A magyar átlagbér készpénzzé váltása már újra pénzbe kerül az ATM-eknél

Több ezer forintba kerül már az átlagfizetés felvétele az ATM-ekből

A magyar átlagbér készpénzzé váltása már újra pénzbe kerül az ATM-eknél

Több ezer forintba kerül már az átlagfizetés felvétele az ATM-ekből

Herman Bernadett
2023-02-24 Frissítve: 2023-05-11
2023-02-24 Frissítve: 2023-05-11
31684259

Az átlagos nettó fizetéshez igazították kilenc éve a 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi limitet. Ez azóta sem változott, ma már a minimálbér sem fér bele ebbe a határba, az átlagos fizetést pedig, ami 2022-ben már a 355 ezer forintot is meghaladta, a legtöbb banknál több ezer forintért lehet felvenni. 

 

Pénzügyi rezsicsökkentés - ezzel a szlogennel vezették be 2014 februárjától azt az intézkedést, amely lehetővé teszi, hogy bárki havonta legfeljebb két alkalommal összesen maximum 150 ezer forint értékben ingyen vehessen fel készpénzt a bankautomatákból. A díjmentesség egyetlen feltétele, hogy nyilatkozni kell róla, ha ez megtörtént, akkor viszont nem csak a számlavezető bank, de bármelyik másik ATM-üzemeltető cég automatájából kivehető díjmentesen ez az összeg. 

 

A 150 ezer forintot annak idején a havi nettó átlagkeresethez igazítva állapították meg - mondván, hogy legalább ennyit hadd vehessen fel mindenki ingyen a bankszámlájáról. A bankok sokat lobbiztak az intézkedés ellen. Egyrészt azért, mert az támogatja a készpénzhasználatot, ami a nemzetgazdaságnak sem jó. Emellett a hitelintézeteknek elég sokba kerülnek ezek a tranzakciók, hiszen be kell fizetniük utánuk a 0,6 százalékos tranzakciós illetéket, ami 150 ezer forintnál 900 forint. Ezen felül, ha idegen ATM-ből veszi fel a készpénzt az ügyfél, még az ATM-et működtető másik banknak vagy cégnek is fizethet a bank.

 

A jegybank adatai szerint az átlagos bankkártya-tulajdonos még mindig nem használja ki teljes mértékben a limitet, a betéti kártyákkal évente nagyjából 11-szer vesznek fel készpénzt automatákból, ennek az összege viszont emelkedik. Az átlagos készpénzfelvétel 2022 harmadik negyedévében már megközelítette a 106 ezer forintot. 

 

Az bankolhat ingyen, aki digitális megoldásokat választ

 

Aki valóban csak ennyi pénzt vesz fel, vagy beéri a jogszabályban megszabott 150 ezer forinttal, az persze most is ingyen juthat hozzá a bankjegyekhez. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) bankszámlaválasztója szerint 150 ezer forintot készpénzfelvétel mellett több banknál is elérhető nulla forintos számlacsomag. Lenullázható a havidíj, sőt az éves díj is egyebek között a CIB Eco, a K&H okos kényelmi plusz vagy az Unicredit Partner Aktív Zéró csomagjánál. 

 

Van még ezen felül számos olyan bankszámla-ajánlat, amelyeknél a havi költség ugyan nulla forint, de éves szinten kell valamennyit fizetni a számláért. A Duna Takarék Quantum számlája 1990 forintba került így, az OTP Bázis Minimum 2358, a Magnet Diamond 2424, az Erste Privilégium 2.0 évi 3546 forintért érhető el az ügyfelek számára. 

 

A Bank360.hu bankszámla kalkulátorából is az derül ki, a bankok nem szeretik a sok készpénzt használó klienseket. Az jár jól, aki digitális megoldásokat választ, ők valóban akár ingyen is bankolhatnak, sőt egyes hitelintézetek - például a Raiffeisen - akcióiban még ajándék jóváírásban is részesülhetnek. 

 

Keresd meg a neked legjobb bankszámlát egyszerűen!

 

Már a minimálbér sem vehető ki ingyen

 

Aki azonban készpénzt használna főleg, rosszul jár. Amint átlépi az ügyfél a 150 ezres készpénzfelvételi limitet, eltűnnek a nullás ajánlatok, és megugranak a díjak. Ez azt jelenti praktikusan, hogy nem csak a nettó átlagbér, de már a nettó minimálbér sem vehető fel ingyen egyik banknál sem, hiszen annak az összege 154 270 forint az idén. 

 

Ha valaki ennyit keres, és ezt teljes egészében kivenné egy automatából, akkor számára a legjobb ajánlat most a K&H okos kényelmi plusz számlája annak, ennek a díja 26 forint havonta, évente pedig 307 forintba kerül. A Bank360.hu kalkulátora győztesként a Magnet Bank Csillag csomagját hozta ki évi 3792 forintos költséggel, de jellemzőbbek a 15-30 ezres ajánlatok. A Revolut, amely sok digitális bankolást kedvelő ügyfél kedvence, például 30 ezer forintért biztosítja évente a készpénzfelvételt, ha annak havi összege a minimálbér. 

 

A Duna Takarék Quantum számlája viszont kedvező lehet az ilyen ügyfeleknek, ennek az éves költsége 3046 forint. Az Unicredit Partner Aktív Zéró ára egy ilyen ügyfélnél évente 3500 forint körül van, az OTP Bázis Minimum csomag pedig 182 forint havonta, az éves költsége viszont 4542 forint már. 

