otthonfelújítási támogatás igénylés benyújtása

Indul a roham az otthonfelújítási támogatásért: túlélőkészlet az igénylőknek

otthonfelújítási támogatás igénylés benyújtása

Indul a roham az otthonfelújítási támogatásért: túlélőkészlet az igénylőknek

Bank360 tartalom
2024-06-30 Frissítve: 2024-07-07
2024-06-30 Frissítve: 2024-07-07
39676456

Július 1-től lehet beadni az igénylést a maximum 6 millió forintos otthonfelújítási támogatásra. Nagy lesz a roham, ezért összeállítottunk egy túlélőcsomagot arról, hol, hogyan és milyen iratokkal és dokumentumokkal lehet sikeres a kérelem benyújtása.

 

Július 1-től lehet beadni az igénylést az otthonfelújítási támogatásra. A maximum hatmillió forint összegű támogatásból (ezen belül a jövedelmi viszonyoktól függően 2,5-3,5 millió forintos kamatmentes hitelből és ugyancsak 2,5-3,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásból) 20 ezer igénylőnek juthat. Ezért annak, aki biztosra akar menni, érdemes már az első napokban benyújtania az igénylését. A támogatásért várhatóan nagy lesz a roham, ezért az igényléshez összeállítottunk egy "túlélőcsomagot", amiben felsoroljuk a legfontosabb elvárásokat és buktatókat, nehogy ezen csússzon el valakinek az igénylése.

 

Hogyan és hol lehet beadni az igényléseket?

 

A lakásfelújítási támogatás igénylését csak személyesen lehet benyújtani, online igénylési lehetőség nincs. A kérelmeket az ország 266 bankfiókjában működő MFB Pont Plusz helyeken lehet leadni. Ilyen fiókok minden vármegyében és Budapesten működnek az OTP Bank, az MBH Bank és a Gránit Bank fiókjaiban. Fontos tudni, hogy a felsorolt bankok nem mindegyik fiókjában van ilyen MFB Pont Plusz, hanem csak a kijelölt helyeken. Ezért az igénylés előtt meg kell nézni, hová is érdemes mennünk a kérelmünkkel, melyik a hozzánk legközelebbi kijelölt fiók. A budapesti és vármegyénkénti listát itt lehet átnézni:

MFB Pont Plusz fiókok listája

Számítani lehet arra, hogy az első napokban sok lesz az igénylő, ezért érdemes a kiszemelt fiókhoz odamenni már akár a jellemzően 8 órai nyitás előtt, hogy a nyitáskor jó sorszámot kapjunk, esélyünk legyen a mielőbbi benyújtásra. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy nagy érdeklődés esetén nem is kerül mindenki sorra az aznapi igénylők közül, hiszen egy kölcsönkérelem kitöltése, a szükséges iratok, dokumentumok ellenőrzése nem öt perces munka. Az egy nap alatt befogadott kérelmek száma attól függhet, hogy a kijelölt fiókokban hányan foglalkoznak majd ezzel, de egy ügyintéző a legjobb esetben sem tud több tucat igénylést érkeztetni egy nap alatt. 

 

Mire lesz szükség az igénylés beadásakor?

 

A minél korábbi sikeres igénylésbenyújtáshoz néhány dokumentumra mindenképpen szükség lesz. Ezért ezeket érdemes előre ellenőrizni, nehogy a fiókban derüljön ki, hogy valamelyik nincs meg vagy nem érvényes. Ha ugyanis valamelyik hiányzik, akkor nem vehetik át tőlünk az igénylést, jöhetünk újra, amikorra esetleg már elfogy a támogatási keret. Ezért az alábbi iratok meglétét és érvényességét ellenőrizzük, mielőtt elindulunk a bankba:

  • munkáltatói jövedelemigazolás
  • ingatlan tulajdoni lap (Ha azon nincsen lakóingatlan vagy évszám jelölve, úgy használatbavételi engedély vagy földhivatali térképmásolat is. A tulajdoni lap és térképmásolat elektronikusan közvetlenül is beszerezhető a Földhivatali Információs Rendszerben.)
  • érvényes személyi igazolvány és lakcímkártya
  • nemleges igazolás adótartozásról (Érdemes ellenőrizni azt is, hogy az igénylő és az adóstárs ne szerepeljen elmaradással Központi Hitelinformációs Rendszerben, azaz a KHR-listán.)
  • több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok)
  • hiteles, új típusú hiteles energetikai tanúsítvány a korszerűsítendő lakóingatlanról

 

Milyen kölcsönkérelmet kell kitölteni az igénylés benyújtásakor?

 

Az otthonfelújítási támogatás igénylésekor egy egységes formanyomtatványt kell kitölteni, ami megtalálható a program hivatalos kiírásának dokumentumai között, amelyek itt nézhetők meg és tölthetők le. A kölcsönkérelmi nyomtatványt az MFB Pont Plusz ügyintézője tölti ki, de az igénylőknek érdemes előre átnézni, hogy az ehhez szükséges információknak birtokában legyenek.

 

A letölthető dokumentumok, segédletek között megtalálható a munkáltatói jövedelemigazolás formanyomtatványa, valamint a költségvetés formanyomtatványai, továbbá a kivitelezői és energetikai nyilatkozatok. 

 

Az emi.hu oldalán elérhető a felújítás során beépíthető kulcstermékek listája. Ez nem teljes körű, bizonyos terméktípusok még nem is szerepelnek rajta, vagy csak kevés szerepel egy-egy terméktípusból vagy berendezésből, de így is segítséget nyújthat a tervezéshez, ugyanis a felújítás során csak bizonyos jellemzőket elérő termékek, berendezések építhetők be, amit az elszámoláskor igazolni kell.

 

A regisztrált kivitelezők és tanácsadók listája egy nappal az igénylés előtt még nem volt elérhető, a vállalkozók, cégek azonban a hétvégétől már tudnak regisztrálni ezekre. Az említett listák itt találhatóak

 

Az otthonfelújítási támogatás részleteit itt találod!

 

 

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!