Pénzügyi tervezés terén nem állunk jól

Egyre kevésbé tervezzük meg a pénzügyeinket, de azért teszünk is félre

Pénzügyi tervezés terén nem állunk jól

Egyre kevésbé tervezzük meg a pénzügyeinket, de azért teszünk is félre

Bank360 tartalom
2022-05-21 Frissítve: 2022-05-20
2022-05-21
22723261

Az elmúlt tíz évben jelentősen csökkent azoknak az aránya, akik pénzügyi tervet készítettek a következő hónapra - derül ki az OTP Bank közleményéből. 2011-ben még a magyarok közel 60 százaléka készült fel anyagilag a következő hónapra, 2021-ben ez az arány már csak 40 százalék volt. Ennek ellenére az elmúlt időszakban sokan tudták növelni a megtakarításaikat.

 

Az elmúlt évek egyik legegyértelműbb, közös tapasztalata, hogy minden megváltozhat egyik hónapról a másikra, és semmi sem vehető biztosra. Ilyen időszakokban különösen érdemes odafigyelni a pénzügyekre, és tervezni is, hogy nyomon tudjunk követni kis túlzással minden forintot. Az OTP felmérése alapján viszont nem így teszünk, sőt egyre kevésbé tervezzük meg költéseiket. 

Kevesebbet foglalkozunk a pénzügyeinkkel, mint 10 éve

Egy 2011-es felmérés szerint az emberek 58 százaléka tervezett a következő hónapra és 26 százalék a következő évre. Az OTP Bank legutóbbi Öngondoskodási Index kutatásából viszont már az derül ki, hogy 2021-ben a magyarok csak kevesebb mint fele, pontosan 40 százaléka tervezett következő havi kiadásaival. A következő évre pedig még kevesebben készülnek fel, ha az anyagiakról van szó. 

 

Pedig a technika egyre több lehetőséget és segítséget nyújt a költéseink követéséhez és a pénzügyi tervezéshez. Többféle applikáció közül választhatunk, ahol nyomon követhetjük a bevételek és a kiadások alakulását, emellett a bankok mobilapplikációi is egyre több lehetőséget kínálnak ezen funkciók terén. Ha pedig ezek közül egyik sem tetszik, a célnak tökéletesen megfelelhet egy saját Excel-táblázat vagy egy kockás füzet is. 

A tervezés hiányának ellenére sokan takarékoskodnak

Az OTP Bank ügyfelei 2022 első negyedévében növelték megtakarításaikat, ami köszönhető volt az első három hónapban folyósított családi szja-visszatérítésnek, a fegyverpénznek, illetve a 13. nyugdíjnak is. Az eddigi adatok szerint az OTP Bank ügyfelei az év első hónapjaiban érkezett rendkívüli kifizetések nagyobb részét, több mint 60 százalékát a hitelintézetben hagyták. Ez arra enged következtetni, hogy a lakosság jóval megfontoltabban hoz befektetési döntéseket az orosz-ukrán konfliktus lehetséges gazdasági következményei miatt, mint korábban. 

 

Az összegnek a jelentős része látra szóló folyószámlákon pihen, vagyis még nem termel hasznot az ügyfeleknek. Ráadásul a magas infláció miatt folyamatosan veszít értékéből. A befektetők között a legnépszerűbb megtakarítási forma a deviza-megtakarítás különböző formái voltak, megelőzve a forint takarékszámlák és az értékpapír termékeket.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!