Mobilapplikáció MNB

Mobilapplikációval fejleszti a gyermekek pénzügyi tudatosságát az MNB

Mobilapplikáció MNB

Mobilapplikációval fejleszti a gyermekek pénzügyi tudatosságát az MNB

Bank360 tartalom
2020-08-27 Frissítve: 2022-05-20
2020-08-27 Frissítve: 2022-05-20
9971465

Idén ősszel startol a Magyar Nemzeti Bank és a Pénziránytű Alapítvány Digitális Diákszéf elnevezésű mobilapplikációjának első fázisa, melynek célja az általános iskolás korú gyermekek pénzügyi ismereteinek és tudatosságának fejlesztése. Az applikáción keresztül a diákok pénzügyi témájú kvízkérdésekkel találkozhatnak melynek során digitális megtakarítási eszközöket gyűjthetnek. 

 

Egyelőre korlátozottan

Az alkalmazás első üteme egyelőre korlátozottan lesz csak elérhető az általános iskolás korosztály számára, ami azt jelenti, hogy az ország fővárosában és összes megyéjének 45 oktatási intézményében használhatják majd a tanulók. A későbbiekben a projekt várhatóan további funkciókkal bővül és több diák számára is használható lesz.

 

Korábban az MNB Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testülete már folytatott tárgyalást egy lehetséges digitális pénzügyi oktatási eszköz bevezetéséről. Ennek eredményeképpen a Digitális Diákszéf mobilapplikáción keresztül a tanulóknak pénzügyi és fenntarthatósági témákhoz kapcsolódó kérdéseket kell megválaszolniuk a szoftveren keresztül. Aki helyesen válaszol, az úgynevezett digitális megtakarítási eszközöket (pl.: Zöld Coin, Digitális Takarékbélyeg) gyűjthet, amit a tanév során akár tárgyi ajándékokra is válthat. 

 

Tudatosabb családi költségvetés 

A gyermekek pénzügyi tudatosságának online edukációs eszközökkel való fejlesztése nem ördögtől való, hiszen számos hosszú távú előny származhat belőle. Az MNB Digitális Diákszéf applikációjával olyan később hasznos financiális készségeket fejleszthetnek a gyermekek, mint a családi büdzsé menedzselése, költségvetés készítés, pénzügyi tervezés és helyes megtakarítás. 

 

A jegybank vállalt célja egyébként a diákok pénzügyi tájékozottságának növelése, melyhez nyári ismeretterjesztő táborok anyagi támogatásával, mobilapplikációk fejlesztésével, ingyenesen letölthető pénzügyi kiadványokkal és tanulmányi versenyek patronálásával járul hozzá. A pénzügyi rendszer digitalizációjának elősegítése érdekében jött létre tavaly az MNB Digitalizációs és FinTech Tanácsadó Testülete, mely tudásmegosztó felületként támogatja a jegybank munkáját. 

 

Az MNB, a Diákhitel Központ, és a Magyar Bankszövetség által létrehozott Pénziránytű Alapítvány weboldalán számtalan további gyerekeket célzó pénzügyi digitális játék érhető el. 

 

Revolut Junior

A digitális pénzügyi edukáció kiemelten fontos, hiszen elég, ha a napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendő prepaid kártyát forgalmazó brit fintech cégre, a Revolutra gondolunk. 

 

A cég kínálatában már elérhető az ingyenesen nyitható Revolut Junior számla, ami tulajdonképpen a személyes Revolut számlánknak az alszámlája. Ehhez az alszámlához adhatunk hozzáférést 7 és 17 év közti gyermekeknek, akik ezt követően pénzt költhetnek a Junior számláról. Természetesen a hozzáférés és a költés nem korlátlan, a Juniorok nem fogadhatnak vagy utalhatnak pénzt az applikáción keresztül. Pénz is csak úgy kerülhet a Junior számlára, ha a fő Revolut számlatulajdonos pénzt tölt az egyenlegre, aki ezt követően folyamatosan követheti és kontrollálhatja a költéseket. 

 

A Junior számlához kártya is tartozik, ami ATM készpénzfelvételre, személyes és online vásárlásra is használható, de ezeket sem lehet mértéktelenül folytatnia a felhasználónak: a funkciók ki és bekapcsolgatásával a fő számlatulajdonos korlátozhatja az applikáció kínálatához való hozzáférést. 

 

Az egyre népszerűbb megtakarítási-, digitális pénzkezelési funkciók, eszközök és készségek értékes leckét nyújtanak a gyermekeknek, hogy a későbbiekben megbirkózzanak az egyre digitálisabbá váló pénzügyi világgal. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!