kis hibákkal. Az alkalmazás küllemre nem túl szép, barna színű, de a színvilág és formavilág végig következetes és letisztult. Nagyon egyszerű ikonokat használ. A főoldalon néhány ikon szerepel, ezek szellősen vannak elrendezve, a lap tetején pedig az elérhető egyenleget látjuk. Vagyis ha másra nem vagyunk kíváncsiak, nem is kell belépni az alkalmazásba.

 

A tranzakciók ikonra kattintva látjuk valamennyi ügyletünket – krém, barna és kék színekkel. A számláknál látjuk a kiadásokat – külön a várható és a már kifizetett tételeket – a fiókokban pedig a rendelkezésre álló keretet készpénzben, illetve bankkártyán. A kategóriák világosak és egyszerűek kis ikonokkal testreszabhatóak. A hitel és az adó itt sincs külön megnevezve, de könnyedén a lista aljára lehet őket rakni. A tételek sorrendjét nem lehet ugyan változtatni, de alapból nincs feltüntetve sok verzió, így átlátható az egész.

 

Tranzakciót feljegyezni nagyon könnyű, az adott kategóriára kattintva könnyen rögzíthetjük a költéseket – a rendszeres kiadásokat sablonokba is rendezhetjük. A pénznemet nem ábécé sorrend alapján tudjuk kiválasztani, hanem fontossági sorrendben, így első az euró, második az USA dollár, majd jön az angol font és a többi európai deviza. Az alkalmazás alapvető statisztikákat készít a költéseinkről, annak összetételéről, elért megtakarításainkról, megtakarításainkhoz azonban nem tudunk tervet kapcsolni.

 

Az app a tervezésnél nem túl acélos szolgáltatást nyújt. Be lehet állítani ugyan költségvetést, de csak egyetlen kategóriát lehet hozzárendelni – igaz akár az Otthont is, amibe beletartozik valamennyi háztartási kiadás. Az ugyanakkor hasznos, hogy a tervezett és tényleges költést külön lehet választani, vagyis össze tudunk állítani egy tervet, amelyben a függőben lévő tételeket – ha nem jön ki a matek – le tudunk venni, így előre láthatjuk, belefér-e adott esetben valami extra kiadás vagy sem.

 

Csodára nem képesek

 

A pénzügyi tervező alkalmazások nem képesek csodára, vagyis a spórolás a mi feladatunk lesz. Ahogy a fogyókúrás programok is csak útmutatók, azt nekünk kell végig csinálni. A havi kiadások rendszerezése, a költések visszavágása rajtunk múlik. Sokat segíthetnek azonban ezek az alkalmazások a pénzügyi tudatosság fejlesztésében, hiszen ha pontosan vezetjük az appon a tételeket, látni fogjuk, mire megy el a pénzünk, hol tudunk faragni a kiadásokon és mi az, amin egyszerűen nem lehet spórolni.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!