napelemes ház

Elstartolt az otthonfelújítási program, ezek a teendők a 6 millió forintért

napelemes ház

Elstartolt az otthonfelújítási program, ezek a teendők a 6 millió forintért

Herman Bernadett
2024-07-01 Frissítve: 2024-10-17
2024-07-01 Frissítve: 2024-10-17
39700285

 

 

A hazai lakóépületek legalább 80 százaléka 1990 előtt épült, és a lakásállomány 40 százaléka energetikai szempontból rossz kategóriába sorolható, emiatt a most startoló Otthonfelújítási program kiemelt fontosságú. A programban résztvevőknek célszerű előre időpontot foglalni a bankfiókokban, de még ezt megelőzően energetikai tanúsítványt kell készíttetniük, és kivitelezőt is találniuk kell a munkákra. 

 

 

Az új Otthondfelújítási program 108 milliárd forintos keretösszeggel indult el, ez nagyjából 20 ezer családi ház felújítását teszi lehetővé. Ez nem csak a rezsicsökkenés miatt éri meg, de magának az ingatlannak az ára is növekedhet, emellett a kkv-szektor is profitál belőle a megbízások révén. Fontos, hogy csak olyan lakásra lehet igénybe venni, amelyeket kizárólag lakáscélra használnak, kereskedelmi célú tevékenység nincs benne - hangsúlyozta Ginzer Ildikó, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese. Vagyis az olyan családi házak, amelyekben kisbolt, autószerelő műhely, kozmetikai működik, nem pályázhatnak. 

 

Az összesen 7 millió forintos összegből 1 millió forintnyi önerőt kell bemutatni az igénylőnek. A vissza nem térítendő állami támogatás 2,5-3,5 millió a forint attól függően, hol van az ingatlan, és mennyi az igénylő jövedelme, a fennmaradó 2,5-3,5 millió forint kamatmentes hitel. A futamidő maximum 12 év, ebbe beleszámít türelmi idő és a rendelkezésre tartási idő is (ez az az idő, ami a szerződéskötés és a kifizetés között telik el). Előbbi 3 hónap, az utóbbi maximum 2 év lehet, de ez legfeljebb 6 hónappal meghosszabbítható. Az igényeket az MFB Pont Plusz hálózatában lehet beadni. Erre az országban 266 helyen van lehetőség, MBH Banknak 154 fiókjában van ilyen szolgáltatás. (A további 112-ből 110-et az OTP működtet, két budapestit pedig a Gránit Bank.)

Így kell elindítani a folyamatot

 

  1. Első lépésként azt javasolják a szakértők, hogy mindenki keressen fel egy MFB Pont Plusz, ahol megkaphatja a szükséges felvilágosítást, milyen dokumentumokra van szüksége, egyáltalán igényelheti-e a támogatást.
  2. Második lépésként a kötelező energetikai tanúsítvány, a “felújítási útlevél” megrendelését és elkészíttetését javasolják. Ez alapján lehet elkészíteni a konkrét felújítási tervet, hiszen a kiinduló állapothoz képest 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni a korszerűsítéssel.
  3. Az energetikai tanúsítvány birtokában lehet keresni kivitelezőt, aki a támogatási kérelem benyújtásához szükséges árajánlatot és részletes, a támogatási feltételeknek megfelelő költségvetést adhat. (A program kiírása szerint az ÉMI honlapján lesz lista a regisztrált kivitelezőkről és tanácsadókról, de ezek a listák a hétfői induláskor még nem elérhetőek, bár a regisztrációs lehetőség a hétvégén megnyílt.) Nem kötelező regisztrált kivitelezővel dolgoztatni, de előnyösebb és biztonságosabb, csak éppen jelenleg ezek nem elérhetőek.  
  4. Amikor mindez megvan, vissza kell menni az MFB Pont Pluszba, ahol be lehet adni a szükséges dokumentumokat, az energetikai tanúsítvány és a kivitelezői szerződés mellett szükségesek az ingatlanhoz kapcsolódó dokumentumok és a jövedelemigazolás is. 
  5. Ezt követően az MBH szakértői szerint elkezdődhet a hitelbírálat, és a felújítás is, de fontos, hogy utóbbi a sikeres elbírálásig ne fejeződjön be. 

