Bizonytalan az indulás az otthonfelújítási támogatásnál

Hétfőtől igényelhető az otthonfelújítási támogatás, de még sehol a regisztrációs listák

Bizonytalan az indulás az otthonfelújítási támogatásnál

Hétfőtől igényelhető az otthonfelújítási támogatás, de még sehol a regisztrációs listák

Vrazsovits Rita
2024-06-27 Frissítve: 2024-07-01
2024-06-27 Frissítve: 2024-07-01
39570367

Hétfőn startol az otthonfelújítási program, de a tervezéshez és igényléshez ígért termékadatbázis csak tegnaptól elérhető, a kivitelezők és tanácsadók listájára pedig még regisztrálni sem lehet. A legfontosabb kérdés most az, hogy kik járnak jobban: akik a lehetőség hétfői megnyitása után a lehető leghamarabb beadják az igénylést, akár a bizonytalanba is fejest ugorva, vagy azok, akik előbb minden részletet elrendeznek és úgy vágnak bele a folyamatba, kockáztatva azt, hogy elfogy a kijelölt keretösszeg.

 

Július elsejétől lehet igényelni a tízezrek által hónapok óta várt otthonfelújítási támogatást, de az egy héttel ezelőtt közzétett részletes felhívás után sem érezhetik úgy a 6 millió forintért jelentkezők, hogy mindent tudnak. Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nkft. oldalán ugyanis csak tegnaptól elérhetőek vagy még nem is működnek a felújítás tervezését, az igénylés előkészítését segítő listák, információk, mint például a kulcstermékek vagy a kivitelezők listája. A kivitelezők, tanácsadók még nem is tudnak regisztrálni, ennek megnyílta után tehát ahhoz is időre lesz szükség, hogy a támogatást igénylők valódi kínálatból tudjanak választani. Június 25-án az érdeklődőket még ez az üzenet fogadta a pályázati felhívásban megjelölt oldalon:

 

 

Ez június 26-án délutánra úgy változott, hogy már nem szerepel benne az indulás várható időpontja (26. után), hanem csak közlik: a regisztráció portálok és regisztrációs adatbázisok nem elérhetőek. A beépíthető kulcstermékek listája elérhető, 220 építési terméket valamint 72 hő- és melegvíztermelő berendezést tartalmaz.

 

Nincs tehát egyszerű dolga azoknak, akik július 1-jén be szeretnék adni az igénylést. Az elvárt papírok egy részét meg lehet szerezni, a munkáltatói jövedelemigazolás és a hiteles energetikai tanúsítvány beszerzését nem befolyásolják a még hiányzó információk. Akad olyan is akad a dokumentumok között, amelyet később lehet módosítani - ilyen például a folyósítási terv. A személyesen beadandó kölcsönkérelemhez szükséges információk egy részéhez azonban szükség lenne az emi.hu oldalán csak most közzétett vagy még nem elérhető adatbázisokra. Erre viszont így legjobb esetben is néhány napja lesz az igénylőknek. Ide tartozik a korszerűsítési munkálatok leírása, a munkálatok tervezett költségvetése, illetve az is, hogy melyik regisztrált tanácsadóval és kivitelezővel fogunk dolgozni, ha egyáltalán igénybe vesszük majd ezt a listát. 

 

Megteheti persze bárki, hogy nem regisztrált kivitelezővel és tanácsadóval dolgozik, de a támogatási összeg 50 százalékát meghaladó szállítói előleg igénybevételére kizárólag az a kivitelező (szállító) jogosult, amelyik szerepel a regisztrációs listán.

 

A kulcstermékek listájának is van tétje, hiszen a szabályok szerint a felújítás során beépítendő kulcstermékeknek, építési termék esetén rendelkezniük kell az ÉMI NKft. által kiadott egyszerűsített környezeti minősítéssel, a környezeti pontszám minimum értéke el kell, hogy érje a 8-at, valamint hő- és melegvíztermelő berendezések esetén megfelelőségi nyilatkozattal.

 

Arra most már július 1-ig nincs esély, hogy valaki a majd csak ezután megnyíló listából választ kivitelezőt, és attól a benyújtásig már költségvetést, árajánlatot is kap, maximum az lehet, hogy a már meglévő kivitelezője egyébként majd regisztráltatja is magát.

 

Mire van szükség az igényléshez?

 

A végleges felhívás szerint az igényléshez be kell nyújtani a kölcsönkérelmi nyomtatványt, illetve a kötelezően hozzákapcsolt dokumentumokat is. Ezek az alábbiak:

 

  • tényleges tulajdonosi nyilatkozat: ezt külön ki kell tölteni az adósnak és az adóstársnak is,
  • kiemelt közszereplő nyilatkozat,
  • hozzájárulás a KHR-ben szereplő adatok átvételéhez,
  • hozzájárulás a beruházás megvalósításához,
  • nyilatkozat a Horizontális elvárásokkal kapcsolatban,
  • folyósítási terv, ahol meg kell adni a korszerűsítés ütemezésének függvényében a számlák fizetési idejének várható értéknapját. Fontos, hogy ez a terv a szerződéskötéskor, és az egyes lehívások előtt is módosítható. 

