Az Erste már pénz kér a revolutosoktól a készpénzfelvételért

Megjött a revolutos készpénzfelvételre az extra díj, mégse kellett fizetni érte

Az Erste már pénz kér a revolutosoktól a készpénzfelvételért

Megjött a revolutos készpénzfelvételre az extra díj, mégse kellett fizetni érte

Vrazsovits Rita
2023-05-10 Frissítve: 2023-08-23
2023-05-10 Frissítve: 2023-08-23
32762114

Az Erste április 28-i hirdetménye szerint április 30-tól eszközhasználati díjat kell fizetni azoknak, akik külföldi kibocsátású kártyával vesznek fel pénzt a bank magyarországi ATM-jeiből. A hirdetmény már 10 napja hatályos, erről azonban az összes bankautomatának még nem szóltak: budapesti és vidéki ATM-ekből is sikerült plusz költség nélkül pénzt felvenni Revolut kártyával.

 

A magyar Erste Bank honlapján április 28-án közzétett hirdetmény szerint a pénzintézet eszközhasználati díjat vezetett be a külföldi kibocsátású kártyával végzett készpénzfelvételi tranzakciókra, ami így többek között a Revolut és a Wise hazai ügyfeleit is érinti. Ők ugyanis hiába magyarországi ügyfelek, a kártyájuk nem magyar kibocsátású, így az erstés készpénzfelvételnél ezután ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint például az itteni ATM-et használó turisták.

 

A hirdetmény szerint a készpénzfelvétel után az Erste Bank 1200 forint eszközhasználati díjat számol fel tranzakciónként, függetlenül attól, hogy mekkora összeget veszünk fel, vagy hogy egyébként a szolgáltató díjszabása alapján mennyibe kerülne a készpénzfelvétel. Az eszközhasználati díjat 2023. április 30-tól vezette be az Erste.

 

Még nem kell mindenhol fizetni

 

A Bank360.hu tapasztalatai szerint azonban ezt a plusz költséget még nem számolja fel az Erste minden automatája. Budapesten és Hódmezővásárhelyen is sikerült Revolut bankkártyával készpénzt felvenni erstés ATM-ből anélkül, hogy ezért díjat számolt volna fel a bank. A készpénzfelvétel során elvileg találkozni kellett volna azzal az üzenettel, ami az eszközhasználati díjra hívja fel a figyelmet, erről a hirdetményben is ír az Erste: az ATM képernyőjén jelenik meg a felirat, és ekkor még dönthet úgy az ügyfél, hogy félbeszakítja a tranzakciót. 

 

Ez a felirat elmaradt, később pedig a Revolut sem jelezte az applikációban, hogy plusz költséget számoltak volna fel a tranzakciókért, kereken annyival volt karcsúbb az egyenleg, mint amennyi a kivett pénz értéke volt. A Bank360.hu banki forrásból úgy értesült, hogy ennek az lehet az oka, hogy az ATM-ek szoftverfrissítése még nem történt meg teljeskörűen. Előbb-utóbb azonban minden esrtés automatánál arra számíthatnak a Revolut és a Wise magyar ügyfelei, hogy bevasalják rajtuk az 1200 forintot, persze csak akkor, ha nem keresnek inkább másik automatát. 

 

A többi banknál sem számolnak fel díjat

 

Az Erste Bank ATM-jei után további hat pénzintézet automatáját is felkeresték a Bank360.hu szakértői, és mindegyiknél kisebb összegű készpénzt vettek fel Revolut bankkártyával. Minden alkalommal azt tapasztalták, amit az Ersténél: egyik esetben sem számoltak fel plusz költséget a bankok, a készpénzfelvétel ingyenes volt (végig a Revolut csomag által elérhető összeg alatt maradva). A tesztkörút során az Erste Bank mellett az OTP Bank, az UniCredit Bank, a K&H Bank, az MHB Bank, a CIB Bank és a Raiffeisen Bank automatáiból vettek fel pénzt.

 

Mindenesetre a Revolut magyar ügyfeleinek nincs miért megnyugodniuk, hiszen az Erste után más magyarországi bankok is kedvet kaphatnak ahhoz, hogy beszüntessék számukra az “ingyenebédet”, és ők is plusz díjat vezessenek be a külföldi kártyás pénzfelvételre.

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!