megtakarítás

Drámai különbség van a nők és a férfiak anyagi helyzete között

megtakarítás

Drámai különbség van a nők és a férfiak anyagi helyzete között

Herman Bernadett
2024-07-23 Frissítve: 2024-07-23
2024-07-23
40111615

Az elmúlt évekhez viszonyítva több ponton is javult a magyarok pénzügyi helyzete: nőtt azok száma, akiknek marad valamennyi pénzük a hónap végén és csökkent azok száma, akik semmilyen megtakarítással nem rendelkeznek. A férfiak sokkal jobban állnak anyagilag, mint a nők. 

 

Növekszik a lakosság pénzügyi tudatossága - mondta Boczán Viktor, a Provident vezérigazgatója a társaság anyacége, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült reprezentatív kutatást bemutató sajtótájékoztatón. A felmérés nem csupán az attitűdöket, de a pénzügyekkel kapcsolatos érzéseket is vizsgálta, amelyek meglehetősen szubjektív adatok. Ez alapján kiderült, a magyarok a nemzetközi átlaghoz képest (61,5 százalék) kevésbé magabiztosak a pénzügyi termékekkel kapcsolatban, csak 52 százalék érti ezeket. A trend javuló, hiszen egy éve még csak 50,1 százalék volt magabiztos. 

 

A férfiak jellemzően magabiztosabbak ezek a téren, mint a nők, és a fiatalok is magabiztosabbak, mint az idősebbek. Az 55 év fölöttiek mindössze 47,7 százaléka érzi magát magabiztosnak, szemben a fiatalokkal, akik körében 54 százalék fölött van az arány.

 

A férfiak jobban állnak anyagilag

 

A hónap végén elegendő pénze a magyarok mindössze 23,5 százalékának marad, ez szintén alacsonyabb a nemzetközi átlagnál. Ezen belül a megkérdezettek 20,5 százaléka egy tisztes, 3 százaléka pedig egy nagyobb összeget tud félretenni a havi jövedelméből. Ezek az adatok jobbak, mint az elmúlt évben, a 2023-as felmérés ugyanis még azt mutatta, hogy 19,7 százaléknak maradt pénze a hónap végén, ezen belül 17 és 2,7 százalék volt a megoszlás. 

 

A nők szegényebbek, mint a férfiak, csak 14,5 százalékuknak marad elég pénze, és sokkal többen nyilatkoztak úgy, hogy nem marad pénzük a hónap végére. Több pénzük marad a magasabb iskolai végzettségűeknek, a középkorúaknak és a kisebb városok lakóinak, mint a falusiaknak vagy nagyobb városban lakóknak. 

 

A magyar lakosság harmada képes rendszeresen félretenni, a nemzetközi átlag 43,1 százalékos. A férfiak 41,6 százaléka tud spórolni, a nőknél mindössze 25,5 százalék az arány. A magasabb iskolázottságúak és a városok lakói nagyobb arányban tudnak rendszeresen, hónapról hónapra megtakarítani. 

 

A férfiak 41,6 százalékának van 6 hónapnál hosszabb időre elegendő megtakarítása, és csak 13 százaléknak nincs egyáltalán semmi tartaléka. A nőknél rosszabb a helyzet, 23 százaléknak van legalább fél évre elegendő tartaléka, és több mint 30 százaléknak egyáltalán nincs megtakarított pénze. 

 

Legtöbben családtól kérnek kölcsön

 

Ha pénzre van szükség, elsősorban a családtól kérnek kölcsön az emberek. Tavaly a magyarok 53,4 százaléka kért kölcsön pénzt, 32,8 százalék a családtól, 13,8 százalék fordult a pénzintézetekhez, 10,3 százalék a barátoktól, kollégáktól kért anyagi segítséget. A nők gyakrabban vesznek fel hitelt bankoktól, mint a férfiak, ennek az is lehet az oka, hogy gyakrabban van igazolható jövedelmük. 

 

A háztartások pénzügyi kiadásainak tervezése egyre fontosabb. Az idősebbek és a nők jobban megtervezik a kiadásaikat, mint a férfiak és a fiatalabbak. A megtakarítási célok között vezetnek a lakáscélú kiadások, a vásárlás vagy felújítás, a fiatalok viszont utazásra, szórakozásra is spórolnak. 

 

A pénzügyi oktatást a legtöbben (48 százalék) az iskoláktól várja, a megkérdezettek harmada a bankokat és a pénzügyi szolgáltatókat jelölte meg, a harmadik helyen a kormányzatot jelölték meg a kutatásban résztvevők. 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!