 

Nem szerepel ugyan a listán, de a kölcsönigénylés sikeres benyújtásának feltétele a felújítandó ingatlanról készült új típusú energetikai tanúsítvány megléte is.

 

A kölcsönkérelmi nyomtatványon a kitöltési útmutató alapján a személyes adatokon, illetve a jövedelemre vonatkozó információk mellett azt is részletezni kell, hogy pontosan milyen munkálatokat fognak elvégezni az ingatlanon és hogy ezek mikor fognak megtörténni. Ehhez elvileg már az igénylés idejére meg kell állapodni a kivitelezővel, és ezeket a kérdéseket tisztázni kell. Ahogyan azt is, hogy mennyibe kerül a felújítás, hiszen ez határozhatja meg az igényelt összeget. Az igénylő itt két lehetőség közül választhat:

 

  • saját maga keres kivitelezőt, akitől árajánlatot kér,
  • megvárja a listát a regisztrált kivitelezőkről és onnan választ valakit.

 

A korszerűsítés költségeinél részletesen meg kell adni, hogy melyik munkálat mennyibe fog kerülni, ezen belül pedig azt is részletezni kell, hogy a projekt összköltségén belül mennyit tesznek ki a támogatások (a vissza nem térítendő támogatás és a hitel), illetve, hogy mely költségeket lehet elszámolni és melyeket nem.

 

Az igénylésnél azt is jelezni kell a kölcsönkérelmi nyomtatványon, hogy szükséges-e beszerezni valamilyen engedélyt a munkálatokhoz és ha igen, akkor pontosan milyet. Jelezni kell továbbá, hogy igénybe vesz-e az igénylő tanácsadót és ha igen, akkor a tanácsadó regisztrált-e a ofp.emi.hu oldalon. Ugyanez az elvárás a kivitelezővel kapcsolatban is, vagyis nem kötelező a regisztrált kivitelezők közül választani, akár olyannal is dolgozhat az igénylő, aki előzetesen nem adott be regisztrációt. Ennek az előnye, hogy nem kell megvárni, amíg közzéteszik a kivitelezők listáját, hátrány viszont, hogyha nem ellenőrzött kivitelezővel dolgozunk, akkor nekünk kell megbizonyosodni arról, hogy megbízható a vállalkozó.

 

Előnyben lehetnek azok, akik ismernek jó kivitelezőt, akár olyat is, akiről tudja, hogy ott lesz a regisztrált kivitelezők listáján. Az is segíthet, ha az igénylőnek nem ez az első felújítása, és van gyakorlata az adminisztrációban, hiszen így megspórolhatja a tanácsadóval történő egyeztetést. Hátrányból indulhatnak azok, akiknek nincs tapasztalatuk a korszerűsítésben és nem ismernek kivitelezőt. Nekik mindenképp érdemes (lenne) először tanácsadóval beszélni, mielőtt beadják az igénylést, ha azonban a regisztráltak közül akarnak választani, akkor ezzel időt veszíthetnek, mivel a tanácsadók listája sem nyílt meg, még regisztrálni sem lehetett rá csütörtökig. Aki tehát ebből a listából akar választani, az borítékolhatóan nem tudja benyújtani úgy a kölcsönkérelmét július 1-jén vagy legalább az első napokban, hogy e mögött már egy valódi, regisztrált kivitelező által adott költségvetés, netalán a munkálatok elvégzésére kötött szerződés vagy előszerződés áll.

 

 

A gyors igénylés bizonytalan körülményeket hozhat, de lehet előre dolgozni

 

A Bank360-hoz beérkező olvasói levelek alapján sok igénylő tervezi beadni a pályázati kérelmet már az első napon. Ehhez a kitöltött, a kiírásban meghatározott formátumú és tartalmú kölcsönkérelmet mindenképpen ki kell töltenie, akkor is, ha valójában a pontos költségvetést és munkálatokat nem ismeri, esetleg még a kivitelezője sem végleges. Ha ez a kölcsönkérelem benyújtása után változik, az már az ő kockázata és baja, másfelől viszont az is, ha a későbbi jelentkezéssel lemarad a támogatásról.

 

Az igénylők sietsége ugyanis indokolt, hiszen a valamivel több mint 108 milliárd forintos keretösszeg várhatóan 20 ezer ingatlan korszerűsítésére lesz elegendő, ennél azonban sokkal több olyan ingatlan van országszerte, amely megfelelne a pályázati kiírásnak. A kölcsönkérelmet a kiírás szerint akár 2025. december 31-ig is be lehet adni, várhatóan azonban már az első napokban kimerülhet a keret. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy július első napjaiban hányan tudnak kész tervekkel, megfelelően összeállított kölcsönkérelemmel elmenni a bankfiókba. 

 

A jelentkezők számára az egyetlen jó hír az, hogy július 1-jén már a korábban ígért számú, 266 MFB Pont Plusz bankfiókban tudják beadni az igénylésüket. Július elejére ebből még csak 128 nyílt meg, de mostanra már az összes. A teljes lista itt található, és érdemes az ebből kiválasztott fiókban előre egyeztetni az ügyintézőkkel az igénylés benyújtásáról, mert szinte biztosra vehető, hogy július 1-jén és az azt követő napokban nagy lesz a forgalom náluk.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!