Bankszámlaváltás egyszerűen

Megnézted már a költségleveledet? Ne félj a bankszámlaváltástól!

Bankszámlaváltás egyszerűen

Megnézted már a költségleveledet? Ne félj a bankszámlaváltástól!

Vrazsovits Rita
2024-01-20 Frissítve: 2024-02-22
2023-01-31 Frissítve: 2024-02-22
31326620

2024-ben is január végéig kell kiküldeniük a bankoknak az értesítést a bankszámla-költségeinkről. Ha sokalljuk, amit a levélben látunk, ne féljünk másik számlacsomagot választani, mert ma már nagyon egyszerűen megtehetjük ezt, akár az új bankunk is elintézi helyettünk a tennivalókat, ha így döntünk.

 

Ma már elképzelhetetlen az élet bankszámla nélkül, ami egyben azt is jelenti, hogy a pénzünket rá kell bíznunk valamelyik bankra, amelyik ilyen szolgáltatást kínál. A kínálat széles ezen a piacon, több tucat számlacsomag közül választhatunk, és ha valamiért nem vagyunk megelégedve a jelenlegivel, könnyedén válthatunk is. 

 

Az első bankszámlanyitáson általában tizenéves korunkban túlesünk, és onnantól kezdve természetes, hogy a jövedelmünk a számlánkra érkezik és pénzt is onnan veszünk fel, ha szükségünk van rá. Sok ügyfél az első számla megnyitása után évekig, sőt akár évtizedeken át bankol ugyanott, pedig a bankszámlaváltás számos esetben indokolt lehet. Ez lehet bankváltás is, de az is elképzelhető, hogy a meglévő számlavezetőnél találunk egy jobb csomagot.

 

Előfordulhat például, hogy a meglévő számlacsomag egész egyszerűen drága. Azt, hogy pontosan mennyit fizetünk érte, azt könnyen ellenőrizhetjük, ugyanis a napokban küldik ki a bankok az ügyfeleknek a számlák éves költségeit összefoglaló díjkimutatást. Ezt minden évben január végéig kell megtenniük a pénzintézeteknek az előző évről.

 

A költséges bankszámlák problémájával először akkor találkozhatunk, amikor véget érnek a diákévek és már nem érvényesek ránk a kedvező diákszámlák feltételei. Hogy ez pontosan mikor következik be, az bankonként eltérő lehet, de akár 26 éves korunkig is élvezhetjük az olcsó diákszámlák előnyeit. Utána viszont érdemes szétnézni a piacon, hiszen az ideális diákszámla nem jelent garanciát arra nézve, hogy a következő csomaggal is ugyanolyan jól járunk majd.

 

Szintén nyomós érv lehet a bankváltásra, ha olyan szolgáltatást szeretnénk igénybe venni, amelyhez feltétel a számlanyitás, illetve az aktív számlahasználat. Ez előfordulhat a kölcsönök felvételénél, de akkor is szembesülhetünk ilyen elvárással, ha a megtakarításunkat szeretnénk lekötni egy magasabb hozamot ígérő banknál. Arra is számos példa van, hogy a számlanyitás nem kötelező, hanem egy lehetőség, amivel ha élünk, kedvezményt vehetünk igénybe az új szolgáltatónál.

 

A bankszámlaváltás lépései

 

Ha elhatároztuk, hogy lecseréljük a meglévő számlacsomagunkat, és egyúttal bankot is váltunk, azt egyszerűen megtehetjük, a tévhittel ellentétben nem bonyolult műveletről van szó.

 

  1. Az új bankszámlacsomag kiválasztása

 

Első lépésként érdemes a piacon aktuálisan elérhető számlacsomagokat összehasonlítani, amit egy online bankszámla kalkulátorral tehetünk meg legegyszerűbben. A Bank360 oldalán négy különböző ügyfélprofil közül választhatunk, attól függően, hogy mire és hányszor szeretnénk használni a számlát. A digitálisan bankolók számára az elektronikus ügyintézés és az internetbank használat érdekes, a kártyás fizetést előnyben részesítőknek a számlához tartozó kártya típusát érdemes megnézni, a sok készpénzt használó ügyfeleknél pedig a fióki tranzakciós díjak és a készpénzfelvétel költségei a fontosak.

 

Ahhoz, hogy a kalkulációnál minél pontosabb képet kapjunk, érdemes a személyre szabott kalkulációs adatokat is megadni, beleértve a különböző tranzakciók típusát és mennyiségét is. Ezek alapján a kalkulátor pontosan meg tudja mutatni, hogy melyik banknál mennyit kellene fizetni a számlahasználatért. 

