lakáshitel

Csúcsot döntött a hitelezés májusban, minden kölcsönt visznek

lakáshitel

Csúcsot döntött a hitelezés májusban, minden kölcsönt visznek

Herman Bernadett
2024-07-03 Frissítve: 2024-07-23
2024-07-03 Frissítve: 2024-07-23
39809710

Búgócsigaként pörgött a hitelezés májusban, sorban álltak az emberek a lakáshitelért és a személyi kölcsönért, a babaváró támogatás népszerűsége sem csökkent. A folyószámlahitelek összege is nőtt, átlagosan 200 ezer forintos mínuszban zárja a hónapot, aki kénytelen ilyen szolgáltatást igénybe venni a bankjától. 

 

Több rekordot is megdöntött a hitelezés májusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. A háztartások bő 90 milliárd forinttal több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, így a teljes tartozásuk a hónap végére meghaladta a 10 440 milliárd forintot, ami történelmi rekord. Jól fogytak a lakás- és a személyi hitelek is, a folyószámlahitelek állománya is tovább hízott, és a babaváró támogatás iránt sem lankadt a kereslet. 

A felújításokkal inkább megvárják az állami támogatást

 

Májusban a bankok 129,5 milliárd forint értékű lakáscélú hitelt hagytak jóvá, ami 2022 májusa, a Zöld Otthon Program legintenzívebb időszaka óta a legmagasabb érték. Ebből 102 milliárd forintot ítéltek meg használt lakás vásárlására, 11,4 milliárdot új lakás vásárlásra, 8,2 milliárdot építésre és bővítésre, 4 milliárdot felújításra, a maradékot pedig egyéb célra. 

 

„Április után májusban is rekordot döntött, és megugrotta a 100 milliárdos határt a használt lakások vásárlásra megítélt hitelek értéke. A használtlakás-piac tehát ismét pörög, de az új lakások építésére nyújtott hiteleké még mindig csak töredéke a 2022-es havi értékeknek, az építési piac felfutására tehát még várni kell” – mondja Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi Tagozatának elnöke. A növekedéshez az is hozzájárulhatott, hogy májusban kétéves mélyponton volt a lakáshitelek kamata. Az átlagos lakáshitelé 6,53 százalékos volt, míg a használt lakásoké egy éven túli kamatfixálással 6,18 százalékosra csökkent. 

 

A következő hónapokban viszont emelkedhetnek ezek a kamatok, mivel az önkéntes THM-plafont csak június végéig vállalták a bankok, amelyek a magas referenciakamatok miatt drágíthatják a jelzálogkölcsöneiket. Már július előtt is volt arra példa, hogy ajánlataik egy részében a 7,3 százalékos THM fölé mentek a bankok, júliustól pedig az OTP általános kamatemelést hajtott végre, amivel az eddigi plafon fölé vitte ezeket a hiteleit. 

 

Ugyancsak messze elmarad a korábbi 13 milliárdos havi rekordtól a felújításra adott hitelek 4 milliárdos májusi összege, de ez érthető, mivel a lakosság nem elhanyagolható része kivárt a fejlesztésekkel a hétfőn indult otthonfelújítási támogatásig. Juhász Attila szerint hiába nagy az érdeklődés a bankok MFB Pont Pluszoknál, a támogatott hitelekről szóló szerződések aláírásáig és a támogatás folyósításáig még rögös út vezet, csak szeptembertől indul majd el a szerződéskötési nagyüzem. 

Rekordon a személyi kölcsönök, keresik a babavárót

 

A fogyasztási hitelek is jól fogytak májusban, a szerződéses összeg meghaladta a 111 milliárd forintot, ami másfél éves rekord. Személyi kölcsönökből majdnem 72 milliárd forintnyi értékesítettek ebben a hónapban, ami történelmi csúcsnak számít. Történt mindez annak ellenére, hogy a kamatok csak lassan mérséklődnek, egy átlagos szerződésben 17,58 százalékos ráta szerepelt. Összesen több mint 27 ezer ilyen szerződést írtak alá a bankokban, utoljára 2019 szeptemberében volt hasonlóan népszerű ez a hitel. 

 

A folyószámlahitelek állománya is tovább nőtt 256,5 milliárd forintra. Február óta folyamatosan emelkedik ez az összeg, a második hónapban volt egy jelentősebb csökkenés, mivel akkor érkeztek meg a 13. havi nyugdíjak. Ezt a plusz pénzt azonban időközben felélte a lakosság, és már ugyanakkora mínuszban van egy átlagos folyószámla a hónap végén, mint januárban. Egy átlagos folyószámlahiteles bankszámlája május végén csaknem 200 ezer forintos mínuszban volt már. 

 

babaváró támogatás iránti érdeklődés is élénk maradt. Az idén havonta nagyjából 2000 házaspár igényli ezt a kamatmentes hiteltípust, májusban is 1931-en szerződtek a bankokkal. A szerződéses összeg meghaladta a 21 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy a legtöbben a maximális, januártól 11 millió forintra emelt összeget veszik fel. 

A bankbetétek lassan gyűlnek

 

Az ötödik hónap végén 12 582,4 milliárd forintot tartottak a háztartások bankbetétekben, ez másfél éves rekord. 81,6 milliárd forintnyi friss pénz került betétekbe, ennek csaknem a háromnegyede devizabetétbe. Ebből arra lehet következtetni, hogy sokan tudatosan kihasználták a májusi forinterősödést. Voltak napok, amikor a mostani szintén bő tíz forinttal is olcsóbb volt az euró, 385 forint alatt kereskedtek vele. 

 

Bár néhány bank akciózott a lekötött betétekkel, a kisbefektetők többsége továbbra is látra szóló betétben tartja a pénzét. A lekötött állomány alig haladja meg a 2100 milliárd forintot, ami a teljes betétállományhoz mérten történelmi mélypont, hiszen a betétek mindössze 17 százaléka van lekötve. Ezen az sem változtatott, hogy a betétekre vonatkozó kamatsapkát április elején eltörölték. A kamatokra kivetett 15 százalékos  kamatadó és a 13 százalékos szochó miatt ezek a megtakarítások továbbra is nehezen tudnak versenyezni más befektetésekkel, például a lakossági állampapírokkal. 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!