Az MNB aggódik a Revolut ügyfelei miatt

Magyarítaná a Revolutot a jegybank

Az MNB aggódik a Revolut ügyfelei miatt

Magyarítaná a Revolutot a jegybank

Bank360 tartalom
2023-03-13 Frissítve: 2023-08-23
2023-03-13 Frissítve: 2023-08-23
31881890

Ismét közleményben jelezte a Magyar Nemzeti Bank, hogy szeretné, ha a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, a jegybank felügyelete alá tartozva végezné a tevékenységét. Revolut fióktelepről volt már ígéret, ez azonban még nem teljesült, közben a jegybank a fintech bevételei miatt is aggódik. 

 

A tavaly nyárihoz hasonló közleményt adott ki ismét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), melyben azt szorgalmazza, hogy a Revolut Bank hazai leánybankként működjön tovább, a jegybank felügyelete alá tartozva. A korábban kiadott közlemény óta a Revolut Bank nem nyújtott be engedélyezési kérelmet, vagyis továbbra is határon átnyúló szolgáltatóként működik. Emiatt a hazai ügyfelek itthon továbbra sem tudják rendezni az elszámolási jogvitákat - áll a jegybank közleményében. További problémaként említik, hogy az OBA-védelem nem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetétekre (az esetleges kártalanítást a Litván Betétbiztosítási Alap végzi el jelenleg).

 

A bevételek miatt is aggódik a jegybank

 

Az MNB kitért közleményében arra a sajtóhírre is, miszerint a Revolut könyvvizsgálója megkérdőjelezte a 2021-es pénzügyi beszámoló hitelességét. A gond a bevételekkel volt, az auditor nem tudott az elvárt szintű megbízhatósággal meggyőződni a brit társaság tárgyévi bevételének háromnegyedéről, mintegy 477 millió fontról, melynek egy része kriptovaluták kereskedéséből származott - áll a közleményben. A jegybank szerint a könyvvizsgálói jóváhagyás hiánya jelentős kockázati elemnek minősül bármilyen gazdasági társaság esetében, de különösen egy multinacionális pénzügyi intézménynél.

 

Fióktelepről volt már szó, leánybankról nem

 

A Revolut Bank európai uniós székhely szerinti hatósága, a litván felügyelet korábban arról tájékoztatta az MNB-t, hogy a Bank fióktelepet (azaz nem leánybankot) szeretne létesíteni Magyarországon. Ez még nem valósult meg, vagyis a Revolut Bank továbbra is határon átnyúló szolgáltatóként működik Magyarországon, ami megnehezítheti az ügyintézést.

 

Sok esetben az MNB sem tud segíteni a vitás helyzetekben, mivel a Revolut nem áll a felügyelete alatt, a jogosítványai korlátozottak. Az ügyfelek érdekét, a közjót sértő ügyben elsődlegesen a litván felügyeletnél tudják jelenteni, a betétesek védelmét a litván betétbiztosítási rendszer garantálja, emellett az elszámolási vagy betétbiztosítási problémák esetén is Litvániában kereshetnek jogorvoslatot.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!