 

A kalkuláció után össze tudjuk hasonlítani az éves díjakat, de mielőtt meghoznánk a döntést, nézzük meg a feltételeket is. Az Információ gombra kattintva megnézhetjük, hogy mekkora jövedelmet kell érkeztetni a számlára, milyen kártya jár hozzá, illetve hogy miként oszlanak meg a költségek a számlavezetési díj, a tranzakciós díjak és az egyéb költségek között. 

 

  1. Bankszámla nyitás

 

Az új bankszámla megnyitása egyszerű művelet. A leggyorsabb, ha online tesszük ezt, hiszen akkor ki sem kell mozdulnunk otthonról. A folyamat online, webkamerán keresztül történik, így érdemes már a beszélgetés előtt magunk mellé készíteni a személyes iratainkat, mert biztosan kérni fogják. A személyi igazolvány, a lakcímkártya és az adóazonosító kártya bemutatására biztosan szükség lesz, de ezzel együtt is gyorsan letudhatjuk a számlanyitást. 

 

A másik, “hagyományos” lehetőség, hogy bemegyünk a választott bank egyik fiókjába, és személyesen nyitjuk meg a számlát. Ehhez ma már a legtöbb helyen előre lehet időpontot foglalni, így nem kell attól tartanunk, hogy sokat kell várnunk egy szabad ügyintézőre. A folyamat a gyorsabb bankoknál így sem vesz igénybe többet egy óránál, különösen, ha az aláírandó dokumentumokat nem papíron, hanem tableten, digitálisan rögzítik. 

 

  1. A meglévő tranzakciókat be kell állítani az új banknál

 

Ennek két útja is lehet. Az egyik opció, hogy ezt mi magunk csináljuk. A csoportos beszedésekre engedélyt kell adni az új banknál, újra be kell állítani a rendszeres átutalásokat és minden mást is, amit az előző számlánál használtunk. 

 

Ha ezzel nem szeretnénk vesződni, akkor érdemes igénybe venni az egyszerűsített bankváltás lehetőségét, amit éppen arra találtak ki, hogy ne nekünk kelljen ezzel foglalkozni. A lényege, hogy a bankszámla nyitással egyidőben felhatalmazzuk az új bankunkat arra, hogy az előző bankkal egymás között rendezzék le a tranzakciók áthozatalát, így a csoportos beszedések és a rendszeres átutalások úgy kerülnek át az új bankhoz, hogy nekünk nincs vele teendőnk. Ezután a bankszámlát sem kell felmondanunk a régi banknál, az egyszerűsített bankváltás ugyanis ezt is magában foglalja, ahogyan az előző számlán lévő összeg átmozgatását is az új számlára. A folyamat összesen legfeljebb 13 napot vesz így igénybe, de akár mi is meghatározhatjuk a pontos dátumot. 

 

Ha nincs rendszeres átutalásunk vagy csoportos beszedéseink, akkor viszont jobb a hagyományos megoldás, még úgy is, hogy az előző számla bezárásához mindenképpen be kell mennünk a bankba, mivel a bezárás online nem lehetséges. 

 

A fentiek mellett ne feledkezzünk meg az egyéb szükséges adminisztrációról sem, ami a bankváltással együtt jár:

 

  • jelezni kell a munkáltató felé, hogy megváltozott a bankszámlaszámunk (ehhez a bank megbízást is tud adni a jövedelemátutalásról, ha szükséges),
  • ha valaki emellett rendszeresen vagy akár alkalmanként utal nekünk, azt mindenképp értesítsük arról, hogy megváltozott a számlaszámunk,
  • cseréljük le a régi bankkártya adatainkat az újra mindenhol, ahol azok korábban el voltak mentve, különben nem fogunk tudni fizetni a régi számla megszűnése után.

 

  1. A régi számla bezárása

 

A régi számla bezárása, ahogy fentebb már írtuk, az egyszerűsített bankváltással megspórolható, de ha nem ezt az utat választjuk, akkor be kell mennünk a bankfiókba. A zárás nem tart tovább, mint a bankszámla nyitás: az ügyintéző valószínűleg rákérdez a bezárás okára, és akár egy másik lehetőséget is fel fog ajánlani, de ha be szeretnénk zárni, akkor azt gyorsan el fogjuk tudni intézni. 

 

Érdemes tudni, hogy a bankváltás nem feltétlenül jár együtt azzal, hogy bezárjuk a régi számlánkat. Semmi akadálya nincs annak, hogy megtartsuk, sőt akár párhuzamosan használjunk kettőt vagy akár többet. Ebben az esetben azzal érdemes számolni, hogy összességében több pénzt fogunk elkölteni a bankolásra. 

Promóció

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek

Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text
Help text

Születési dátum

bezárás Köszönjük, a választott bank hamarosan keresni fog Téged!
Értékeld a Bank360-at!