 

“Érdemes a fiókokban  előre időpontot egyeztetni, ha megvannak az igényléshez szükséges dokumentumok” - tanácsolja Ginzer Ildikó. Ha a felújításokra nem elegendő a 7 millió forintnyi forrás, további finanszírozást is kaphatnak az ügyfelek, az MBH-nál például elérhető kifejezetten a felújítási programhoz kapcsolódó felújító személyi kölcsön vagy pedig kedvezményes jelzáloghitel. 

 

Az ügyfelek emellett a lakás-takarékpénztári megtakarításukat is igénybe vehetik önerőként a felújításokhoz. 

 

Az állami támogatáshoz a felújítással el kell érni a 30 százalékos primer energia-megtakarítást. Akinél ez 7 millió forintból nem érhető el, az is pályázhat. A támogatást nem veszíti el, aki több önerővel vagy más finanszírozással kipótolva 7 millió forintnál nagyobb összegből végzi el végül a munkálatokat, de a felújítás végén készített energetikai tanúsítványban mindenképpen igazolni kell a legalább 30 százalékos megtakarítást.

 

Az MBH-nál arra számítanak, hogy az igénylőknél néhány hetet igénybe vehet a dokumentáció összeállítása, júliusban, augusztusban, szeptemberben jöhet az igazi felfutás, de még nem tudják, mikorra merülhet ki a támogatási keret.  

 

Nagy lehet az igény, sok a korszerűtlen ingatlan

 

Az MBH csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank több éve figyelemmel kíséri a hazai lakásállomány energetikai helyzetét az MBH Indexben - magyarázta Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. A bank elemzésésből kiderül, minél régebben épült egy lakóingatlan, jellemzően annál korszerűtlenebb. A magyarországi lakások több mint fele 1960-1990 között épült, az 1960-as években volt, hogy egy év alatt 100 ezer lakást is építettek, nagyrészt Kádár-kockákat. A lakóingatlanok kevesebb, mint 12 százaléka épült 2000 után, a 2010 után épült lakások aránya nem éri el a 4 százalékot. Ez alapján ki lehet jelenteni, hogy a magyarországi lakásállomány erősen elöregedett. Új lakások építésével az energetikai célokat nem lehet elérni, mivel most is évente csak 20 ezer lakás épül - magyarázta Nagy Gyula. 

 

A lakóingatlanok 40 százaléka energetikai szempontból rossznak számít, 55 százalékuk pedig az átlagos kategóriába tartozik, csupán 5 százalék az ennél takarékosabban működő ingatlan. Egy átlagos Kádár-kocka energiafogyasztása 450-500 kWh/m2/év, ez a 4-5-szöröse egy ma korszerűnek mondható épület fogyasztásának, de még egy panellakás fogyasztásának is a duplája. 

 

A rendszerváltás előtt nem sokat törődtek a házak energiafelhasználásával az építkezések során, az elmúlt években - 2013-2022 között - pedig a rezsicsökkentés miatt a lakosság nem szembesült a piaci árakkal. Ezzel először a rezsicsökkentés változtatása után találkoztak a magas energiafogyasztású otthonban élők. A rendszerváltás előtt épült házaknak semmiféle energetikai szempontnak nem kellett megfelelniük. Az elemzők szerint épp ezért egy 1945 előtt épült háznál 250 ezer -1,5 millió forint, egy 1946-1980 között épültnél 205 ezer -1,6 millió forint, egy 1981-1990 között épültnél pedig 190 ezer-1,2 millió forint közötti rezsiköltség spórolható meg energetikai korszerűsítéssel.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!