 

Az átlagnyugdíj sem fér bele a keretbe

 

A garantált bérminimumnál (nettó 197 106 forint) már minden hónapban több száz, éves szinten pedig több ezer forintos költséggel számolhat az ügyfél, ha a teljes összeget felvenné egy ATM-ből. A K&H számlacsomagja 283 forintos havidíjjal és 3392 forintos éves költséggel számol. A Bank360.hu kalkulációja szerint a Magnet Csillag is hasonlóan olcsó, 3792 forintba kerül az ügyfélnek. 

 

Ott van a toplistás ajánlatok között továbbra is az Unicredit Partner Aktív Zéró és a Duna Takarék Quantum csomagja, de az utóbbinak az éves költsége már 7678 forint. A Magnet Diamond árazása is kedvező, havonta 419, évente 7452 forintba kerül. A többi banknál viszont éves szinten 10 ezer forint alatti költségű számlacsomag már nincs azok számára, akik a garantált bérminimumot szeretnék készpénzben felvenni. Sőt sok hitelintézetnél inkább évi 25-30 ezres költséggel kell kalkulálniuk.

 

A készpénzhasználathoz valószínűleg az idősebb korosztály ragaszkodik a legerősebben, de az átlagnyugdíj sem vehető már ki a bankautomatákból ingyen. A kormány kommunikációja alapján 208 200 forintot kap az idén egy átlagos nyugdíjas havonta, ennyi pénzt a portál kalkulátora szerint a legolcsóbban a Magnetnál lehet felvenni, a Csillag számlacsomag éves díja a számukra is 3792 forint lesz. 

 

Az átlagnyugdíjas a K&H okos kényelmi plusz számlacsomagjával jár még viszonylag jól, ha ragaszkodik ahhoz, hogy minden hónapban a teljes nyugdíját készpénzben felvegye. Ennél a banknál havi két ATM-es készpénzfelvétellell kalkulálva 4200 forint alatt vannak az éves díjak. Tízezer forint alatti éves bankszámlaköltséggel juthat hozzá az átlagos nyugdíjas a járadékához még az UniCreditnél és a Duna Takaréknál, a többi banknál jóval magasabbak a díjak. A Revolutnál egy az átlagnyugdíjat az automatából havonta felvevő nyugdíjasnak évente több mint 50 ezer forintba kerülne a számlája. 

 

40 ezer forint - átlagosan ennyibe kerül évente az átlagbér felvétele

 

Minimum öt számjegyű éves költséggel kell azonban számolnia annak, aki az átlagos nettó keresetet kapja havonta, ami a KSH friss adatai szerint 2022-ben 355 300 forint volt, és ezt ki is szeretné venni bankjegyekben. Havi három készpénzfelvétellel számolva, amelyben benne van a 150 ezer forintig az ingyenes kivétel is, a legjobb elérhető ajánlat a Bank360.hu kalkulátora szerint a Gránit Banké, ennek éves díja az első esztendőben 11880 forint, ezt követően 15670 forintra ugrik az éves díj. 

 

A Magnetnál évi 14500 forintért van számlacsomag, ez a díj a második évtől sem változik. Szintén jók a feltételek az Oberbanknál, ahol 14 421 forintért bankolhat az ügyfél, a K&H-nál is van olyan csomag, amelynél évi 15 ezer forintba belfér az átlagos fizetés ATM-es felvétele. Összességében véve viszont kevés olyan bank van, ahol az átlagfizetés készpénzben történő felvétele éves szinten 20 ezer forint alatti költséggel megúszható, sőt egyes prémium számlacsomagoknál már 100 ezer forint fölött vannak a díjak. A Revolutnál is csaknem 90 ezer forint az első évben a kiadása egy ilyen ügyfélnek.  

 

Átlagos esetben viszont 3-4 ezer forint körüli havi díjjal és 40 ezer forint körüli éves költséggel kalkulálhat most az a banki ügyfél, aki az átlagos fizetést készpénzben szeretné minden hónapban felvenni az ATM-ekből. 

 

Egyelőre legalábbis ez a helyzet. Hamarosan azonban tovább emelkednek ezek a költségek, hiszen várhatóan minden bank emeli majd a díjait az idén a tavalyi átlagos infláció mértékével, 14,5 százalékkal. Az OTP már várhatóan márciusban így tesz, több bank pedig áprilisban, májusban követi majd. 

 

Emellett a bérek is nőnek. A 355 ezer forintos 2022-es átlagos nettó fizetés decemberben már 400 300 forint volt ugyanis a KSH szerint. 400 ezer forintnyi készpénzfelvételnek pedig csupán a tranzakciós illeték terhe 2400 forint a bankok számára, így érthető, ha a számlaköltségek tovább emelkednek a teljes fizetésüket készpénzben felhasználni kívánó ügyfelek számára. 

 

Aki viszont sokallja a bankszámlaköltségeit, az nemcsak az ajánlatokat tudja könnyen összehasonlítani az internetes kalkulátorokkal, hanem a bankváltást is egyszerűen elintézheti, hiszen annak adminisztrációját javarészt elvégzi helyette az új számlavezető pénzintézete. A bankváltásról itt írtunk részletesen.

 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!